A siker bármilyen korban elérkezhet

Sanders első alkalommal 1952-ben – 62 évesen – értékesített Kentucky Fried Chicken franchise licenceket. Ma már közel 19 ezer KFC étterem működik a világ 118 országában.
Szombat
2015.01.10.
4 sikeres vállalkozó, akik életük során viszonylag később indították el vállalkozásukat, és akik bizonyítják, hogy a siker bármilyen korban elérkezhet.
 

Az alapján, ahogy a média manapság bemutatja a startupokat, könnyen úgy érezhetnénk, hogy minden sikeres cégalapító, vállalkozástulajdonos a húszas éveiben jár. Rengeteg történetet hallottunk és hallunk fiatal milliomosokról és tinédzser vállalkozókról, de ez csak egy kis része az összképnek. Számtalan olyan vállalkozó van, aki idősebb korában találta meg ”Az ötletet”, és alapította meg vállalkozását – melyek aztán sok esetben jóval túlélték alapítójukat.
A következőkben négy példát hozunk az Entrepreneur portál segítségével olyan vállalkozókra, akik életük során viszonylag később indították el vállalkozásukat, és akik bizonyítják, hogy a siker bármilyen korban elérkezhet:

Harland David Sanders, Kentucky Fried Chicken (KFC)
Sanders ”ezredes” pályafutása nem úgy indult, mint, ahogy bárki egy sikeres üzletemberét elképzeli. A KFC alapítója korán elvesztette édesapját, folyamatosan veszekedett nevelőapjával, és számtalan munkájából mentették fel, sőt még ügyvédi állását is elvesztette egy balul elsült tárgyalás után. Azonban Sanders eltökélt volt abban, hogy sose adja fel, és ez a hozzáállás vezetett későbbi sikereihez.
Mialatt egy benzinkútnál dolgozott a Kentucky állambeli Corbinban, Sanders komoly népszerűségre tett szert a környéken isteni csirke receptjével. Miután pedig a benzinkút egy tűzben leégett, végre eljött Sanders ideje, aki újjáépíthette a helyszínt – immár motelként, amelyhez egy 140 ülőhelyes étterem is tartozott. Sanders első alkalommal 1952-ben – 62 évesen – értékesített Kentucky Fried Chicken franchise licenceket. Ma már közel 19 ezer KFC étterem működik a világ 118 országában.

2. Robert Noyce, Intel
Miután megszerezte doktori diplomáját az MIT-n, Robert Noyce kutató mérnökként helyezkedett el a Beckman Instruments vállalatnál. 1957-ben, hét másik kollégájával együtt felmondtak, és megalapították a Fairchild Semiconductor vállalatot. Ugyan itt már rendszeresen volt része a sikerben, végül innen is eljött Gordon Moore társával együtt. Együtt alapították meg az Intelt, amikor Noyce 41 éves volt.
Noyce-t tartották a cég látnokának, aki úgy kezelte alkalmazottait, mint a családtagokat. Visszautasította azokat a tékozló előnyöket, amelyeket a legtöbb CEO rögvest kihasznál, és tudatosan kevésbé strukturáltan hagyta a céget, aminek nagyobb rugalmasságát köszönhette. Míg az Intelnél volt, többek közt felügyelte a mikroprocesszor feltalálását – egy olyan találmányét, ami forradalmasította a számítógépes technológiát és, amit a mai napig használunk.

3. Reid Hoffman, LinkedIn
Tuti, hogy egy olyan vezető közösségi hálózatot, mint amilyen a LinkedIn, egy fiatalnak kellett kitalálnia, igaz? Egyáltalán nem! Reid Hoffman, miután lediplomázott a Stanfordon, csak kereste a helyét a munka világában. Úgy döntött, hogy munkába áll, de stratégikusan azzal a tervvel, hogy megismerje mindazt, amit egy saját vállalkozás elindításához meg kellett tanulnia.
Amikor először saját lábra állt, egy kapcsolatépítő oldalt hozott létre Socialnet néven abban a hitben, hogy egy nagyszerű párosítási algoritmussal a siker garantált. Reklámozta új oldalát különböző magazinokban és újságokban is, de igazán sose tett szert népszerűségre az ötlettel. Végül otthagyta a Socialnetet és csatlakozott a PayPal-hoz, mielőtt 2002-ben onnan is eljött volna, hogy részt vállaljon a LinkedIn megalapításából. Hoffman 35 éves volt, amikor a LinkedIn elindult és 43, amikor a cég tőzsdére ment.

4. Wally Blume, Denali Flavors
Ha a paradicsom ízű fagylalt gondolata felforgatja a gyomrát, akkor nincs egyedül. Wally Blume egy sikeres 20 éves karrierrel rendelkezett egy cukrászdában, de tudta, hogy tovább kell állnia, amikor a főnöke úgy döntött, hogy végigviszi ezt az őrült ötletet. 1995-ben, ötvenes évei közepén, Wally Blume elkezdte saját, Denali Flavours márkanév alatt futó fagylaltos cégét, ahol sok híres ízt hozott létre.
Ma, ezek az édességek egy évben 80 millió dollárt (kb. 2 milliárd forintot) hoznak csak licence megállapodásokon keresztül. A Denali ma már több mint 40 különböző ízzel rendelkezik, Blume pedig 70 évesen életerősebb, mint valaha.

 

Egy vállalkozás üzemeltetése nem könnyű feladat – a siker eléréséhez kemény munkára és fegyelmezettségre van szükség. Ebből adódóan nem kellene nagy meglepetést okoznia annak, hogy sok esetben az idősebb és bölcsebb korosztály az, melynek tagjai jobban ki tudják ismerni magukat a vállalkozók kihívásokkal teli útján. Szóval egy pillanatra se írja le magát, nem számít, hogy milyen korban van. A siker bárkinél, bármikor jelentkezhet.


népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.