A brit márkák következő állomása

Nagy-Britannia és általában a fejlett világ országai folyamatosan új gazdasági lehetőségek és piacok után kutatnak, az orosz piac kézenfekvő választás.
Péntek
2012.11.02.
Oroszországban nyitott a Debenhams és más márkákkal egyetemben nagy terveket sző: hálózatépítés azon a piacon, ami Európa legnagyobbja lehet.
 

Az áruházlánc egy franchise partnere egy több mint 3 ezer négyzetméteres – fél futballpályányi – boltja nyitotta meg kapuit a moszkvai Mega Belaya Dacha plázában. Az angol kiskereskedelmi hálózatnak már kidolgozott üzletnyitási stratégiája van Oroszországra, amely ország 143 milliós populációjával és egyre szélesedő középosztályával 2013-2014-re Európa legnagyobb felvevőpiacává válhat.

- „Nagy terveink vannak a jövőbeli növekedést illetően; ez lesz az első Debenhams üzlet az országban és további 8 már úton van.” – nyilatkozta Francis McAuley, a Debenhams nemzetközi igazgatója. – „Oroszország a kulcspiac és az éves szinten 70 millió látogatóval rendelkező Mega Belaya Dacha pláza tökéletes helyszín első üzletünk megnyitáshoz.”

A sajátokon kívül 26 országban 70 franchise üzlettel is jelen lévő Debenhams a következő 5 évben meg kívánja duplázni nemzetközi forgalmát. Ehhez fog nagyban hozzájárulni az oroszországi és az azóta már megnyitott – a moszkvai után második legnagyobb – üzlet Jakartában. Indonéziában is meg van már határozva a növekedési ütem: a fővárosban még egy boltot, azon kívül pedig az országban még 2-t tervez nyitni a hálózat. A második legnagyobb brit hálózat nem rég közölt adatai szerint adózás előtti nyeresége idén szeptember 1-ig 158,3 millió angol font, ami 4,2 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A hálózat értékét 1,12 milliárd angol fontra becsülik.

Olyan más divat és ruházati hálózatok, mint a Marks&Spencer vagy Ted Baker szintén bejelentették az oroszországi terjeszkedést.

Magyarországon (szintén franchise partner bevonásával) 2011-ben debütált a Debenhams a West End-ben és ez az egy üzlete található eddig hazánkban, továbbiakkal tervben.

(tup)