Románia észak-nyugati részén már piacvezető a CBA

A CBA hazánk mellett jelen van Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Bulgáriában.
Kedd
2015.01.20.
A magyar élelmiszerlánc egy több mint 150 franchise üzletből álló hálózatot épített a román piacon. Régiós eladóhelyei száma hétezer fölött.
 

Az 1992-ben tíz magánkereskedő összefogásával alapított CBA üzletlánc első külföldi állomásaként a horvát piacon vetette meg lábát 2001-ben, majd rá egy évre, 2002-ben jelent meg Romániában. A magyar márka és logó jelenleg több mint hétezer eladóhelyen jelenik meg szerte Közép és Kelet Európában. A romániai piacon a magyar lánc már 150 franchise üzlettel képviselteti magát, és a CBA romániai hálózatfejlesztésért felelős partnere, a CBA Nord Vest vállalat további bővítést tervez az idei évre.

A CBA Nord Vest logisztikai központjából jelenleg 10 romániai megye (ebből 8 van Erdélyben) több mint 150 üzletét látják el és koordinálják, amivel a magyar márka az ország észak-nyugati felében piacvezető. A vállalat felel a romániai üzletek számának gyarapításáért is, ami franchise rendszerben történik – egy üzlet elindítása (mérettől és helyszíntől függően) 30-300 ezer eurós beruházást jelent.

Romániában a márka olyan nemzetközi üzletláncokkal versenyez, mint a Metro, a Carrefour Express vagy a Profi, ugyanakkor nemrég a Success kiskereskedelmi lánc fizetésképtelenséget jelentett – bár az 1994-ben alapított hálózat üzleteinek nagy részéért a lengyel Profi és a belga Mega Image márkák (a két legnagyobb szupermarketlánc Romániában) már bejelentkeztek.

A CBA hálózata jelenleg hét országra terjed ki, ahol minden ország önálló gazdasági egységként működik, de szorosan együttműködnek egymással. „Közösen lépnek fel, mint bevásárlók, illetve marketingjüket is összehangolják, amely egyre hatékonyabbá teszi közös céljaik megvalósítását” – írja honlapján a vállalat.