2014.06.05.

Amikor nem csak a profit számít

2011-es magalakulása óta több mint 160 taggal bővült Olaszország egyik legnagyobb közösségi franchise hálózata.

Az olaszországi Dolomitok szívében fekvő, gyönyörű Cadore völgy térségében sok évvel ezelőtt még a szemüvegipar volt a húzóágazat, a gazdasági válság hatásai miatt azonban valamit fejleszteni kellett. A régi iparosok szövetkezetet alapítottak és közösségi franchise rendszerének segítségével jól jövedelmező idegenforgalmi központot hoztak létre. Ma a Cadore Völgyi Szövetkezetnek 160 tagja van. A szervezet 2011-es megalakulása óta sikeresen fejlesztette a térség öko-turista iparát, ide értve a szálláshelyeket, az éttermeket, a múzeumokat és a szabadidős programokat is.

Fotó euronews

A közösségi gazdasági társulások mintegy 10 százalékát adják az össz-európai GDP-nek, 6 százalékát a munkahelyeknek és az arány folyamatosan növekszik.

- „Munkahelyeket kellett teremtenünk. Ehhez hosszú távú stratégia kellett. Olyan hálózatot építettünk ki, amellyel többletértéket adhattunk a közösségi turisztikai projektünkhöz a nemzetközi piacon” – mondta el az Euronewsnak Claudio Agnoli, a Cadore Közösségi Szövetkezet alapítója.
A szövetkezet tehát a közösségi franchise rendszerében fejlesztette projektjét. Ennek eredményeként, ma már évi kétmillió eurós forgalmat bonyolítanak és a Cadore völgy bekerült több európai turisztikai magazinba is.

A közösségi franchise alapja az üzleti franchise. Jelen esetben a franchise átadó a LE MAT, egy turisztikára specializálódott civilszervezet, amelynek egy szakértőkből álló hálózata van. Célja, hogy minden új tagnak segítsen, az üzleti tervezéstől kezdve, a befektetők felkutatásán át, az új termékek és szolgáltatások bevezetéséig. „Valaki építészt keres, másnak marketingre van szüksége, vagy weblapra, megint más pedig a munkatársait képezné tovább” – mondta el Renate Goergen, a LE MAT elnöke.

Cél az is, hogy a társadalom peremére szorult embereknek is munkát adjanak. Jelen esetben, a Cadore völgyi Szövetkezetben ők teszik ki a munkások csaknem egyharmadát. „Meggyőződésünk, hogy a hátrányos helyzetű emberek is hasznos tagjai a közösségnek. Ez nem is pénz kérdése, inkább arról szól, hogy mindenféle tehetséggel gazdagítsuk társadalmunkat” – fogalmazta meg ars poeticájukat Renate Goergen.

Claudio Agnoli még hozzátette: „A siker titka számomra azt jelenti, hogy éljünk egységben a környezetünkkel, teljesedjünk ki a munkánk által, és ezt közvetítsük is a világ felé.”

Forrás: euronews

Amikor nem csak a profit számít

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank