Szerda
08.10.2014
Lehetnek olyan záradékok a franchise szerződésben, amelyek ellehetetlenítik az együttműködés megszűnésekor. Ezekre figyeljen, mielőtt aláírná a szerződést.
 

Amikor egy leendő franchise partner eldöntötte, hogy franchise alapon működő saját vállalkozásba kezd, és már ki is választotta a franchise koncepciót, amibe befekteti megtakarításait, valószínűleg nem azon gondolkozik el először, hogy a franchise szerződés egyszer véget fog érni, és mi is történik akkor. Stacey Alcorn, egy amerikai ingatlanhálózat multi-franchise átvevője százszázalékosan hitt a márkanévben – egészen addig, amíg el nem hagyta a hálózatot. Az ő példáján keresztül mutatunk be a következőkben négyet azokból a nüánszokból, melyek ott bujkálhatnak a franchise szerződésben.

1. Versenytilalom
Sok franchise szerződés tartalmaz versenytilalmi megállapodást. Ez a záradék írja le, hogy a vállalkozó mit tehet a franchise hálózattól való távozás után, és rendelkezik arról, hogy – a szerződés megszűnése után – az átvevő tulajdonában maradhat-e az üzlet, valamint folytathatja-e annak működtetését a franchise márkanév, márkajelzések és eszközök nélkül. Tulajdonképpen ez határozza meg, hogy az üzletember továbbra is dolgozhat-e az ágazatban.
Érdemes beszélni egy jogi képviselővel, hogy megtudja milyen kötelezettségekkel jár a franchise szerződés megszüntetése és hogyan emelhető jogerőre a versenytilalmi záradék. Egyes országokban ezt nehéz érvényesíteni, különösen akkor, ha a vállalkozó minden szükséges lépést megtesz üzletének újra-márkásításáért (rebrand-elésért), és így világos a közvélemény számára, hogy ő már nem a franchise hálózat részeként működik.

2. Automatikus megújulás
Bármennyire is nehéz belegondolni az együttműködés megkezdésekor, egy bizonyos ponton a franchise szerződés hatálya le fog járni és a franchise átadó új franchise dokumentumokat fog küldeni. Ne feltételezze, hogy a szerződési feltételek azonosak lesznek a korábbiakkal, valószínűleg lesznek változások az eredeti szerződéshez képest. Egy záradék, amit Stacey meglepetten talált az ő új szerződésében, az automatikus megújulási feltételekre vonatkozott.
Tegyük fel, hogy a régi franchise szerződés január elsején ér véget és a partner nem írja alá azonnal az új szerződést, mert vannak kérdései az abban megfogalmazottakkal kapcsolatban. Egy kikötés a szerződésen belül talán előírja, hogy amennyiben nem írja alá azonnal az új szerződést, úgy automatikusan elfogadja az új franchise feltételeket – egyszerűen azáltal, hogy folytatja a működést.
Stacey nem írta alá azonnal az új franchise szerződést, mert – üzleti partnerével együtt – sok kérdése és fenntartása volt a változtatásokkal kapcsolatban. A franchise átadó úgy érvelt, ők elfogadták az új feltételeket azáltal, hogy folytatták működésüket miközben várták kérdéseikre a választ.

3. Multi-franchise átvevők
Általában, ha valaki több franchise irodával, értékesítési ponttal is rendelkezik, akkor azok mindegyikéhez külön tartozik egy franchise szerződés. Amikor meg kell határozni, hogy meghosszabbítsa-e a franchise szerződést, a válasz különböző lehet az egyes szerződések esetén. Ha például az egyik franchise szerződés véget ér, nem lehet egyszerűen azt az üzletet egy független irodává fejleszteni. A franchise szerződés nem engedi meg olyan vállalkozás tulajdonlását, ami a franchise márkával versenyez. A tulajdonos keze meg van kötve, ez a klauzula gyakorlatilag lehetetlenné teszi a franchise hálózattól való távozást egy multi-franchise átvevő számára. Ha több üzlettel, értékesítési ponttal is rendelkezik, érdemes a szerződések lejáratát összehangolni annak érdekében, hogy legyen választási lehetőség a szerződési feltételek véget érésekor.

4. Versengő család
Ismer valakit, akinek egy barátja vagy családtagja olyan vállalkozást üzemeltet vagy tulajdonol, amely versenyzik az ő franchise üzletével? Ez a szcenárió nem is olyan ritka, Stacey esetében a férje szintén rendelkezett egy ingatlanirodával (ők eleve egy ingatlanos konferencián találkoztak). A férj üzlete szintén franchise alapon működött, méghozzá ugyanazon hálózat kötelékében. Tulajdonképpen egymással versengő vállalkozással rendelkeztek már akkor is, amikor találkoztak, de ez nem zavarta őket, hiszen mindkettőjük üzlete sikeresen működött.
Amikor azonban az egyik fél (jelen esetben Stacey) elhagyta a franchise hálózatot, a franchise központ elvette a másik fél (Stacey férjének) franchise irodáit is. Hogy miért? Volt egy záradék, melynek értelmében nem csak a távozó franchise partner nem versenyezhet a franchise márkával, de semelyik családtagja sem. Ennek értelmében a franchise központ elvette a férj irodáit és egy másik üzleti partnernek adta át azokat.

 

Amikor franchise vásárlás előtt áll, végezze el a házi feladatot.  Az üzletindítás izgalmában egy vállalkozó esetleg csak arra vágyik, hogy végre aláírja a dokumentumokat a megfelelő helyen, anélkül, hogy részletesen átnézné és megértené az abban megfogalmazottakat. Éppen ezért egy jó franchise képviselő, tanácsadó vagy ügyvéd remek befektetés lehet a jövőre nézve. A franchise nagyszerű módja annak, hogy elkezdje saját vállalkozását, megjelenjen egy adott piacon, de amikor a franchise átadó már nem egy szövetséges, akkor jó, ha van kilépési stratégiája. 

 

Forrás:Entrepreneur


népszerű a fórumban

Még nem kelt el a Dairy Queen

This is a really very interesting post. I found lots of interesting information form your site. I really like the post and I love to read your post. Keep doing a great work. I...

5 hozzászólás
utolsó 10.08.2018
Még nem kelt el a Dairy Queen

This is a really very interesting post. I found lots of interesting information form your site. I really like the post and I love to read your post. Keep doing a great work. I...

5 hozzászólás
utolsó 10.08.2018
Franchise trendek 2013-ban

Én ezt ajánlom minden franchise tulajdonosnak: http://vendeglatoprogram.com/termekek/franchise-rendszer Sokkal könnyebb lesz vele a franchise üzletek kezelése.

1 hozzászólás
utolsó 04.02.2016
Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 26.10.2014
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 12.07.2014
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 01.07.2014
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 14.12.2013
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 08.12.2013