10 tipp a jobb vezetővé váláshoz

2. Egy kis emberség sokat számít
Van különbség a vezető és főnök között. Míg mindkettő felelős és irányít, egy vezető megosztja a reflektorfényt és nem érzi magát kényelmetlenül, ha másokat elismer. Ugyan ellentmondásosnak tűnhet, de az alázatossághoz több magabiztosság szükséges, mint a dicsőségben sütkérezéshez.
Szombat
2014.10.25.
Legyünk őszinték. Jó vezetőnek lenni nem egyszerű. Márpedig a sikeres vállalkozásoknak szüksége van egy hatékony, inspiráló, mélyen tisztelt vezetőre.
 

A jó hír, hogy összeállítottuk ezt az akció-kész vezetői tippeket tartalmazó listát, ami segít, hogy úgy vezethesse üzletét, vállalkozását, mint egy igazi főnök – méghozzá egy nem is akármilyen. Néhány a tanácsok közül elég magától értetődő, mégis fontos emlékeztetők lehetnek vagy esetleg még nem fogalmazta meg így őket magában. Fontolja meg ezeket a tippeket, ha erősíteni vagy fejleszteni szeretné vezetői készségeit és teljesítményét:

1. Példával előjárva vezessen
A vezetőknek meg kell mutatniuk, nem csak elmondani. Ha azt akarja, hogy alkalmazottai pontosak legyenek, bizonyosodjon meg, hogy időben érkezik – vagy előbb. Ha a szakmai megjelenés elsőbbséget élvez az üzlet életében, öltözzön ön is ennek megfelelően, és udvariassággal kezeljen mindenkit, akivel interakcióba kerül (akár személyesen, akár online). Lője be a ”sztenderdeket” és a kollégák, alkalmazottak követni fogják.

3.  Hatékony kommunikáció
Hatékony kommunikációra szükség van úgy az irodában, mint a mindennapi életben is. A nagyszerű vezetők meggyőződnek arról, hogy meghallják és megértik őket, de tisztában vannak a hallgatás fontosságával is. A kommunikáció egy kétirányú utca és, ha képes a lehető legtöbbet kihozni belőle, akkor cége céltudatosan haladhat előre, a belső fékek igazítgatása helyett.

4. Produktív találkozók, meetingek
Ahogy a mondás is szól, az idő pénz. Így természetesen limitálnia kellene a nem-szükségszerű és időpazarló témákat a találkozók során. Ha bízik a csapatában, hogy teszik a dolgukat, akkor nincs szükség mikro-menedzselésre és a találkozók folyékonyan haladhatnak.

5. Legyen tisztában határaival
Még a legkedvesebb, legtörődőbb vezetőnek is vannak korlátai. Állítsa fel saját tűrőképességének határait és ragaszkodjon azokhoz. Mindenkinek egy csomó frusztrációt spórolhat, ha egyértelművé teszi, hogy bizonyos dolgokat nem tolerál. A tisztán felállított határok azt jelentik, hogy nincs félreértés.

6. Találjon egy mentort
Senki sem különálló sziget, szokták mondani. A legjobb vezetők tudják, hogy mikor szorulnak segítségre és tudják, hogy hol kaphatják meg azt. Senki sem tud mindent, így egy olyan valaki megtalálása, akinek tanácsában bízik, amikor a dolgok ”bekeményednek”, óriási különbséget jelenthet az akadályokkal való szembenézés során.

7. Érzelmi intelligencia
Míg sokan azt mondják, hogy az érzelmeket el kell tudni különítetni az üzlettől, addig az üzlet tulajdonképpen emberek közötti kapcsolatról szól. Ahhoz, hogy hosszú távúvá tegye ezeket a kapcsolatokat, ahhoz érzelmileg is intelligensnek kell lennie – érzékenynek a különböző nézőpontokra és különböző körülményekre. Amikor azon töri a fejét, hogy mi lenne a legjobb a cége számára, ne felejtse el bevonni a szívét sem.

8. Figyeljen a vezetés gyakori csapdáira
Mindenki vét hibákat, de ezek egy része elkerülhető. A hibák elkerüléséért tett első lépés azt jelenti, hogy tisztában kell lenni a gyakori hibákkal, miközben nem szabad pont hogy beteljesíteni azokat azáltal, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonít nekik.

9. Tanulni a múltból
Csak, hogy még egy idézet álljon itt: aki nem tanul a múltból, azzal bűnhődik, hogy megismétli régi tévedéseit. A történelem tele van sikeres üzleti modellek és látványos üzleti bukások példáival. Gondolkozzon, hogy mit csinálnak jól az ön által nagyra becsült emberek, és fontolja meg, mi sült el rosszul azok számára, akik botrányban vagy szégyenben végezték karrierüket. Leckéket mindenhol lehet találni.

10. Soha ne hagyja abba a jobbá-válást
Az igazán nagy vezetők folyamatosan tanulnak, és mindig próbálják fejleszteni magukat. Mindig lehet valamin még dolgozni vagy egy új készséget, tudást elsajátítani. Legyen nyitott az új ötletek és lehetőségek felé.


népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.