Az induló vállalkozások jelentős része csődöt mond néhány éven belül. Emögött több érv is állhat, de a legtöbb esetben számos elkerülhető probléma és gyerekbetegség összessége okozza a bukást. Az egyetlen igazán általános indok, amivel valóban körül lehet írni az alacsony túlélési arányt az pont az, amiben a vállalkozások eltérnek a franchise hálózatoktól: a rendszerszerű működés.
Érdemes elgondolkozni azon, hogy miért választják a cégek a franchise-t, mint működési formát és miért éri meg kezdő vállalkozóként becsatlakozni egy hálózatba, mintsem inkább mindent a nulláról kezdeni?
A titkos összetevő a tesztelés és az ezáltal felépített, biztos alap, amire a franchise rendszerek támaszkodnak. Az önállóan működő vállalkozások sokszor nem tudják, hogy mit, mikor, hol és miért csináljanak. Emiatt aztán hibás döntést hibás döntésre halmoznak és olyan feladatok elvégzésébe ölik az idejüket, amihez vagy nem értenek vagy amely egyszerűen automatizálható lenne.
A sikeres hálózatok ismérve, és amiért a csatlakozás is jobban megéri, mint egy teljesen független vállalkozás indítása az pont ez a rendszerszerű, optimalizált működés. A szabályokkal és üzleti know-how-val biztonság is jár. Az átvevőknek nem kell nulláról marketinget kitanulnia, a rendszergazdát pedig nem fenyegeti a partnerek hibás marketingje.
Amikor van egy kiépített automatizmus, egy olajozottan működő mechanika, akkor strapabíróbb a cég is. Amikor cashflow problémája van egy vállalkozásnak, akkor nem lesz idő a marketinggel kísérletezni, új szolgáltatásokat tesztelni vagy épp arculatot váltani. Pont ezek a kidolgozott, biztos pontok teszik lehetővé, hogy a vállalkozók - franchise-ban - arra koncentráljanak, ami számít: a működésre. A rendszergazdák által kínált automatizmusok és a franchise rendszerekben felhalmozott üzleti tudás (és az ezek által elkerült hibák) teszik lehetővé egy induló vállalkozó számára, hogy időt és pénzt spóroljanak hosszútávon.

BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

Ha csak az utóbbi 10 évet nézzük az Egyesült Államokban, a McDonald’s-ban a termékek átlagosan ára megduplázódott, de a McChicken átlagos ára $1-ról $3-ra nőtt 2014 óta. Az infláció egyébként ugyanabban az időszakban 31% volt, tehát ezt követve csak $1,31-nek „kéne” lennie McChicken-nek.
Az év elején több mint 1500 étterem váltott tulajdonost, megkérdőjelezve az utóbbi 25 év trendjeit.
Hazánkban is keresi partnereit a hálózat, hogy 23 év után újra legyen Wendy’s az országban!
A fitneszipar jelenleg példátlan növekedést él meg, és a pilates áll a változások élvonalában. De mi teszi ezt a mozgásformát ennyire vonzóvá befektetők és sportolók számára egyaránt?
Hogyan építette fel az alapoktól az ország legnagyobb magyar tulajdonú utazási iroda franchise hálózatát? Bartal Melinda, a Summer Time Travel alapítója nem csak a szakmában elért sikereiről mesél, hanem arról is, miért hisz az emberközeli működésben és olykor miért fontosabb a szenvedély, mint a tapasztalat.
legolvasottabb

Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Húsz éves szünet után ismét megvetette a lábát a Wendy's az Egyesült Királyságban, és vele Európában.
A franchise hálózatok jobb megértésének érdekében kategóriákra bonthatóak. Általában a tevékenység vagy a vállalati struktúra által.
A Touch Coffee Smart Bar egy innovatív, teljesen automatizált önkiszolgáló kávézó koncepció, amely modern technológiával párosítja a minőségi kávé élményét. A franchise rendszer már Kanadában és az Egyesült Államokban is bizonyított, most pedig további terjeszkedésre készül.
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...