Miért válságállóbb a franchise?

Jobb esélyek
Jobb esélyek / A felmérések szerint a franchise-ban működő vállalkozások sokkal jobb túlélési rátával rendelkeznek.
Szerda
2020.07.22.
Ahogy a gazdaság kezd visszatérni a normális állapotba, a vállalkozások lassan újra indulnak, de egy kérdés megválaszolatlan kérdés. Mibe került átvészelni ezt az időszakot, mennyien mentek tönkre, és kik maradt víz felett?
 

Mindezekre a kérdésekre próbál választ adni a Harvard, az Illinoisi Egyetem és a Chicagói Egyetem közös kutatása. A tanulmány becslése szerint az Egyesül Államokban csak márciusban 100,000 kis- és középvállalkozás zárta be kapuit végleg. Bár a franchise átvevőkre nem tér ki külön a szakirodalom, a becslések és megfigyelések alapján sokkal jobban bírták a krízist. Mi is írtunk korábban arról, hogy nagyobb partnerek vagy tengerentúli hálózatok csődöt hirdettek, ugyanakkor a jogi csőd szinte sose járt egységek bezárásával vagy a hálózat megszűnésével.

Sőt a FranConnect felmérése alapján a franchise hálózatok 2/3-a a pandémia alatt is növelni tudta átvevőinek számát, annak ellenére, hogy az éttermi láncok 75%-a felfüggesztette a terjeszkedést. A Domino’s Pizza mely közel 20,000 egységével a világ egyik legnagyobb pizzéria lánca, az elmúlt két hónapban 14%-kal nagyobb egységenkénti bevétellel számolhatott, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A franchise sok tekintetben eltér a hagyományos vállalkozásoktól, éppen ezért sokkal válság állóbb modell. Az első is legfontosabb tényező a rendszergazda, aki ilyen helyzetekben, mind pénzügyi, mind pedig szakmai segítséget biztosíthat átvevőinek.

Az ismert márkanév és az uniformitás segíthet megtartani a vásárlókört. Emellett a hálózatok gyakran egységesen szerzik be alapanyagaikat, ezzel jobb alku pozícióba helyezve átvevőiket. Bár az innováció minden vállalkozásnál elengedhetetlen, a franchise egyik legnagyobb előnye, hogy ez több helyről érkezhet, nem csak a franchise központ, hanem minden egyes átvevő azon dolgozik, hogy a hálózat alkalmazkodjon a változó világunkhoz.

A rendszergazdák a franchise-t a gyors terjeszkedés miatt választják, míg az átvevők a magas túlélési arány miatt. Gyakran írunk arról, hogy az első öt éveben a vállalkozások 85%-a tönkre megy, míg a franchise-ban ez a szám 15%. De a franchise legnagyobb előnye mégsem ez, hanem az az alkalmazkodó képeség, mellyel bármilyen válság alatt meg tudnak újulni.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

A Fornetti recept

A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Lengyel postacég lép a magyar piacra

Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Pályázat mikrovállalkozásoknak

Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?

Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Atipikus foglalkoztatás

április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?

Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat

A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak

Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...

4 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.