2012.05.01.

Mennyibe kerül egy franchise?

Kiválasztotta, hogy melyik franchise vállalkozás licence-ét fogja megvásárolni. Mielőtt aláírná a szerződést bizonyosodjon meg róla, hogy van elegendő pénze a licence megvásárlásához és az üzletvezetés, működtetés havi költségeinek finanszírozására. Röviden, számolja össze a befektetés összes költségét.

Ha nem akar megfeledkezni semmilyen fontos faktorról, gondolja át a következő pontokat: mennyibe fog kerülni a vállalkozás elindítása és nem hiányzik-e semmilyen rejtett költség a számításból hogyan teremti elő a befektetéshez szükséges összeget és a befektetés mennyire vonzó a megtérülési idő szempontjából.

Ellenőrizze a portfoliót

A költségvetésnek nem szabad csak a franchise-átadótól származó adatokra támaszkodnia. A rendszergazda gyakran nem közöl részletes kalkulációkat, pedig az ilyen információk sokszor igen hasznosak lehetnek a vállalkozók számára.

Költségvetés

Előfordulhat, hogy a kiválasztott franchise-hoz saját megtakarítása nem elegendő. Érdemes ellenőrizni, hogy az átadó beleegyezik-e, hogy a befektetés egy részét hitelből fedezze.

Úgy kezelje a rendszergazdától kapott kalkulációkat, üzleti tervet mint értékes, hasznos tippeket és ne feledkezzen meg róla, hogy a franchise csomag nem az egyetlen befektetés. Érdemes megkérdezni az átadót az üzleti koncepcióhoz kapcsolódó egyéb költségekről is, mint a tanfolyamok költsége, felszerelés, berendezés és egyéb logisztikai költségek. Továbbá, szüksége lesz adatokra arról, hogy mennyit kell majd költeni a termékek, alapanyagok szállítására vagy irodai kellékekre, irodaszerekre.

Rejtett költségek

Ha a befektetés teljes összegéről van szó, ne feledkezzen meg olyan kötségekről sem, mint az irodabútorok, biztosítás, berendezések javításai, üzleti utak és a fejlesztésre fordított egyéb költségek. Mindehez pedig adja hozzá a termékek előállítási, beszerzési költségeit. Legyen óvatos, mert a megrendelt mennyiségtől függően arányosan változhat az egységenkénti beszerzési ár. Mindezen költségek szükségszerű tényezői a költségvetésnek.

Esetleg hitel?

Néha úgy tűnhet nincs elegendő forrásunk a kiválasztott franchise befektetéshez. Érdemes ellenőrizni, hogy az átadó beleegyezik e banki hitelbe és ha igen a befektetés mekkora részét lehet fedezni hitellel.
Banki hitel kiválasztásakor válassza a legvonzóbb ajánlatot és sose riadjon vissza a tárgyalástól. Ha egyéni megállapodásról tárgyal a bankkal, próbálja belevonni a franchise átadót is, illetve kérje ki más pénzügyi szakértők, tanácsadók véleményét is.

Aneta Wieczorek PROFIT system, Arkadiusz Słodkowski & Katarzyna Krawczyk “How much and why?" cikkje alapján, ami megjelent a Franchisng info magazinban.

Mennyibe kerül egy franchise?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank