Leggyakoribb csatlakozáskor elkövethető hibák
Jó néhány módja lehet annak, hogy csökkentsük a franchise partnersággel járó kockázatot. Ennek érdekében érdemese áttekinteni a leendő átvevők által leggyakrabban elkövetett hibákat:
A franchise szerződés átfutása
Sokan fejest ugranak a franchise-ba. Gyorsan akarnak nyitni, ezért tüzetesebb vizsgálat (és szakember megkérdezése) nélkül aláírják a szerződést, és csak később a működés alatt derülnek ki a koncepció buktatói. Pontosan ezért, nem szabad egyedül átnézni a szerződést, szakértő segítségét kell kérni és elegendő időt eltölteni, mielőtt meghoznánk a döntést.
Piackutatás nélküli döntéshozatal
Előfordul, hogy a leendő átvevőnek megtetszik egy vállalkozás, és szerelemből akar hozzácsatlakozni. Mindeközben viszont nem méri fel a piacot, nem nézi meg, hogy vannak-e sikeresebb, olcsóbb vagy a számára megfelelőbb alternatívák.
Konkrét koncepciók helyett érdemesebb szektorokban gondolkodni és a számunkra érdekesebb területeket részleteiben is megvizsgálni az elérhető franchise hálózatok szempontjából. Előfordulhat, hogy sokkal kedvezőbb feltételekkel találunk egy másik, szintén számunkra ideális vállalkozást, ám a kutatás itt sem érhet véget. A kiválasztott hálózatot ugyanúgy át kell világítani, a rendszergazda személyétől kezdve, a működő egységek sikerén át egészen a már meglévő partnerekig.
Kommunikáció hiánya más átvevőkkel
A kutatásunk során érdemes felvenni a kapcsolatot az adott koncepció átvevőivel, hiszen a velük történő beszélgetésből derülhet ki a leginkább, hogy valóban sikeres hálózattal van-e dolgunk. A meglévő partnereknek nem áll érdekében, hogy belépjünk a hálózatba, nem fűződik érdekük a csatlakozás iránt való meggyőzésünkről, így őszintébben beszélnek majd a hálózatról, illetve magáról a rendszergazdáról.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
Az AI mégsem megoldás a gyorséttermek minden problémájára?
/2025.10.27.
A nagy AI trendtől sok vállalkozás azt várta, hogy végre nem kell többet foglalkozni a munkaerő problémákkal és már tényleg csak az étterem konyhájába kell ember.
A KFC már több, mint 100 éves és több mint 70 éve működik franchise-ban mégis komoly változásokat jelentett be a hálózat.
A rendezvénynek a Jalsovszky ügyvédi iroda volt a házigazdája, akik üzleti reggelivel fogadták a résztvevőket.
Az elmúlt két évben a DODO szinte teljes egészében franchise-alapú működésre állt át Magyarországon: míg 2023 augusztusában 50%-os volt a franchise-partnerek aránya, ezt az értéket mostanra sikerült megduplázni.
Ha csak az utóbbi 10 évet nézzük az Egyesült Államokban, a McDonald’s-ban a termékek átlagosan ára megduplázódott, de a McChicken átlagos ára $1-ról $3-ra nőtt 2014 óta. Az infláció egyébként ugyanabban az időszakban 31% volt, tehát ezt követve csak $1,31-nek „kéne” lennie McChicken-nek.
legolvasottabb
Miért jobb a franchise futár?
/2025.10.27.
Miért működik a DODO franchise-ban, és miben tér el a többi futár cégtől?
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Egy újabb karantén esetén előnyt élvezhet a fogyasztók között ez az étteremtípus. Pontosan mi is a ’ghost kitchen’ lényege?
Magyarországon is elérhetővé tette franchise koncepcióját az amerikai székhelyű Popeyes Louisiana Kitchen csirkés gyorsétterem lánc.
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...