Magyarországon 30-40 Oázis Kertészet jöhet még létre a piac telítődéséig.
Hétfő
2012.06.04.
Az Oázis Kertészet az ország legnagyobb kertészeti tematikájú franchise hálózatát építette ki.
 

Az elmúlt két évtizedben folyamatosan jöttek létre kertészeti vállalkozások, amelyek kezdetben ki tudták elégíteni a fogyasztók igényeit. Azonban az életszínvonal javulásával megnövekedett a kertészeti cikkek iránti kereslet, melyet felismertek a hipermarketek és barkácsáruházak. A kiskereskedők nem tudták felvenni a versenyt a nagyméretű vállalatokkal szemben sem a marketing, sem pedig az árubeszerzés terén, azonban a kertészeti cikkek értékesítése magas szakmai hozzáértést igényel, amit a nagyáruházak nem tudtak kellőképpen biztosítani. Ezt a hiányosságot ismerte fel az Oázis Kertészet, amikor meghonosította Magyarországon a „gardencenter” fogalmát.

„Alapvetően a 30,000 lélekszám feletti lakosságú településeken hozzuk létre áruházainkat. A hazai piacon nagyságrendileg 50-60 Oázis Kertészet fér meg úgy, hogy franchise partnerek érdekei ne sérüljenek – egyelőre 18 áruházzal rendelkezünk, melyek közül a három budapestit saját magunk üzemeltetjük.” – Boross Dávid, az Oázis Kertészet marketing igazgatója.
Az Oázis áruházak mellett létrehoztak egy másik üzlettípust, az Oázis Mini-t, melyet a partnerek igénye hívott életre. Ezeket az üzleteket a nagyobb áruházak üzemeltetői működtetik, egyrészt kis településeken, másrészt ideiglenes jelleggel - például Csopakon a nyári szezonban az ajkai kertészet irányítása alatt.

A franchise átvevők részesednek a központi marketing előnyeiből, segítséget kapnak a megfelelő terület kiválasztásában, az alkalmazottak szakmai tréningeken vehetnek részt, illetve igény szerint az Oázis központi adatbázisából biztosítja a munkaerőt, ami nagy segítséget jelenthet egy új áruház nyitásakor. A közeljövőt illetően Boross Dávid elmondta, hogy 3 hét múlva nyitnak új üzletet Tatabányán, illetve augusztus végén Szlovákiában megkezdi működését második egységük.„Elsősorban Magyarországra koncentrálva bővítjük a hálózatot, de nyitottak vagyunk terjeszkedni a környező országok irányába is. Mivel kertészeteink létesítéséhez több ezer négyzetméteres területre van szükség, ezért minket is érint a plázastop törvény. A tatabányai beruházás még a törvény hatálybalépése előtt lett bejelentve, de remélhetőleg a jövőben is megkapjuk az engedélyeket, mivel nagy múlttal rendelkező magyar tulajdonú cég vagyunk, nem alkalmazunk toxikus eljárásokat, és alkalmazottaink hazai állampolgárok.”

(pcs)


Papp Csaba
újságíró

népszerű a fórumban