A 234 németországi Praktiker közül mindössze 72 volt nyereséges a tavalyi évben. A csoport vesztesége meghaladta az 500 millió eurót.
Kedd
2012.07.10.
A barkácsáruház lánc múlt heti közgyűlésén arról döntöttek, hogy az életben maradás érdekében új stratégiával folytatják működésüket.
 

Az átalakítás értelmében a Németországban működő 234 Praktiker áruház közül 120 a Praktiker AG leányvállalatának, a Max Bahr hálózatnak részeként működik tovább, a veszteséges áruházakat pedig bezárják. Az átszervezés megvalósításához a részvényesek 60 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre, valamint az amerikai Anchorage befektetési társaság nyújt 85 millió eurós támogatást. A társaság szóvivője, Herald Günter az MTI-nek elmondta: „A döntésnek egyelőre nincsen hatása a 19 Magyarországon működő áruházra. A közgyűlés határozatai a németországi átszervezésre vonatkoznak és biztosítják a finanszírozási hátteret a vállalat egésze számára.”

A Max Bahr áruházak magasabb árkategóriát képviselnek, és elsősorban a minőségi termékek értékesítésére specializálódtak, míg ezzel szemben a Praktiker palettáját a megfizethetőbb termékek jellemzik. „Ezzel a kettős stratégiával hatékonyabban csoportosíthatjuk áruházainkat a különböző területeken. A Praktiker továbbra is az árakra érzékenyebb vásárlók igényeit elégíti ki, míg ezzel ellentétben a Max Bahr hálózat kibővítésével a magasabb árkategóriás termékeket kereső vásárlókat igyekszünk elérni.” – mondta Kay Hafner, a Praktiker AG vezérigazgatója. Jelenleg 78 Max Bahr áruház üzemel Németországban, a Praktiker egységek átalakítása várhatóan 2013 végéig megtörténik.

A Praktiker csoport 9 országot lefedő nemzetközi hálózata 19 ezer főt foglalkoztat és összesen 440 áruházat üzemeltet. Ha a céghez tartozó Max Bahr-áruházakat nem számítjuk, a 234 németországi Praktiker áruház közül mindössze 72 volt nyereséges, a csoport vesztesége pedig meghaladta az 500 millió eurót a tavalyi évben.

(pcs)

Forrás: MTI


Papp Csaba
újságíró

népszerű a fórumban