Több lap is beszámolt arról, hogy egy balatoni CBA piaccá nyilváníttatta magát az önkormányzatnál (a piacok nyitva lehetnek vasárnap is), miután előcsarnokában termelői piacot nyitott, ahol azonban csak egyetlen termelő árult málnát.
Csütörtök
2015.07.09.
A Lidl egyetlen üzletét sem nyilváníttatja piaccá, a CBA a jogszabályok betartására szólította fel a franchise tagokat.
 

A boltok vasárnapi nyitva tartására vonatkozó jogszabály betartására szólította fel tagjait a CBA Kereskedelmi Kft., mint a CBA franchise rendszergazdája, egyben jelezte, hogy a törvényt megszegőket kizárják a hálózatból. A CBA Kereskedelmi Kft. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a tagok figyelmét, hogy minden franchise tagtól elvárják a jogkövető magatartást. Az élelmiszerlánc úgy fogalmazott, mindenki érdeke, hogy a vasárnapi pihenőnap biztosításával javítani tudják a munkavállalók életminőségét és biztosítsák a családok együttlétét. Azokat a franchise partnereket, akik nem a jogszabálynak megfelelően járnak el, azonnali hatállyal kizárják a franchise hálózatból – írta a CBA Kereskedelmi Kft.

A CBA az elmúlt napokban az üzlethálózatot érintő, vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó híradásokkal kapcsolatban adta ki a közleményt. Több lap is beszámolt arról, hogy egy balatoni CBA piaccá nyilváníttatta magát az önkormányzatnál (a piacok nyitva lehetnek vasárnap is), miután előcsarnokában termelői piacot nyitott, ahol azonban csak egyetlen termelő árult málnát.

Mindeközben a Lidl szintén szerdán adott ki egy közleményt, miszerint egyetlen üzletét sem nyilváníttatja piaccá azért, hogy lehetővé tegye a vasárnapi nyitva tartást. A közlemény szerint a Lidl Magyarország vezetősége a kiskereskedelmi szektorban közelmúltban tapasztalható piaci gyakorlatokat megvizsgálva hozta meg stratégiai döntését. A cég közleményében leszögezte: a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos eredeti törvényhozói szándékot szem előtt tartva az áruházlánc nem követi a kiskereskedelmi szektorban kialakulóban lévő gyakorlatot. Elhatározásuk alapja a magyarországi jogszabályok teljes körű betartása a mindennapi működés során.

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke a közleményben emlékeztet arra, hogy ez év március 1-jétől a Lidl Magyarország meghosszabbította üzletei nyitva tartását. Így legtöbb boltja 7-21 óra között van nyitva, de 46 fővárosi és vidéki üzletében 22 óráig lehet vásárolni. A kiskereskedelmi szektor valamennyi szereplője számára adott, egyszeri vasárnapi nyitva tartás lehetőségével ugyanakkor a Lidl Magyarország is él, azonban semmilyen más módon nem tervez vasárnapi nyitva tartást – tették hozzá.