Megállíthatatlan Inditex

Közép-Kelet-Európában a lengyel és román piac nyújtotta a legnagyobb lehetőséget a növekedéshez, előbbi piacon 38, utóbbin pedig 16 új üzlet nyílt tavaly.
Szerda
2013.07.24.
A világ legnagyobb ruházati üzletlánca tavaly 22 százalékkal növelte nyereségét, üzleteinek száma már 6000 felett.
 

Az Inditex Csoport elnöke, Pablo Isla mutatta be a 2012-es pénzügyi év eredményeit a csoport éves találkozóján Spanyolországban. Az olyan márkákat tulajdonló csoport, mint a Zara, a Bershka, a Pull&Bear vagy a Stradivarius, terjeszkedése továbbra is szédületes tempóban zajlik, tavaly évvégére összesen 86 piacon hatezerre növelte üzletei számát, miközben az online expanzió is jól halad, már 23 piacon van jelen web-áruházzal.

A spanyol Inditex csoport értékesítései 16 százalékkal, nyeresége pedig 22 százalékkal nőtt tavaly, megközelítve a 16 milliárd, valamint a 2,5 milliárd eurót. A csoport csak az elmúlt évben több mint tízezer új munkahelyet hozott létre szerte a világban, amivel munkaerő állománya 120,314-re nőtt 2012 végére. Pablo Isla elnök a múlt hetén megtartott éves találkozón elmondta: 2012-ben 64 különböző piacon 482 saját valamint franchise partnerek által működtetett új üzletet nyitott a cégcsoport, köztük az első egységekkel 5 új piacon: Örményország, Bosznia-Hercegovina, Ecuador, Grúzia és Macedónia. 2012 végére a világ legnagyobb ruházati kiskereskedőjeként a hálózatnak összesen 6009 üzlete volt 5 kontinens 86 piacán.

Minden Inditex koncepció folytatta a nemzetközi növekedést. Új márkaként a csoporthoz tartozó Pull&Bear nyitotta meg kapuit Ausztriában, Kolumbiában és Thaiföldön, a Massimo Dutti Magyarországon, valamint betört az amerikai, kanadai és tajvani piacokra is; Mexikóban megnyílt az első öt Stradivarius üzlet, a Zara Home Brazíliában debütált, illetve két Uterqüe nyitott Kínában.

Ami az európai expanziót illeti, a hálózat messze a legtöbb üzletet – hetvenötöt – Oroszországban nyitott meg, ami mellett a lengyel és román piac nyújtotta a legnagyobb lehetőséget a növekedéshez, előbbi piacon 38, utóbbin pedig 16 új üzlet nyílt tavaly.

A hálózat térnyerése az interneten is jelentős volt, többek közt szeptemberben elindították a Zara online áruházát Kínában, valamint a Massimo Dutti és a Zara Home webáruházait az Egyesült Államokban. Kanadában már 2013 márciusában nyitott meg a Zara webáruház és továbbiak is tervben vannak még erre az évre, például a Zara Online még idén ősszel megérkezhet Oroszországba.

Az idén a spanyol óriás további növekedése várható. Annak ellenére, hogy év elején borús volt a hangulat a főként nyugat-európai piacokon tapasztalt lassulás és az elhúzódó, szokatlanul hideg tél miatt, az Inditex értékesítései az idei első negyedévben 5 százalékkal, májusban pedig 8 százalékkal nőttek tavalyhoz képest.