Alkalmazottból vállalkozó

Nagy Dénes / A Smart Ingatlan kecskeméti partnere
Csütörtök
2019.11.21.
Dolgozott külföldön, volt már tanár is, ám mégis vállalkozóként találta meg számításait Nagy Dénes. A Smart Ingatlan kecskeméti partnerével készült beszélgetést az alábbiakban olvashatják.
 

Franchising.hu: Kérem, meséljen először arról, hogyan jutott el odáig, hogy a vállalkozói lét mellett döntött.

Nagy Dénes: Négy gyermekes család második fia vagyok. A szüleim mindig alkalmazottak voltak, így a helyzetünkön keresztül megtapasztaltam, hogy számukra egy akkora család fenntartása nem volt egyszerű feladat az alkalmazotti bérből. Bár - magukat háttérbe szorítva - mindig megteremtették azt, amire igazán szükségünk volt, ezen túlmenően azonban nehezen tudtak félretenni.

A vállalkozói szemléletem megszületését a középiskolai évekre tenném. Sosem voltam jó tanuló, ezért törtem mindig a fejem, mibe kellene fognom, amit szeretek csinálni és anyagilag is megéri. A gimnáziumi osztályunkban nagyon szoros barátságok kötődtek, amik a mai napig kitartanak. Ebben a baráti társaságban több olyan cég tulajdonos is van, aki a szülei családi vállalkozását folytatta, de akadnak olyanok is, akik start up vállalkozásba fogtak. A példáikon keresztül megtapasztaltam, hogy akár a családi üzletet vitték tovább, akár újba fogtak, a kitartó, jól elvégzett munka és a kapcsolatépítés mindig meghozta a gyümölcsét. Tulajdonképpen innen merítettem az inspirációt ahhoz, hogy megpróbáljak én is a saját lábamra állni.  

Fr: Próbálkozott-e más vállalkozással, ott milyen sikerei vagy éppen kudarcai voltak?

Nagy Dénes: A próbálkozásaimat nem nevezném vállalkozásnak, bár abba az irányba mutattak, hogy megpróbáljak a saját lábamra állni. Gimnáziumi évek után nyaranta egy szoba-festő mázoló brigádjában dolgoztam, hogy plusz jövedelemhez jussak, és itt kaptam némi rálátást az építőiparra is. Az évek alatt nagyon jó barátságba kerültünk a vállalkozóval. Főiskolán - ének-teológia szakos pedagógusi végzettségem van -, a szemeszterek alatt időszakosan egy másik festő-mázoló vállalkozónak dolgoztam Szegeden. Rövidesen pedig már önállóan is vállaltam munkát a szakmában, de mivel ezek nem vitték el az összes energiámat, szabad időmben egy kisebb kereskedelmi vállalkozást is vittem.

A főiskola elvégzése után két évig tanítottam, mégis visszamenetem a szobafestő mellé dolgozni, akinél kezdtem kitanulni a szakmát. Egy váratlan lehetőséget megragadva rövidebb időre Norvégiába mentem ki vele dolgozni, ahol egy kinti cégnél ipari építkezéseken belső munkákat végeztünk. Itt kinyílt előttem a világ, megismertem új technológiákat, de egyúttal megtapasztaltam azt is, hogy a jóléti társadalmakban az embereknek nem alakul ki olyan problémamegoldó képességük, mint kis hazánkban honfitársainknak.

Fr: Hogyan került a Smart Ingatlanhoz, és hogyan látja a szektor helyzetét?
 

Nagy Dénes: A Smart Ingatlannal és franchise-al először testközelben 2015-ben találkoztam - értékesítőként kezdtem el dolgozni a kecskeméti irodájukban, ami pár hónappal azelőtt indult. Amikor jelentkeztem az állásinterjúra, sem az ingatlanértékesítésről, sem a franchise-ról nem tudtam igazán sokat, ráadásul egy vadidegen városban kezdtem el dolgozni a versenyszférában, ahol gyakorlatilag senkit nem ismertem – totális öngyilkosság anyagilag. Kezdetben nem voltam kiemelkedő értékesítő, de az értékrendem a helyén volt, az értékesítéshez szükséges tudást pedig időközben megszerzett gyakorlattal együtt sajátítottam el. Épp abban az időszakban kezdtem el dolgozni, amikor a gazdaság már növekedő pályára állt. Ennek természetesen voltak előnyei, de ugyanúgy megvoltak a hátrányai is.
Rengeteg botcsinálta magán-/hálózatban dolgozó ingatlanos jelent meg a piacon, akik közül sokan etikátlan módszerekkel, akár valótlan állítással nyertek tért vagy egy-egy üzletet. Azt tapasztaltuk, hogy az ügyfeleknek egyre több a panasza az értékesítőkre, és ezekkel egy kalap alá vettek minket is. Hosszú időbe telt, mire visszanyertük a bizalmukat. Ráadásul a fellendülés következtében jóval könnyebb volt ingatlant értékesíteni, így az ingatlantulajdonosok egy része saját maga menedzselte az eladásait. Ám az az értékesítő, akinek nem voltak személyes kapcsolatai, ismeretsége, az már egy megbízási szerződésig is nehezen tudott eljutni az elején.
Most normalizálódni látszik a piac, és ennek következtében optimálisabbá válik az értékesítő kollégák létszáma és képesítése is.
 

Többször is a határán voltam annak, hogy feladjam, de egyrészt mindig jött valami/valaki, ami/aki továbblendített, másrészt élt bennem az a szilárd meggyőződés, hogy a hosszútávon jól és kitartó rendszerességgel elvégzett munka előbb-utóbb meghozza az eredményt. Mivel a külső körülmények is speciálisak voltak és a tudásom nagy részét is inkább saját tapasztalatból szereztem meg, ez nálam körülbelül egy év munka után következett be, de innentől már folyamatos fejlődésről beszélhetek, és az irodánk is a legjobbak között szerepel a hálózatban.


Fr: Meséljen arról a folyamatról, hogy hogyan válik valaki értékesítőből franchise átvevővé?

Nagy Dénes: Engem a megtérülő beruházás és a saját értékek hozzáadása mellett egy vállalkozás sikerre vitele volt az, ami motivált. Mint ahogy arról már meséltem, a vállalkozói hajlam egészen korán megmutatkozott nálam. Mindig is ott motoszkált bennem, hogy legyen egy saját vállalkozásom, ami a saját személyiségemre, saját habitusomra van szabva és legyen egy kis csapatom, akikkel ebben együtt dolgozhatok.

Időközben annak az irodának az átvevőjével – ahol értékesítőként dolgoztam – jó baráti és üzleti viszonyba kerültünk, így felvetette bizalmasan, hogy eladná a vállalkozása egy részét. Számára fontos szempont volt, hogy olyan üzlettársa legyen, aki nem kívülről jön, ismeri az irodát, annak a működését és az értékesítő kollégákat. Saját maga is otthon van az értékesítésben, érdeke, hogy az iroda jól működjön, és mindezen túl valamit hozzá is tud tenni annak a működéséhez.
Óriási lehetőségként éltem meg és első körben 45 %-os tulajdonrészt vásároltam meg az irodából csendestársként, majd 2019 márciusától a tulajdonomba került az egész vállalkozás.  A váltáskor adódtak ugyan megoldandó nehézségek, de sok segítséget kaptam a Smart Ingatlan franchise központjától és az előző tulajdonostól egyaránt.

A tulajdonosváltás környékén néhányan elmentek az irodából, így most az a legfontosabb, hogy egy stabil, hatékony értékesítői csapat épüljön tovább. Az viszont semmiféleképpen nem lehet cél, hogy ez egyfajta fluktuáció hatására alakuljon ki. Azt szeretném, ha már eleve olyan munkatársakat tudnék felvenni, akik tisztában vannak vele, mi az, amit vállalnak, én pedig a saját tapasztalataim megosztásával ebben maximálisan támogatni fogom őket. A megfelelő háttértámogatás mellett egy arra alkalmas ember körülbelül 3-4 hónap alatt már eredményes munkát tud végezni. Mindenféleképpen olyan értékesítőkre van szükségem, akikben benne van a fejlődési lehetőség, akikben érzem a kitartást és a rátermettséget. Van egy jó hírem, mindez tanulható! Ez az, ami előnyös egyaránt az iroda és az ügyfelek számára is.

Fr: Jövőbeni tervek:

Nagy Dénes: Az elsődleges cél az optimális üzletmenethez szükséges stabil irodai és értékesítői létszám elérése. Én pillanatnyilag franchise átvevő, irodavezető és mindezek mellet értékesítő is vagyok. Ezt azért tartom fontosnak, hogy a kollégáim is lássák, hogy azokat a számokat, amiket én elvárok tőlük, el lehet érni, mivel ezeket az eredményeket magam is igyekszem hozni. Fontosnak tartom azt, hogy egy hálózatban olyan emberek dolgozzanak együtt, akik egymás munkájára pozitív hatással vannak, „húzzák” egymást az eredmények felé. Jó lenne tapasztalt értékesítőket bevonzani, de a konkurenciától való átcsábításnak nem vagyok a híve.  Egyelőre két értékesítő felvételében gondolkodom, mert ez az a létszám, amire még oda tudok figyelni, akiket úgy gondolom, hogy sikeresen tudok integrálni a már meglévő csapatomba.

Mindezek mellet természetesen van tervben irodabővítés. Szeretnék többszörös franchise átvevővé válni. Ez azonban várat magára kicsit, mert egy nagyszerű bejelentést tett az anyacégünk – a Duna House: stratégiai szempontból lehetőséget biztosít a Smart Ingatlan franchise partnereknek, hogy Duna House partnerek legyenek. Ez technikailag csupán annyit jelent, hogy a nagyobb brand nevét és arculatát átvesszük, minden más marad. Nekünk azonban hatalmas előrelépés és elismerés a tulajdonosoktól. Várakozással és tervekkel tekintek az elkövetkező időszakra. Úgy tűnik, felnőttünk a feladathoz…

Fr: Kinek ajánlaná a franchise átvevővé válást?

Nagy Dénes: Akik saját arculatot szeretnének és nem bírják a kötöttségeket, keresik a kis kaput, azoknak nem ajánlom.
Akik viszont szeretnének egy olyan központot maguk mellett tudni, ami megfelelő háttértámogatást nyújt egy jól kidolgozott és dokumentált, jogilag lefedett rendszerben, megad számukra egy márkanevet, arculatot, és ilyen keretek között látják a lehetőséget a kiteljesülésre, azok számára mindenképpen javaslom.


Smart Ingatlan Kecskemét /
Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.