Rózsaszín hullám a franchise-ban

Barbie Frappuccino
Barbie Frappuccino / Hivatalosan nem került fel a Starbucks kínálatába, de külön kérésre kaphattak a promóciós különlegességből a vendégek
Hétfő
2023.09.04.
A Barbie mozi jól szemlélteti, hogyan lovagolják meg a legnagyobb márkák az új őrületeket.
 

Egy étteremnek állandó kihívást jelent a menü ráncfelvarrása. Kevés fogyasztó van, aki hajlandó minden egyes nap ugyanazt rendelni, előbb utóbb a legtöbb ember megunja magát, és ha az étterem nem tud újat mutatni, a konkurenciához megy. Egy kisvállalkozásnak kevésbé van kapacitása folyton előrukkolni újdonságokkal, egy franchise-nál viszont ez az alaptámogatás része és állandó fejlesztések folynak.

Már a franchise hajnalán is gyakori volt, hogy a kínálatot sikeres médiához kötötték. A 80-as években a McDonald's első nem-meki témájú happy meal ajándéka pont a Barbies és a Hot Wheels volt, melyekből az egyik most ismét visszatért. Kerek 40 év után ugyanis megjelent a Barbie a mozikban a Mattel játékgyártó új stratégiájának hála és ha nem is mindenki kedvence, marketing szenzációként még is bevonult a köztudatba - és így kiváló táptalajt kínál az éttermeknek, hogy meglovagolják a trendet.

A magyar éttermi piac kevésbé trendkövető, de ha külföldre tekintünk, főleg Amerikában elkapta a rózsaszín-láz az éttermeket. Glitter, "pink-íz", színes feltétek, egyedi, túlízesített desszertek vagy éppen a Starbucks Barbie Frappucino-ja. Volt olyan kávézó, amelyik Barbie limonádéval próbálkozott, vagy hotel, ahol Barbie koktélokat szolgáltak fel, pékség Barbie sütikkel, vagy étterem ahol mindenféle édességbe mártott bundáskenyeret adtak ilyen néven.

Az étlapok időzítése kísérteties koordinációra utal, ugyanis a legtöbb esetben már a mozi premierje előtt elkezdték árulni a játékfilm nevéből hasznot húzó ételeket. Az sem kizárható, hogy a film mögött álló Mattel maga kezdeményezte ezeket, az olyan nagy hálózatok esetében, mint a Starbucks ugyanis nem vennék félvállról a Barbie név használatát. Ahogyan anno a McDonald's külön engedélyt szerzett a Barbie játékok gyerekmenü mellé történő használatára, úgy valószínűleg most is előzetes megegyezés tárgyát képezte a Barbie-témájú ételek áradata a piacon.

A franchise hálózatok számára marketing szolgáltatásokat kínáló SpotOn marketingvezetője szerint, a platformjukat használó éttermek több, mint 200 féle Barbie-témájú fogást adtak az étlapjukhoz az utóbbi időben, többnyire italokat és desszerteket. Szerintük szinte az összes étteremtípus beszállt a trendbe, gyorsétterem, full-service, kávézók, pékségek, bárok.

Az egyik forgalmazó, a SisterYard társtulajdonosa szerint megérte beszállni a trendbe, a Barbie-limonádéjuk ugyanis gyorsan beitta magát a hálózat indulása óta számított top 3 bestsellerébe a kávézóban. Ők pusztán azért szálltak be a Barbie-vonalba - elmondásuk szerint - mert egy vonatozás alkalmával a közösségi médiában arra lettek figyelmesek, hogy a legtöbb poszt Barbie-témájú és jogosan arra a következtetése jutottak, hogy a vendégeik is tisztában vannak a rózsaszín márkával.

A filmek csak egy lehetőséget jelentenek az éttermeknek, a McDonald's az utóbbi években gyerekes játékok helyett egyre gyakrabban ad celeb-témájú ajándékokat a gyerekmenük mellé, egyre nagyobb sikerrel. 

Itthon általában csak elvétve találni jó marketing fogásokat a gasztro szektorban, habár érdemes lenne többet próbálkoznia az éttermeknek, és nem csak nekik. Az egyik szálloda ahol Barbie témájú koktélokat vezettek be, a vezető bevallása alapján 20-30%-os forgalomnövekedést látott és rengeteg új vendéget.

 

Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.