Aromamarketing

Egy vállalat arculatának létrehozásában fontos szerepet játszanak olyan apró tényezők is, mint a vásárlás közben hallható zene, a színek megfelelő összhangja, vagy a berendezés. A modern vállalkozások nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív légkör megteremtésére, melynek elengedhetetlen tartozékát képezik az illatok.
Az aromamarketinget legelőször a kilencvenes évek közepén alkalmazták Ausztráliában. A Drezdai Egyetemen folytatott kutatások azt bizonyítják, hogy a megfelelő illatok használatával a vásárlók 16%-a tovább marad az üzletekben, 15% pedig nagyobb valószínűséggel vásárol – persze az illat nem narkotikum, ami vásárlásra kényszerítené a vevőket. Az aromának pozitív érzéseket kell ébresztenie a vásárlókban: ha az ügyfél emlékszik a kellemes illatra, akkor vissza fog térni üzletünkbe.
Nem csak a kereskedelmi üzletek fordítanak nagyobb figyelmet az aromamarketingre, hanem a szolgáltatói szektor is. A fogorvosi rendelőkben például a kellemetlen emlékeket ébresztő szagok elfedésére legtöbbször gyümölcsös-mentolos aromákat használnak - a zöld alma illatáról az egészséges fogakra asszociálunk, a mentol pedig a frissesség szimbóluma. Fontos azonban, hogy az ügyfél lássa is az illat forrását, mivel ellentétes esetben megtévesztve érezheti magát. Tegyünk almákat egy tálba, hogy össze lehessen kötni az aromát a forrásával. Ezt azonban felesleges megtennünk, ha parfüm alapú illatokat használunk, mivel ezeket egyből beazonosítja szaglószervünk. Az illatosító berendezéseket a plafonra érdemes elhelyezni és lehetőleg közel az üzlet bejáratához – így kellemes illat köszönti és búcsúztatja vevőinket.
Japánban új módszerét fejlesztették ki az aromák használatára: az irodákban délelőtt citromos, a nap közepén jázmin, délután pedig fenyőillat terjeng a levegőben. A citrus illat frissít, a jázmin stimulálja az agyműködést, a fenyő pedig segít leküzdeni a fáradtságot.
A megfelelő aroma használatához ismernünk kell célcsoportunk korát, nemét, a környezetet, de függ a termékek és szolgáltatások típusától is. Egyes cégek a névjegykártyáikat és hivatalos papírjaikat is illatosítják: egy kertészeti gépeket gyártó vállalatnak a névjegykártyái például a frissen vágott fű illatával vannak átitatva. Ez azért célravezető, mert ha kertünkben megnőtt a fű és nincs mivel levágnunk azt, egyből a frissen vágott fű illatával átitatott névjegykártyához fogunk nyúlni.
Nagyon fontos, hogy csak mértékkel használjuk az aromákat, mert a túl intenzív illatok rossz érzéseket kelthetnek az ügyfelekben. Ha például a fogorvosi rendelőben érezhető almaillatot túl intenzíven permetezik a levegőbe, akkor az mélyebb nyomot hagyhat bennünk és ha hétköznapi helyzetben találkozunk az aromával, akkor is a rendelőre és azzal együtt a fájdalomra fogunk gondolni.
Daniel Wilk
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

A logó az első, ami eszébe jut az embereknek egy márkáról, éppen ezért fontos, hogy pozitív emlékként megragadjon a vásárlók fejében.
A Waffle House nálunk kevésbé ismert franchise, de a tengeren túl már több, mint 60 éve van a piacon és 2000 éteremmel büszkélkedhet Amerika-szerte. Ám ez a hálózat rendelkezik a legbizarrabb történetekkel, eseményekkel és vendégekkel.
Játék fejlesztésre adta a fejét az amerikai gyorsétterem hálózat egy agyafúrt marketing kampány keretében.
Dollár milliók voltak a számláikon, mégis pazarló életüknek és sikertelen befektetéseiknek köszönhetően mindent elvesztettek.
A jövő reménységeinek kínál segítséget a FIVOSZ és a Fiatal Vállalkozók Hete.
legolvasottabb

A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Az ingatlanos szakma társadalmi megítélése ellenére egy gyorsan megtérülő befektetéssé válhat.
Megmutatjuk, kinek és miért érdemes részt venni a 2025. április 3-án megrendezésre kerülő Franchise Expo-n.
A nagy kávézó franchise hálózatok magyarországi piacrészesedése mindössze pár százalék, mégis ők jelentik az ágazat növekedésének motorját.
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...