A következő évtized trendjei a vendéglátásban
Egy évtizedre előremenőleg nehéz megtippelni a trendeket, bevett szokás legtöbbször 1 évre, de maximum 5-re a jövőbe nézni. Vannak ugyanakkor olyan technológiai trendek, melyek most még gyerekcipőben járnak, de kétségkívül szerves részét fogják képezni a piacnak az elkövetkezendő évtizedben.
Az elmúlt tíz év előreláthatatlan trendjei között volt például a glutén-mentes ételek elterjedése, a különböző mobil appok megjelenése, illetve a házhozszállítási kínálat robbanásszerű növekedése.
A 2010-es évek gazdasági növekedése és az egyre inkább tech-értő generációk megjelenése vezető pozíciókban megalapozta az utat a technológiai innovációk számára. A 2020-as évek főleg a jelenleg már beinduló makro trendek kivitelezéséről fog szólni. Az elmúlt években népszerű házhozszállítási lehetőség elterjedése például tovább fog fejlődni, az elkövetkezendő tíz évben akár már önvezető autók, de drónok is házhoz vihetik az ételt.
Minél távolabbra nézünk, annál homályosabb a kép, de annyi biztos, hogy a következő tíz évet nagyban a jelenleg még gyerekcipőben járó trendek fogják meghatározni. Egyre nagyobb szerepet fognak kapni a technológiai innovációk a szektorban, ahogy ezt láttuk például a McDonald's önkiszolgáló kioszkjainál, melyet egyre több hálózat másol.
Tovább folytatódhat a kiskereskedelmi egységek és a beülős éttermek leépülése, a szektor ugyanis lassan reagál az online kereskedelem térnyerésére.
Habár az elmúlt 5 évben egyre többet hagytak ott az éttermekben a fogyasztók, a 2010-es évek mégis a leggyengébb növekedést mutatták az 1960-as évek óta. Ez a trend úgy néz ki 2020-tól tovább folytatódik és különösen ebben a szektorban, akár a recessziós-szintű lassulást tapasztalhatunk. Különösen belassulhat a munkavállalók számának növekedése hála a különböző automatizációs megoldásoknak.
Úgy néz ki, hogy a 2020-as éveket elsősorban a technológiai innováció fogja meghatározni. A hatások érzékelhetőek lesznek csak nem minden területen, kiterjednek a konyhára, a POS rendszerekre, kiszolgálásra, a házhozszállításra és további területekre.
A fogyasztók is egyre jobban tájékozódnak a modernizálódó világban és ez - a Z-generáció térnyerésével - csak tovább folytatódik a jövőben.
A jövőbeni technológiai trendeket jól bemutatja az Amazon Go koncepciója. Az online kereskedelmi óriás próba-boltjának a lényege, hogy alkalmazott és pénztárak nélkül üzemel. A betérő vásárlók csak leveszik a polcról a terméket, rögtön a táskájukba is tehetik akár és távozáskor a rendszer automatikusan levonja a számlájukról a vásárlás összegét. Ezt számtalan kamera, okos rendszerek, vezetéknélküli megoldások teszik lehetővé. Az Amazon Go koncepciója egy jó elképzelés lehet arra, hogy milyen irányba fognak haladni a trendek 2020 után.
A nagy játékosok közül, szinte mind próbálkozik bevezetni a saját rendszerébe a jövő innovációit. Az Amazon saját üzletei mellet a franchise hálózatok közül a McDonald's és a Starbucks is mesterséges intelligenciával kísérletezik például.
Elszaporodhatnak a "csak házhozszállító" éttermek is, melyek nem szolgálnak ki helyben, kisebb alapterületen üzemelő konyhák, melyek kizárólag futáron keresztül érintkeznek majd a fogyasztóval. Ezt többek között a házhozszállítási rendszerek előrelátható modernizálódása teszi lehetővé, jelenleg a nagyvárosokban népszerű főleg kerékpáros/motoros kiszállítást nagy valószínűséggel önvezető autók vagy drónok fogják felváltani.
Elterjednek majd az önkiszolgáló kasszák, ahogy arra már Magyarországon is látjuk a példákat, de akár az Amazon féle személyzet nélküli, teljes önkiszolgáló boltok is megjelenhetnek.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
A szépségipar virágzik, és a SAGA COSMETICS az egyik európai szereplője ennek az élmezőnyben. Mi teszi ezt a franchise-t olyan vonzóvá, és miért érdemes fontolóra venni a befektetést?
A DIVANI&SOFA' International olasz luxusbútor hálózat sikeres működése után most a határokon túlra helyezi a fókuszt.
Az Eat Salad egy francia gyorsétterem-lánc, amely testreszabható salátákat, tálakat és wrap szendvicseket kínál.
A baguette és croissant után nem meglepő, hogy az egyik ikonikus pékség hálózat Franciaországban indult. Mára viszont már globális jelenlétre tett szert.
10 év után 800 egységet nyitott és 20%-os piaci részesedést szerzett a lengyel gasztro szektor kültéri szegmensében a Sweet Gallery.
legolvasottabb
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Az ingatlanos szakma társadalmi megítélése ellenére egy gyorsan megtérülő befektetéssé válhat.
Virág 2006-ban zongora tanárként kezdett dolgozni, majd az állami oktatási rendszerben éneket is tanítanott. 2023-ban viszont úgy döntött, saját vállalkozásba kezd és a lengyel Edukido-hoz csatlakozva ma már játékos, kreatív órákat tart Lego építőkockákkal gyermekeknek.
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...