Új korszak az élelmiszerboltok életében?

Hazánkban Budapesten és Pest megyében a legsűrűbb a bolthálózat, míg az észak-keleti megyékben a legritkább.
Csütörtök
2012.08.23.
15 év után megtört a szupermarketek lendülete, újra az élelmiszerboltok jöhetnek.
 

A Nielsen piackutató felméréséből megtudtuk, hogy jelenleg összesen 19 544 általános élelmiszerbolt működik az országban. Ez mindössze 25-tel kevesebb a tavalyi eredményhez képest, így kijelenthető, hogy 15 év után megállt az élelmiszerüzletek számának csökkenése. A hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb üzletek számának ilyen szintű stabilitására a 90'-es évek óta nem volt precedens, arányuk az élelmiszer-kiskereskedelemben a tavalyival megegyező 89%.

Emellett egy év alatt néggyel több hipermarketet, 21 új diszkontot és héttel kevesebb szupermarketet számoltak a piackutató cég szakemberei. Javult a 401-2500 négyzetméteres üzletek (általában szupermarketek és diszkontok) piaci pozíciója, részarányuk a hazai kiskereskedelem élelmiszer-forgalmából 35 százalékra emelkedett.

Életre kelő kisboltok

A gazdasági válság eredményeként egész Európában jellemző a lakossági fogyasztás csökkenése. A vásárlók, leginkább Kelet –, és Közép – Kelet Európában, sokkal tudatosabbá váltak, a leglényegesebb árucikkekre fókuszálnak és egyre kevesebbet költenek a nem szükségletekhez kapcsolódó termékekre. A bevásárláshoz egyre kevésbé van szükség arra, hogy bevásárlóközpontokba menjenek, azt a közeli, sarki kisboltokban is megtehetik.

Egyes elemzők szerint a fogyasztás várhatóan – ugyan kisebb mértékben – de tovább fog csökkenni, aminek következtében a figyelem még inkább az élelmiszerboltok felé összpontosulhat. Ezt látszanak alátámasztani a magyarországi adatok is és sok nagy áruházlánc is a kisebb boltok nyitásában lát fantáziát. Az ausztriai Spar például kis boltok nyitását jelentette be Horvátországban.

(tup)