Hogyan csökkentheti kockázatát?

Hétfő
2019.06.24.
Attól függetlenül, hogy a franchise jog megvásárlása csak egy befektetés vagy aktívan részt is vesz majd az üzlet működtetésében, fejlesztésében, mindenképp utána kell nézni a hálózatnak, a piacnak.
 

Mit tehet annak érdekében, hogy a franchise jog megvásárlásával járó kockázatot minimálisra csökkentse? Mit kell ellenőrizni még azelőtt, hogy megvásárolná az üzleti koncepciót?

A franchise hálózat és környezete

Az első, amit ellenőrizni kell, az az üzlet életképessége. Nem elég hinni az ötlet, termék vagy szolgáltatás sikerességében, adatokkal, üzleti tervel alá kell támasztani azt. Szerencsére ez egy franchise hálózat esetében könnyebb, hiszen minden bizonnyal van már több hazai vagy külföldi, működő egység.

Vizsgálja meg a franchise hálózat történetét (mióta, milyen sikerrel van jelen a piacon), a pénzügyi helyzetét (tőke, éves forgalom stb.), nincs-e folyamatban valamilyen hatósági eljárás a Rendszergazda ellen. Beszéljen a jelenlegi, korábbi (ha van) átvevőkkel.

Végezzen különböző kutatásokat abban az ágazatban/szegmensben, ahol tevékenykedni szeretne, használjon szakmai adatbázisokat. Ellenőrizze a trendeket a környéken, ahol üzlete elhelyezkedik majd, illetve, hogy milyen egyéb üzleti tervek, várható beruházások vannak, amik később hatással lehetnek az Ön egységére.

Biztosnak kell lennie a rendszergazda értékesítési szándékában és bizonyosodjon meg, hogy nem nyitnak se saját, se partner üzletet az Ön közvetlen közelében. És ragaszkodjon a területi kizárólagosság rögzítéshez a szerződésben.

A fogyasztó véleménye

Ha a franchise hálózatnak vannak értékesítési pontjai a közelében, érdemes betérni, mint vendég/ügyfél és kipróbálni a terméket/szolgáltatást, megfigyelni a személyzetet, a kiszolgálást és hogy egyáltalán vásárlóként milyen benyomást kelt az üzlet.

Mindenképp ellenőrizzük, hogy a különböző weboldalakon, közösségi portálokon hogyan kommunikál a cég, és hogy az embereknek milyen véleményük, visszajelzéseik vannak. A kommentek pozitívak vagy negatívak, esetleg felhívják a figyelmet egy problémára, közelgő változásra?

A működés feltételei

Ahhoz, hogy egy közép távú üzleti stratégiát és egy előzetes büdzsét meghatározzon, ellenőriznie kell a hálózathoz való csatlakozással járó díjakat (franchise díj, royalty, marketing/reklám díj), a beszerzés költségeit, a munkabéreket, adminisztrációs és egyéb költségeket és – amennyiben nem saját tulajdonú üzlethelyiséggel indítaná el vállalkozását – az épület bérleti szerződését is. Vegye számba a működéshez szükséges összes feltételt, határozza meg a pontos összegeket és végül azt, hogy mindez megvalósítható e, elbírja e ezt az egyszeri beruházási és később a fix, havi költségeket?

Mindenképp járjon utána az együttműködés pontos feltételeinek, a rendszergazda által nyújtott támogatásoknak és, hogy a már meglévő partnerek, átvevők mennyire elégedettek mindezzel. Milyen feltételekkel valósul meg a képzés, az informatikai/üzletvezetési/média támogatás, a területi kizárólagosság, mik a franchise szerződés felbontásának feltételei, következményei stb.

Amennyiben aktív részese akar lenni az üzletnek mindenképp győződjön meg róla, hogy ez az, amivel szeretne foglalkozni és hogy milyen szerepet, munkakört vállal? A háttérből vagy inkább a “pult mögül” irányítaná a vállalkozást? Ki foglalkozik majd a személyzettel, a beszállítókkal, és természetesen az ügyfelekkel?

Üzleti terv

Végül, mindezek után, határozza meg saját üzleti tervét, a víziót és a célt: miért vág bele ebbe az egészbe, milyen céllal működik majd a vállalkozás és mit szeretne, mit tud elérni vele rövid és középtávon.

Sok sikert kívánunk jövőbeli üzletéhez!

 

 


népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.