Érdemes-e franchise rendszerhez csatlakozni a válság után?

Újraindulás
Újraindulás / A legtöbb szektor már elkezdett újra indulni
Hétfő
2020.06.15.
Összeszedtük azokat a tényezőket, melyekre érdemes figyelni mindenkinek, aki egy franchise rendszerhez való csatlakozásban gondolkodik.
 

Sok hálózat küzd a jelenlegi helyzettel, ám ennek elsősorban nem a rossz üzleti modell az oka, hanem a hirtelen változás. Azok a rendszerek, melyek nem tudták adaptálni a koncepciójukat a megváltozott körülményekhez, illetve nem rendelkeztek megfelelő tartalékokkal komoly visszaeséssel számolhatnak, vagy akár csőddel is - elég csak a Hertz példájára gondolni.

Ez most mindenképpen kedvező lehet egy franchise hálózathoz csatlakozni kívánó vállalkozó számára, hiszen sokkal előnyösebb feltételeket tudnak kialkudni. Emellett pedig láthatóvá válik, hogy melyik hálózat hogyan tud alkalmazkodni az új kihívásokhoz, krízishelyzetben mennyire tudják támogatni a partnereiket.

Annak ellenére, hogy a leállás miatt sok franchise hálózat működéséről tisztább képet kaptunk, így is maradt még számos tényező, melyeket mindenképpen érdemes megvizsgálni mielőtt valaki belekezd egy ilyen vállalkozásba.

Mit hagysz ott érte?

Egy jól fizető munkát hagysz ott a franchise-ért? Mennyire érzed a magadénak a mostani állásodat? Hol képzeled el magad 5 év múlva? Talán úgy érzed, hogy a mostani munkád nem az igazi - vagy épp elvesztetted, de biztos, hogy egy saját vállalkozás a megoldás? Csak azért mert valami újra vágysz, nem biztos, hogy ez számodra az ideális út.

Dönts hideg fejjel!

Sokunkat érzelmileg komolyan befolyásolt a közel két és fél hónap karantén, ezért most kiemelten fontos, hogy ne hagyjuk, hogy az érzelmeink befolyásoljanak minket. Az érzelmeken alapuló döntéseket pedig könnyen megbánhatjuk a jövőben. Figyeljünk arra, hogy objektívan döntsük, ha franchise-t vásárolunk.

Fontos a jegyben járás

A franchise-t sokszor a házassághoz hasonlítjuk, hiszen itt is elengedhetetlen, hogy a két fél megértse egymást és könnyen tudjanak együtt dolgozni a következő 5-10 évben. Nem elég a koncepciót jónak tartani, csak akkor szabad belevágni a vállalkozásba, ha a franchise tulajdonost is jó vezetőnek, vállalkozónak ismerjük meg. Olyan valakinek, aki képes a krízishelyzeteken is átlendíteni a koncepciót, aki képes folyamatosan innoválni, és a trendek követni.

Megfelelő csapat összeállítása

Fél éve még elképzelhetetlen volt, hogy olyan széles választékból tudj munkatársakat válogatni, mint napjainkban. A koronavírus következményeként több helyen tömeges elbocsájtásokra került sor, így egyelőre sokkal könnyebb alkalmazottakat találni szinte minden franchise koncepcióhoz.

Tartalékkal szabad csak belevágni

Amíg nem lehet tisztán látni, hogy mikor fog visszatérni az élet a régi kerékvágásba, csak akkor szabad vállalkozást indítani, ha rendelkezünk tartalékokkal. Ki tudja, hogy ősszel, esetleg jövő tavasszal megint vissza kell-e térnünk a karanténba?

Készülj a második hullámra

Minden felelős vállalatvezetőnek számolnia kell azzal, hogy bármikor elindulhat a vírus második hulláma. Bármibe is kezdünk, számoljunk azzal, hogyan vészeljük át, ha megint néhány hónapra leáll az ország?

Gondold át, hogy Te csinálnád-e?

A franchise nem való mindenkinek. Sok felelősséggel és kockázattal jár, egy stabil alkalmazotti léthez képest, ahol az ember maximum az idejét fekteti be. Egy saját vállalkozás nincs tekintettel, arra, hogy éppen hétköznap van-e vagy vasárnap este, ha valami történik, akkor azonnal cselekedni kell. Értelemszerűen ezt meg is hálálja a koncepció, melyet az is mutat, hogy a világon mindenhol virágzik a franchise.

Jó lehetőségeket minden gazdasági helyzetben lehet találni. A franchise-zal általában soha nem égetheti meg magát az ember, ha tényleg oda figyel a fent összeszedett pontokra és jól utána néz a kiszemelt hálózatnak.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.