Mitől lesz sikeres egy kisvállalkozás

A ma induló vállalkozások kevesebb, mint fele lesz jelen 5 év múlva. Glauser professzor és csapata célja, hogy megossza azokat a jellemzőket, jellemvonásokat, amelyekkel a sikeres üzlettulajdonosok rendelkeznek, így a többiek a nyomdokaikba léphetnek.
Szombat
2014.07.26.
Száz vállalkozót interjúvoltak meg szerte Amerikában, hogy kiderítsék, mi teszi sikeressé a ”hétköznapi” kisvállalkozásokat és tulajdonosaikat.
 

Mike Glauser, az amerikai Utah State University vállalkozói tevékenységre/létre (entrepreneurship) szakosodott professzora június elején indult el egy országos biciklitúrára azzal a céllal, hogy országszerte interjúvolja meg 100 kisvállalkozás tulajdonosát és dokumentálja történetüket. „A kollégáim és én észrevettük, hogy a munkát kereső diplomás vagy diploma előtt álló diákok kevesebb interjúlehetőséget kapnak, mint korábban” – magyarázta motivációját Glauser a Forbes magazinnak. „Majd’ minden ágazatra igaz, hogy a humán munkaerőt lecseréli a technológia. Az amerikai gazdaság egyre hatékonyabbá válik, lehetővé téve a cégek számára, hogy kevesebb alkalmazottal magasabb profitot generáljanak.”
Annak ellenére, hogy visszaesést lát az új munkahelyek számában, Glauser hatalmas lehetőséget érez a vállalkozói létben, és biztatja is diákjait, hogy gondolkozzanak egy kisvállalkozás elindításában. Sokat olvashatunk új technológiai startupokról, de a professzor jelen esetben olyan vállalkozásokról beszél, amivel a hétköznapi ember nap mint nap szembetalálja magát az utcán – kereskedések, kisebb gyártók, éttermek, stb. Annak érdekében, hogy meghatározza, mi teszi sikeressé ezen kisvállalkozásokat és tulajdonosaikat, olyan vállalkozókat interjúvoltak meg, akik már legalább öt éve az üzletben vannak. Azt akarták kideríteni, hogy mi segített nekik a kihívások leküzdésében.

A szülővárosukban akartak maradni és segíteni a közösség növekedését
Glauser meglepődött, hogy egyik vállalkozó interjúalanyának sem a pénz volt az elsődleges motivációja – annak ellenére, hogy sokan közülük egy nagyon sikeres és nyereséges üzlettel rendelkeznek. „A Szilikon-völgy eltérítette a vállalkozói tevékenységről kialakult képet” – mondja Glauser. „Ennek nem olyan modellnek kéne lennie, ami gyorsan lehetővé teszi a sikert és magas hozamokat. Kétmillió dollár éves forgalommal és 8-10 alkalmazottal már egy rendkívül életképes, erős cégről van szó, ami hosszú távon is képes lehet fennmaradni és növekedni.”
A kisvállalkozások tulajdonosai, akiket Glauser és csapata meginterjúvolt, azért vállalkoznak ezekben a kisebb városokban, mert ez az a hely, ahol élni akarnak. Egyszerűen rájöttek, hogyan hozhatnak létre profitáló üzletet egy olyan helyen, amiről mások esetleg úgy gondolkozhatnak, hogy messze van a kitaposott ösvénytől.

Egy piaci szükséglet kielégítésében érdekeltek
Megfigyelhető különbség van a között a vállalkozó között, aki eleve úgy indítja el üzletét, hogy öt év múlva visszavonulhasson, és a között, aki valami olyat épít, ami egy élet munkájává válhat. Utóbbira remek példa a coloradói Skratch Lab. Az alapító Allen Lim elmondta, „a legidegesítőbb kérdés, hogy - és mi az exit-stratégiád? - Általában azt mondom az embereknek erre, hogy tudod, valószínűleg a halál.” Lim-nek nincsen kilépő, exit-stratégiája, mert ő az álmait építi és imádja, amit csinál.
Az ilyen típusú vállalkozó megérti, hogy döntéseinek hosszú távú következményei vannak, amik lehet csak öt, tíz vagy akár húsz év múlva jelentkeznek majd. Az ő fókuszuk középpontjában egy olyan termék vagy szolgáltatás létrehozása áll, amit a vásárlóik meg akarnak vásárolni, és amihez kapcsolódóan ki tudnak jönni olyan további termékkel is, amikben vásárlóik szintén érdekeltek lehetnek. Ők diverzifikálják ajánlataikat a vásárlók számára, így maradhatnak életképesek. „Ezen vállalkozók legtöbbjének két vagy három bevételi forrásuk is van” – mondja Glauser. „És további 3-4 lehetőséget fontolgatnak.

Imádják, ha részt vehetnek a vállalkozás termékének/szolgáltatásának elkészítésében
Jeff Wester egy oregoni vállalkozó, aki kiváló példa arra, hogyan kellene egy saját üzlethez viszonyulni. Az ő sikeres hegesztő és kovács üzlete több szakembert, kovácsot is foglalkoztat, de Wester nem akar minden nap az irodában ülni és menedzselni az üzletet, ő élvezi azt a heti két vagy három napot, amit a kovácsműhelyben tölthet. „Amit a legjobban élvezek ebben a vállalkozásban” – mondja Wester, „az, hogy szeretek az üzletben lenni, bekoszolni a kezeimet, meglendíteni egy kalapácsot és létrehozni valamit a tűzből.

Hat, interjúkkal töltött hét után Glausert megkérdezték, hogy felbátorította, megerősítette-e az, amit a túra során tanult, és a válasz egy egyértelmű igen volt. „100 évvel ezelőtt nem voltak nagy vállalatok. A kisvállalkozások tulajdonosai láttak egy piaci szükségletet és elkezdtek dolgozni egy megoldáson” – mondta Glauser. „Úgy gondolom, hogy efelé tartunk ismét, ehhez térünk vissza. Tanítanunk kell a jövőbeli és jelenlegi vállalkozókat, hogy közösségeket építsenek – találják ki, mire van szükségük és legyenek a legjobbak abban, amit csinálnak.


népszerű a fórumban

A Fornetti recept

A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Lengyel postacég lép a magyar piacra

Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Pályázat mikrovállalkozásoknak

Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?

Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Atipikus foglalkoztatás

április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?

Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat

A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak

Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...

4 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.