A következő évtized trendjei a vendéglátásban

Budapest Makery
Budapest Makery / A magyar hálózat már most a következő évtized innovációit teszteli.
Péntek
2020.03.13.
Új házhozszállítási módok, kevesebb alkalmazott, önvezető autók, de akár még a drónok is megjelenhetnek a szektorban az elkövetkezendő évtizedben.
 

Egy évtizedre előremenőleg nehéz megtippelni a trendeket, bevett szokás legtöbbször 1 évre, de maximum 5-re a jövőbe nézni. Vannak ugyanakkor olyan technológiai trendek, melyek most még gyerekcipőben járnak, de kétségkívül szerves részét fogják képezni a piacnak az elkövetkezendő évtizedben.

Az elmúlt tíz év előreláthatatlan trendjei között volt például a glutén-mentes ételek elterjedése, a különböző mobil appok megjelenése, illetve a házhozszállítási kínálat robbanásszerű növekedése.

A 2010-es évek gazdasági növekedése és az egyre inkább tech-értő generációk megjelenése vezető pozíciókban megalapozta az utat a technológiai innovációk számára. A 2020-as évek főleg a jelenleg már beinduló makro trendek kivitelezéséről fog szólni. Az elmúlt években népszerű házhozszállítási lehetőség elterjedése például tovább fog fejlődni, az elkövetkezendő tíz évben akár már önvezető autók, de drónok is házhoz vihetik az ételt.

Minél távolabbra nézünk, annál homályosabb a kép, de annyi biztos, hogy a következő tíz évet nagyban a jelenleg még gyerekcipőben járó trendek fogják meghatározni. Egyre nagyobb szerepet fognak kapni a technológiai innovációk a szektorban, ahogy ezt láttuk például a McDonald's önkiszolgáló kioszkjainál, melyet egyre több hálózat másol.

Tovább folytatódhat a kiskereskedelmi egységek és a beülős éttermek leépülése, a szektor ugyanis lassan reagál az online kereskedelem térnyerésére.

Habár az elmúlt 5 évben egyre többet hagytak ott az éttermekben a fogyasztók, a 2010-es évek mégis a leggyengébb növekedést mutatták az 1960-as évek óta. Ez a trend úgy néz ki 2020-tól tovább folytatódik és különösen ebben a szektorban, akár a recessziós-szintű lassulást tapasztalhatunk. Különösen belassulhat a munkavállalók számának növekedése hála a különböző automatizációs megoldásoknak.

Úgy néz ki, hogy a 2020-as éveket elsősorban a technológiai innováció fogja meghatározni. A hatások érzékelhetőek lesznek csak nem minden területen, kiterjednek a konyhára, a POS rendszerekre, kiszolgálásra, a házhozszállításra és további területekre.

A fogyasztók is egyre jobban tájékozódnak a modernizálódó világban és ez - a Z-generáció térnyerésével - csak tovább folytatódik a jövőben.

A jövőbeni technológiai trendeket jól bemutatja az Amazon Go koncepciója. Az online kereskedelmi óriás próba-boltjának a lényege, hogy alkalmazott és pénztárak nélkül üzemel. A betérő vásárlók csak leveszik a polcról a terméket, rögtön a táskájukba is tehetik akár és távozáskor a rendszer automatikusan levonja a számlájukról a vásárlás összegét. Ezt számtalan kamera, okos rendszerek, vezetéknélküli megoldások teszik lehetővé. Az Amazon Go koncepciója egy jó elképzelés lehet arra, hogy milyen irányba fognak haladni a trendek 2020 után.

A nagy játékosok közül, szinte mind próbálkozik bevezetni a saját rendszerébe a jövő innovációit. Az Amazon saját üzletei mellet a franchise hálózatok közül a McDonald's és a Starbucks is mesterséges intelligenciával kísérletezik például.

Elszaporodhatnak a "csak házhozszállító" éttermek is, melyek nem szolgálnak ki helyben, kisebb alapterületen üzemelő konyhák, melyek kizárólag futáron keresztül érintkeznek majd a fogyasztóval. Ezt többek között a házhozszállítási rendszerek előrelátható modernizálódása teszi lehetővé, jelenleg a nagyvárosokban népszerű főleg kerékpáros/motoros kiszállítást nagy valószínűséggel önvezető autók vagy drónok fogják felváltani.

Elterjednek majd az önkiszolgáló kasszák, ahogy arra már Magyarországon is látjuk a példákat, de akár az Amazon féle személyzet nélküli, teljes önkiszolgáló boltok is megjelenhetnek.


népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.