Milyen tapasztalatot igényel egy franchise nyitása?

Leendő franchise átvevőként kétfajta tapasztalat különböztethető meg, amely hozzájárulhat az egységünk sikeres vezetéséhez. Az általános vállalkozói tapasztalat az, amely (szinte) kivétel nélkül minden hálózatnál azonos és előnyt jelent bármely koncepcióhoz is próbálunk csatlakozni. Vannak olyan ismeretek és készségek azonban, amelyeket nem lehet minden hálózatban hasznosítani, de egyes rendszergazdák előnyös tulajdonságként kezelik.
Egy kozmetikai szalonban például a partner előnyére válhat, ha rendelkezik ilyen jellegű tapasztalattal, szakértelemmel, hogy el tudja végezni a kezeléseket, emellett pedig jól tud kommunikálni a vendégekkel. Egy programozó iskolában is pozitívum lehet, ha alapvető IT ismeretekkel rendelkezik az átvevő, így könnyeben kiigazodik majd a know-hown. Ugyanakkor az ilyen szektor-specifikus ismeretek hiánya a legtöbbször nem zárja ki az érdeklődőket a csatlakozásból.
A franchise egyik előnye, hogy az átadott dokumentáción keresztül az ilyen jellegű tudás hiányát könnyen pótolhatják a vállalkozók. Ennek ellenére előnyös beépíteni a választási kritériumokba, amikor a lehetőségek között mérlegelünk. Egy ismerős pozícióhoz könnyebb lesz hozzászokni és a legtöbbször ilyen vezetés mellett az egység is jobb eredményeket produkál.
Mielőtt a csatlakozás mellett döntene érdemes figyelembe venni, hogy milyen munkatapasztalattal rendelkezik és mennyire tudja ezt majd hasznosítani a leendő egységében. Ez a típusú tapasztalat viszont sokkal szűkebb keresztmetszetet ad a lehetőségekre vonatkozólag. Teljesítményarányosan általános gazdasági ismeretek és pénzügyi tudás birtokában már leginkább csak a vezetői készségekre lesz szüksége egy leendő átvevőnek ahhoz, hogy sikeres egysége legyen.
A két típus közt az egyensúlyt a választott üzleti modell mérete is meghatározza. Egy nagyobb étteremben előtérbe kerülnek a vezetői és menedzsment készségek, míg egy kisebb szolgáltató egységben az ágazathoz illő szakértelem lendíti majd előre a napi működést.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

Ha csak az utóbbi 10 évet nézzük az Egyesült Államokban, a McDonald’s-ban a termékek átlagosan ára megduplázódott, de a McChicken átlagos ára $1-ról $3-ra nőtt 2014 óta. Az infláció egyébként ugyanabban az időszakban 31% volt, tehát ezt követve csak $1,31-nek „kéne” lennie McChicken-nek.
Az év elején több mint 1500 étterem váltott tulajdonost, megkérdőjelezve az utóbbi 25 év trendjeit.
Hazánkban is keresi partnereit a hálózat, hogy 23 év után újra legyen Wendy’s az országban!
A fitneszipar jelenleg példátlan növekedést él meg, és a pilates áll a változások élvonalában. De mi teszi ezt a mozgásformát ennyire vonzóvá befektetők és sportolók számára egyaránt?
Hogyan építette fel az alapoktól az ország legnagyobb magyar tulajdonú utazási iroda franchise hálózatát? Bartal Melinda, a Summer Time Travel alapítója nem csak a szakmában elért sikereiről mesél, hanem arról is, miért hisz az emberközeli működésben és olykor miért fontosabb a szenvedély, mint a tapasztalat.
legolvasottabb

Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Húsz éves szünet után ismét megvetette a lábát a Wendy's az Egyesült Királyságban, és vele Európában.
A franchise hálózatok jobb megértésének érdekében kategóriákra bonthatóak. Általában a tevékenység vagy a vállalati struktúra által.
A Touch Coffee Smart Bar egy innovatív, teljesen automatizált önkiszolgáló kávézó koncepció, amely modern technológiával párosítja a minőségi kávé élményét. A franchise rendszer már Kanadában és az Egyesült Államokban is bizonyított, most pedig további terjeszkedésre készül.
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...