2012.02.02.

Előnyök az átvevő számára

Egy franchise vállalathoz való csatlakozás a következő előnyökkel járhat az átvevő számára.

 1. Jól ismert márka
  Az átvevő egy olyan híres márka védőernyője alatt tevékenykedik, ami már széles körben és jól ismert. Ez azt jelenti, hogy könnyebb a vásárlók meggyőzése, bizalmuknak elnyerése. A márkavédjegy mellett a vállalkozó különböző jogokat gyakorolhat, magáénak tudhat egy már felépített presztízst, hozzáfér üzleti titkokhoz és más kereskedelmi praktikákhoz is, amik egyébként a lánchoz tartoznak, annak tulajdonát képezik.
 2. Kipróbált ötlet
  Előnyös következménye egy franchise vállalkozáshoz való csatlakozásnak a cég know-how-jának hozzáférhetősége, ami tulajdonképpen nem más, mint egy recept arra, hogy hogyan vezessünk egy (az) üzletet. Ezzel a befektetéssel az átvevő olyan gazdasági tapasztalatot is kap (például piackutatások eredményei, különböző statisztikák, információk), amelyet más esetben saját magának kéne felkutatnia, beszereznie.
 3. Folyamatos támogatás az átadótól
  A franchise-ba adó köteles átadni mindazt a tudást az átvevő számára, amellyel rendelkezik és a segíthet az átvevőnek a lehetőségek szerinti maximális bevételt. Az átvevő kötelességei a következőkre terjed ki:
  • alkalmas üzlethelyiség felkutatása;
  • üzletnyitás támogatása;
  • döntési folyamat támogatása a beszerzendő termékek mennyiségi és minőségi jellemzőiről;
  • tanfolyamok az átvevő és annak személyzetének részére: üzletvezetés, termék-előállítás (amennyiben ez része a franchise-nak, például éttermek esetén), pénzügyi kérdések, könyvelés, a promóció és merchandising felügyelete.
 4. Támogatás tapasztalattal nem rendelkezőknek
  Sokszor az átvevőnek nincs szüksége számottevő tapasztalatra abban az ágazatban, ahol tevékenykedni fog. Az átadó folytonos segítséget nyújt az előkészületek során és utána is, a fontosabb üzletvezetéssel kapcsolatos részletes információk, tippek a tanfolyamokon hangzanak el. Az átadó általában birtokában van az adott piacot érintő fontosabb információknak, tapasztalatoknak, amit megoszt franchise partnereivel.
 5. Alacsonyabb kockázat, nagyobb hitelesség
  Egy franchise vállalkozáshoz való csatlakozás előnye, hogy kevesebb kockázattal jár, mint egy teljesen független vállalkozás alapítása. Ez nagyobb hitelességet is jelent az üzleti partnerek, pénzügyi intézmények előtt. Az európai tapasztalatok és kutatások azt mutatják, hogy a csőd-kockázat sokkal kisebb franchise vállalkozók esetén.
 6. Az átadó által szervezett reklám és promóciós kampány országhatárokon túl is
  Az átvevő, mint egyéni vállalkozó nem rendelkezik azzal a pénzügyi háttérrel, ami egy nagy, országos média kampánynál szükséges befektetéshez szükséges. Emellett nem is lenne értelme egyedül ilyen típusú, ennyire kiterjesztett kampányba fognia. Egy franchise hálózat tagjaként viszont az átvevőnek lehetősége nyílik rá, hogy a lánc összes üzletét magába foglaló média kampányból hasznot húzzon, hatékonyságát növelje.
 7. Jobb alkupozíció és kondíciók
  A franchise rendszer tulajdonosa a beszállítókkal az egész láncra érvényes szerződésről tárgyal (például minden a hálózat minden étteremben forgalmaznak xy típusú sört). Az átadó – mivel sokkal nagyobb mennyiségről tárgyal – kedvezőbb árakról, jobb kondíciókról tud megegyezni a beszállítókkal, mint az átvevő tudna saját maga, saját nevében, bármilyen tárgyalókészséggel is rendelkezik.

aw

Előnyök az átvevő számára

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank