A bevételek tekintetében jelenleg a CBA a második legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi vállalat Magyarországon.
Szerda
2012.04.11.
Az ország legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi üzletlánca átvenné a vezető pozíciót a magyar piacon - nyilatkozta a CBA elnöke.
 

Baldauf László arra hívta fel a figyelmet az üzletlánc sajtótájékoztatóján, hogy a hazai vállalkozásoknak ismét a kereskedelem középpontjába kell kerülniük. Elmondta, hogy szükség van a külföldi vállalatokra gazdaságélénkítő hatásuk miatt, de magyaroknak kell elfoglalnia a piacvezető helyet. - Nincs még egy olyan ország, ahol ne az adott nemzet kereskedői uralnák a hazai piacot. Ezzel szemben Magyarországon külföldi multinacionális vállalatok viszik a prímet, amelyek komoly adókedvezményekben is részesülnek, így eleve lépéselőnyben vannak a magyarokkal szemben – mondta Baldauf László a sajtótájékoztatón. Mindemellett azt is nyilatkozta az idén 20 éve működő CBA elnöke, hogy utoljára 2000-ben voltak piacvezetők és ezen változtatni kívánnak.

Jelenleg 35 ezer embert foglalkoztat az üzletlánc és 3372 üzlettel rendelkezik, melyek közül 1500 franchise-ba van adva. A CBA Kereskedelmi Kft. tavalyi összbevétele 565 milliárd forint volt, amely 10 milliárddal több, mint 2010-ben, úgy, hogy az üzletek száma érdemben nem változott. A forgalom bővült 2012 első negyedévében és új üzletek nyitásával, valamint meglévő egységek felújításával kívánják erősíteni pozíciójukat. Stratégiájuk része a Magyarországról kivonuló élelmiszerboltok üzleteinek felvásárlása is, a tárgyalások megkezdődtek, de a sajtótájékoztatón nem lettek megnevezve az országot elhagyó cégek.

A Nielsen piackutató cég által 2011-ben publikált árbevételi ranglistán a Tesco áll az első helyen (666,5 milliárd Ft), második a CBA (555 milliárd Ft), harmadik helyet pedig - ugyancsak egy magyar tulajdonú vállalat - a Coop tudhatja magáénak (510 milliárd Ft) a magyarországi élelmiszer-kereskedők versenyében.

(pcs)


Papp Csaba
újságíró