Remek évet zárt a Levi’s

A Levi’s ruhaipari üzletláncnak köszönhetjük a farmer elterjedését. Eredetileg munkaruhának számított, strapabíró anyaga miatt kedvelték viselői, ám az 50-es évektől hétköznapi viseletté, alapdarabbá vált.
Péntek
2018.03.09.
A Levi Strauss & Co. tovább bővítené hálózatát, 2018-ban 100 új üzlet nyitását tervezi.
 

A Levi’s a világ egyik legnagyobb ruházati vállalata és a farmergyártás egyik éllovasa 2018-ban a nemzetközi piacokra, azon belül is leginkább Kínára és Indiára kívánja összpontosítani figyelmét. Az elmúlt hónapok pozitív értékesítési eredményei miatt ebben az évben száz új egység nyitását tervezik, mely komoly nemzetközi márkanövekedést ígér. „Hat évvel ezelőtt elindítottunk egy ambiciózus tervet a megbízható és következetes növekedés biztosítása érdekében. Mára már egy teljesen új cég vagyunk” - mondta Chip Bergh a Levi’s elnöke és vezérigazgatója.

Az Európából származó bevételek 28 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben, Ázsiában az értékesítés 13 százalékot ugrott a franchise partnerek támogatásának köszönhetően. Az amerikai kontinensen belül – mely magába foglalja Kanadát, az Egyesült Államokat és Mexikót – 7 százalékkal nőttek a vállalat bevételei. A Levi’s 2017 negyedik negyedévében 116 millió dollár nettó jövedelmet realizált, mely 20 millió dollárral több 2016 azonos időszakához képest. „A kemény üzleti környezet ellenére sikerült egy olyan stratégiát kialakítanunk, mely jól alkalmazható a különböző üzleti megoldásainknál” – nyilatkozta Bergh.

A vállalat e-kereskedelmi üzletága 20 százalékos növekedést mutatott, mely méltán alátámasztja, hogy az internetes vásárlás mára milyen népszerű vásárlási formává vált. Egyes felmérések szerint, egyre több nő részesíti előnyben a magasabban pozícionált ruhadarabokat az olcsóbb darabokkal szemben, mely pozitívan hat a férfiak szokásaira is. Az idei évben a bevételek 4-6 százalékos növekedését remélik a vállalatvezetők.

A Levi Strauss & Co.-t 165 évvel ezelőtt, 1853-ban alapította Levi Strauss Sanfranciscoban. Csizmákat, ruhákat és egyéb használati eszközöket árult boltjában, az áttörést azonban az 1872-ben megalkotott „blue jeans”, azaz a farmer hozta. Társával, Jacob Davis szabóval, a keményen dolgozó emberek számára szerettek volna egy olyan anyagot létrehozni, amely elnyűhetetlen és hosszú évekig képes szolgálni viselőjét. Így született meg 1873-ban a farmer, mely azóta is a ruhaipar egyik legközkedveltebb anyaga. Jelenleg több mint 110 országban vannak jelen és több mint 500 üzlettel rendelkeznek. Magyarországon is igen közkedvelt márka, csak a fővárosban 18 üzlettel rendelkezik a divatóriás.


Kovács Márton
journalist