Pékség birodalom Németországtól Bulgáriáig

A Magyar Franchise Szövetség azt a Fornettit választotta a 2015. Év Franchise Hálózatának, melyet tavaly augusztusban vásárolt fel az Aryzta Ag cégcsoport, ami komoly fordulópontot hozott a vállalat életében. Eközben a Fornetti megkezdte az üzletek arculati megújítását is, amihez kapcsolódóan ősszel egy 600 millió forintos fejlesztési programot indított el a vállalat.
Hétfő
25.01.2016
12 százalékos árbevétel növekedést ért el tavaly a Magyar Franchise Szövetség által a 2015. Év Franchise Hálózatának megválasztott Fornetti.
 

Az előzetes adatok szerint a Fornetti csoport árbevétele 25 milliárd forint körül alakult 2015-ben, ami a 2014-es 22 milliárd forinthoz képest mintegy 12 százalékos növekedést jelent - közölte hétfőn a cég. Hozzátették: az idei évre további 10 százalékos növekedéssel számolnak a vállalatnál.

A Fornetti Kft.-t tavaly vette meg a svájci Aryzta AG. A tranzakcióval az Európában piacvezető és a világ harmadik legnagyobb pékárugyártója a cég kelet-közép-európai jelenlétét kívánta erősíteni. Az akkori tájékoztatás szerint a Fornetti termékei 11 országban, több mint 2000 sütési ponton – 1800 "pékség a boltban" típusú üzletben, valamint franchise boltokban – találhatók meg. A Fornetti Kft. Magyarországon 970 alkalmazottat foglalkoztat, külföldi leányvállalatainál további 500 dolgozója van. A vállalat 2014-ben mintegy 40 ezer tonna pékárut értékesített.

Sebastian Gooding, a Fornetti ügyvezető igazgatója kiemelte: a vállalatcsoport elsődleges célja a növekedés. A cseh, szlovák és ukrán megállapodásokat követően már több mint 4700 Fornetti üzlet működik a régióban, míg az elkövetkező évek feladata, hogy a meglévő stabil alapokra felépítsenek egy Németországtól Bulgáriáig terjedő hálózatot.

A Fornetti anya cége, a több tőzsdén is jegyzett Aryzta AG a világ egyik legnagyobb fagyasztott pékipari termékeket forgalmazó vállalata, négy kontinensen üzemeltet pékségeket, több mint 60 márkanév alatt. Élelmiszeripari árbevételének 47-47 százaléka származik Észak-Amerikából, illetve Európából. A társaság legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2014-ben árbevétele 4,8 milliárd euró, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 566 millió euró volt.