Milyen tapasztalatot igényel egy franchise nyitása?

Milyen tudással érdemes rendelkeznie egy leendő átvevőnek?
Péntek
2021.02.12.
Egy franchise egység nyitása nem csak pénzügyi kötelezettségekkel jár, mielőtt csatlakoznánk egy hálózathoz érdemes ellenőrizni, hogy milyen tapasztalattal és tudással kell rendelkeznünk ehhez.
 

Leendő franchise átvevőként kétfajta tapasztalat különböztethető meg, amely hozzájárulhat az egységünk sikeres vezetéséhez. Az általános vállalkozói tapasztalat az, amely (szinte) kivétel nélkül minden hálózatnál azonos és előnyt jelent bármely koncepcióhoz is próbálunk csatlakozni. Vannak olyan ismeretek és készségek azonban, amelyeket nem lehet minden hálózatban hasznosítani, de egyes rendszergazdák előnyös tulajdonságként kezelik.

Egy kozmetikai szalonban például a partner előnyére válhat, ha rendelkezik ilyen jellegű tapasztalattal, szakértelemmel, hogy el tudja végezni a kezeléseket, emellett pedig jól tud kommunikálni a vendégekkel. Egy programozó iskolában is pozitívum lehet, ha alapvető IT ismeretekkel rendelkezik az átvevő, így könnyeben kiigazodik majd a know-hown. Ugyanakkor az ilyen szektor-specifikus ismeretek hiánya a legtöbbször nem zárja ki az érdeklődőket a csatlakozásból.

A franchise egyik előnye, hogy az átadott dokumentáción keresztül az ilyen jellegű tudás hiányát könnyen pótolhatják a vállalkozók. Ennek ellenére előnyös beépíteni a választási kritériumokba, amikor a lehetőségek között mérlegelünk. Egy ismerős pozícióhoz könnyebb lesz hozzászokni és a legtöbbször ilyen vezetés mellett az egység is jobb eredményeket produkál.

Mielőtt a csatlakozás mellett döntene érdemes figyelembe venni, hogy milyen munkatapasztalattal rendelkezik és mennyire tudja ezt majd hasznosítani a leendő egységében. Ez a típusú tapasztalat viszont sokkal szűkebb keresztmetszetet ad a lehetőségekre vonatkozólag. Teljesítményarányosan általános gazdasági ismeretek és pénzügyi tudás birtokában már leginkább csak a vezetői készségekre lesz szüksége egy leendő átvevőnek ahhoz, hogy sikeres egysége legyen.

A két típus közt az egyensúlyt a választott üzleti modell mérete is meghatározza. Egy nagyobb étteremben előtérbe kerülnek a vezetői és menedzsment készségek, míg egy kisebb szolgáltató egységben az ágazathoz illő szakértelem lendíti majd előre a napi működést.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

A Fornetti recept

A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Lengyel postacég lép a magyar piacra

Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Pályázat mikrovállalkozásoknak

Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?

Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Atipikus foglalkoztatás

április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?

Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat

A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak

Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...

4 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.