2012.10.24.

Hogyan csökkentheti kockázatát?

Attól függetlenül, hogy a franchise jog megvásárlása csak egy befektetés vagy aktívan részt is vesz majd az üzlet működtetésében, fejlesztésében, mindenképp el kell végezni a “házi feladatot”.

Mit tehet annak érdekében, hogy a franchise jog megvásárlásával járó kockázatot minimálisra csökkentse? Mit kell ellenőrizni még azelőtt, hogy megvásárolná az üzleti koncepciót?

A franchise hálózat és környezete

Az első, amit ellenőrizni kell, az az üzlet életképessége. Nem elég hinni az ötlet, termék vagy szolgáltatás sikerességében, adatokkal alá kell támasztani azt. Szerencsére ez egy franchise hálózat esetében könnyebb, hiszen minden bizonnyal van már egy hazai vagy külföldi, működő példa.

Vizsgálja meg a franchise hálózat történetét (mióta, milyen sikerrel van jelen a piacon), a pénzügyi helyzetét (tőke, éves forgalom, stb.), nincs-e folyamatban valamilyen hatósági eljárás a Rendszergazda ellen.

Végezzen különböző kutatásokat abban az ágazatban/szegmensben, ahol tevékenykedni szeretne, használjon szakmai adatbázisokat. Ellenőrizze a trendeket a környéken, ahol üzlete elhelyezkedik majd, illetve hogy milyen egyéb üzleti tervek, várható beruházások vannak, amik később hatással lehetnek az Ön üzletére.

Biztosnak kell lennie a franchise tulajdonos értékesítési szándékában és bizonyosodjon meg, hogy nem nyitnak se saját, se partner üzletet az Ön közvetlen közelében.

A fogyasztó véleménye

Ha a franchise hálózatnak vannak értékesítési pontjai a közelében, érdemes betérni, mint vendég/ügyfél és kipróbálni a terméket/szolgáltatást, megfigyelni a személyzetet, a kiszolgálást és hogy egyáltalán vásárlóként milyen benyomást kelt az üzlet.

Mindenképp ellenőrizzük, hogy a különböző weboldalakon, közösségi portálokon hogyan kommunikál a cég, és hogy az embereknek milyen véleményük, visszajelzéseik vannak. A kommentek pozitívak vagy negatívak, esetleg felhívják a figyelmet egy problémára, közelgő változásra?

A működés feltételei

Ahhoz, hogy egy közép távú üzleti stratégiát és egy előzetes büdzsét meghatározzon, ellenőriznie kell a hálózathoz való csatlakozással járó díjakat (franchise díj, royalty, marketing/reklám díj), a beszerzés költségeit, a munkabéreket, adminisztrációs és egyéb költségeket és – amennyiben nem saját tulajdonú üzlethelyiséggel indítaná el vállalkozását – az épület bérleti szerződését is. Vegye számba a működéshez szükséges összes feltételt, határozza meg a pontos összegeket és végül azt, hogy mindez megvalósítható e, elbírja e ezt az egyszeri beruházási és később a fix, havi költségeket?

Mindenképp járjon utána az együttműködés pontos feltételeinek, a franchise átadó által nyújtott támogatásoknak és, hogy a már meglévő partnerek, átvevők mennyire elégedettek mindezzel. Milyen feltételekkel valósul meg a képzés, az informatikai/üzletvezetési/média támogatás, a területi kizárólagosság, mik a franchise szerződés felbontásának feltételei, következményei, stb.

Amennyiben aktív részese akar lenni az üzletnek mindenképp győződjön meg róla, hogy ez az, amivel szeretne foglalkozni és hogy milyen szerepet, munkakört vállal? A háttérből vagy inkább a “pult mögül” irányítaná a vállalkozást? Ki foglalkozik majd a személyzettel, a beszállítókkal, és természetesen az ügyfelekkel?

Üzleti terv

Végül, mindezek után, határozza meg saját üzleti tervét, a víziót és a célt: miért vág bele ebbe az egészbe, milyen céllal működik majd a vállalkozás és mit szeretne, mit tud elérni vele rövid és közép távon.

Sok sikert kívánunk jövőbeli üzletéhez!

Franchise tanácsadás, PROFIT system Magyarország

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank