2012.02.05.

Hátrányok az átadó számára

A franchise előnyök mellett bizony vannak hátrányok, nehézségek is, amiket az átadónak szintén figyelembe kell venni.

1. Az a franchise átvevő, aki sikeresen tevékenykedik a hálózat tagjaként lehet, hogy egy idő után függetlenedni szeretne a lánctól. Amikor ezt megteszi az átadó riválisává válik, úgy, hogy annak gyengeségeit, erősségeit és a piacot is jól ismeri. Emiatt a franchise szerződés tartalmazhat egy olyan klauzulát, amely kimondja, hogy az átvevő nem válhat az átadó hálózat vagy annak bármely tagjának konkurenciájává. Fontos tudni azonban, hogy ennek a klauzulának a használata szabályozva van egyes antimonopolista törvények és az Etikai Kódex által. Például ennek a tiltásnak a lehetséges időtartama is, aminek letelte után az átvevő konkurenciává válhat.

2. Az átvevő által havonta fizetett franchise díj mértéke nem az eladási szint mértékétől függ, hanem a tényleges profittól. Ezért vannak átadók, akik feltételezik, hogy átvevőjük megpróbálja majd elrejteni a pénzügyi eredményeit, a valósnál kevesebb profitot elkönyvelni, ami által csökkenne a franchise díj mértéke, az átadó bevétele.

3. Meg kell említeni az átvevővl szemben, a tevékenykedés minőségi szintjének kapcsán támasztott elvárásokat is, ami nem csak az átvevő adott üzletére, de az egész márka presztízsére hatással lehet. Egyes átvevők nem akarják vagy nem tudják megfogadni, a gyakorlatba beültetni az átadó – a franchise csomagban rögzített – elképzeléseit.

Tanácsadás, PROFIT franchise services

Hátrányok az átadó számára

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank