2015.06.30.

Globális franchise óriások

Melyek azok a franchise hálózatok, amelyek 2015-ben a legnagyobb hatással lesznek a globális franchise trendek alakulására?

Az Entrepreneur magazin minden évben elkészíti az amerikai székhelyű franchise hálózatokat teljesítményük, expanziójuk és egy csomó más szempont alapján rangsoroló Franchise 500 listáját. A franchise azonban mára nemcsak az amerikai, de a nemzetközi üzleti-lexikon részévé vált. Akkor is, ha Kínában, Indiában, Brazíliában vagy a világ bármely más pontján az emberek köztudatában nincs annyira benne a franchise, szinte biztos, hogy a McDonald’s, a Subway, a KFC, a Burger King vagy több tucat másik franchise márkának neve ismerősen csengene nekik. Ezért az Entrepreneur szükségesnek látta, hogy külön listát szenteljen azoknak a franchise márkáknak, amelyek a legnagyobb hatással lesznek a globális franchise trendek alakulására.

Top10 Global Franchises Fotó Entrepreneur.com

A ’Top Global Franchises’ listára csak olyan amerikai vállalatok kerülhettek fel, amelyek jelenleg aktívan keresnek franchise partnereket és legalább 5 megnyitott helyszínnel rendelkeznek az Egyesült Államokon kívül.

Míg azt gondolhatnánk, hogy az olyan franchise hálózatok, mint a McDonald’s, a KFC vagy a 7-Eleven tipikusan amerikai márkák, addig ezeknek a vállalatoknak több egységük van az Egyesült Államokon kívül, mint hazai piacukon. A legjobb globális vállalatok listájának összeállításakor a szerzők a korábban készített Franchise 500 rangsor eredményeit egészítették ki úgy, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a nemzetközi jelenlét és expanzió.

A súlyozás után így az Anytime Fitness lett 2015 legglobálisabb franchise hálózata, megelőzve a 7-Eleven áruházláncot. A fitneszlánc tavaly 200 új helyszínt nyitott meg franchise partnerek bevonásával az Egyesült Államokon kívül, azonban első helyét elsősorban az expanzió ütemének köszönheti a vállalat: az elmúlt három évben megháromszorozódott nemzetközi fitneszklubjainak száma. Érdekesség, hogy a második helyen végzett 7-Eleven hazai piacán kisebb piacvesztéssel zárta az évet (amerikai hálózata 51 üzlettel csökkent 8.119-re), viszont a nemzetközi piacokon jelentősen növelte a franchise rendszerben üzemeltett egységek számát, ami a tavalyi 2.764 nyitásnak köszönhetően már 47.621-et számlál – igaz, tavalyhoz képest így is egy hellyel hátrébb került az áruházlánc.  

A dobogó harmadik fokára az idei évben az éttermek számában vezető Subway gyorsétterem lánc ért oda. A nemzetközi piacokon már több mint 15 ezer éttermet számláló szendvicses franchise mellett további 3 éttermi/gasztronómiai márka is megelőzte a mostanában több piacon is problémákkal küzdő McDonald’s-ot. A 7. helyre szorult franchise ikon előtt végzett (a Magyarországon is partnereket kereső) Pizza Hut (4.), az Auntie Anne’s perec és pékség hálózat (5.) és a KFC (6.) is.

A Papa John’s pizzérialánc 10. helyezésével az idén ismét a gasztronómia szegmens bizonyult az amerikai franchise gazdaság első számú export termékének. A 6 gyorséttermi márka mellett a 7-Eleven és Cirkle K (9.) által két áruházlánc került be a top10-be, míg egy-egy márka képviseli a fitnesz és – a GNC Franchising (8.) által – az egészséges táplálkozás.

A teljes (289 franchise márkát tartalmazó) Top Global Franchises lista megtekinthető itt.  

Globális franchise óriások

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank