Mi okozza az egyik legnagyobb gondot a franchise hálózatoknak az Egyesült Államokban?
Több államot bejártunk a nyugati parton, és folyamatosan szembesültünk azzal a problémával, hogy nem találnak munkatársakat a franchise hálózatok.
Egy LongHorn Steakhouse-ban járva megtudtuk a franchise partnertől, hogy bent kell dolgoznia éttermében. És bár több üres asztal is volt nem engedtek minket leülni, mint később megtudtuk olyan nagy a munkaerőhiány, hogy csak félházzal tudta üzemeltetni az egységét.
Phoenix-ben több hálózatot lejártunk, volt olyan TacoBell ahol az egész vendégteret lezárták és csak a drive-thru működött a dolgozok hiányában. De nem csak az éttermek szenvednek a munkaerőhiánytól, hanem például a Sport Clips hajvágó szalonnak is találkoztunk bezárt egységével, ők se fodrászt se üzletvezetőt nem találtak, így nem tudtak tovább üzemelni.
Szemmel láthatóan a fogyasztás visszatért a pandémia előtti állapotába, a legtöbb étteremben este várólista van, általában online lehet „sorba állni”. Egy Texas Roadhouse-ban több mint 1 órát kellett várni, hogy sorra kerüljünk. Több ruhaüzlet arra kéri vásárlóit, hogy pakoljanak el maguk után, tegyék vissza a felpróbált ruhákat, hogy a bolt rendezett maradjon.
A pandémia az éttermi szektorra mért különösen nagy csapást, ugyanis a tengerentúl a borravaló jóval elterjedtebb volt, mely az utóbbi években teljesen megszűnt a kiszállításnak és a drive-thru-nak köszönhetően. Így a dolgozók fizetése se érte el a korábban ígért/várt mértéket ezért elhagyták a szektort.
A munkaerőhiány komoly hatással van a bérekre is, az ingatlan hálózatoknak jó hír, hogy nem csak a fizetések, a lakás árak is nagyot nőttek. Komoly beruházások indultak, Phoenixben például nem tudnak annyi házat építeni, mint amennyire szükség lenne.
Jelenleg a gyorséttermekben évi 80-100 000 dollár közötti fizetéssel keresnek munkatársakat.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
A szépségipar virágzik, és a SAGA COSMETICS az egyik európai szereplője ennek az élmezőnyben. Mi teszi ezt a franchise-t olyan vonzóvá, és miért érdemes fontolóra venni a befektetést?
A DIVANI&SOFA' International olasz luxusbútor hálózat sikeres működése után most a határokon túlra helyezi a fókuszt.
Az Eat Salad egy francia gyorsétterem-lánc, amely testreszabható salátákat, tálakat és wrap szendvicseket kínál.
A baguette és croissant után nem meglepő, hogy az egyik ikonikus pékség hálózat Franciaországban indult. Mára viszont már globális jelenlétre tett szert.
10 év után 800 egységet nyitott és 20%-os piaci részesedést szerzett a lengyel gasztro szektor kültéri szegmensében a Sweet Gallery.
legolvasottabb
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
A magyar ingatlanpiac most robbanás előtt áll, és ebben a dinamikus környezetben minden vállalkozás álma a gyors növekedés és a stabil alapok. De mi a jobb választás: egy saját ingatlaniroda indítása a nulláról, vagy csatlakozni egy bejáratott franchise hálózathoz, mint az Immo1?
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Az ingatlanos szakma társadalmi megítélése ellenére egy gyorsan megtérülő befektetéssé válhat.
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...