2017.01.11.

Átrendeződő erőviszonyok

Sok változás történt a tavalyi évhez képest a legjobb amerikai franchise hálózatok idei rangsorában.

Az Entrepreneur magazin minden év elején közzé teszi a legsikeresebb amerikai franchise hálózatok ötszázas listáját, amelyben összehasonlítja és rangsorolja azokat a franchise koncepciókat, amelyek – várakozásaik alapján – a legnagyobb hatással lehetnek a nemzetközi franchise trendek alakulására. A rangsor összeállításakor minden egyes franchise hálózat esetében ugyanazt a formulát alkalmazzák, amely alapvetően ugyan azokra a szempontokra épül, mint korábban: rendszerméret, növekedési ütem, valamint pénzügyi erősség és stabilitás. Az idei (sorban 38.) éves Franchise 500 lista elkészítésekor olyan további szempontokkal bővítették a formulát, amelyek egyre fontosabb szerepet töltenek be a mai gazdaságban. Ilyen a márkaerősség, a jelenlét a közösségi médiában, a franchise díjak és befektetés, illetve a támogatások mértéke. Az új módszer hozott is változást szép számban, például mindjárt az első tíz között hat új márka kapott helyet.

A Franchise 500 rangsor elkészítéséhez 988 franchise hálózat küldte el 150 különböző adatot tartalmazó összefoglalóját, melyek tanulmányozása után állította össze az Entrepreneur a végső ötszázas listát.

A 2017-es Franchise 500 lista élén – tavalyhoz képest hat helyezést előre lépve – az üzletek száma alapján a világ legnagyobb franchise hálózata, a 7-Eleven élelmiszerlánc végzett. Az 1927-ben alapított márka elsősorban azzal tudott az élre lépni, hogy egy év leforgása alatt 5,6 százalékkal növelte egységeinek számát, ami 3133 üzletnyitást jelentett (átlagosan napi 8,5-et). A dobogó második fokára a tavaly 655 új franchise partnerrel bővülő, és egy sor újítást bevezető (ezáltal pedig értékesítéseit ismét növekvő pályára állító) McDonald’s ért fel. Ez egyébként a franchise ikon legjobb helyezése az Entrepreneur Franchise 500 listájának történetében.

Ahogy az egész rangsorban, úgy a legjobb tízben is kávézó- és étteremláncokat találunk a legnagyobb számban. Rögtön a McDonald’s-ot követi a harmadik helyen a Dunkin’ Donuts, az idei évben az ötödik helyre visszaszoruló tavalyi győztes, a Jimmy John’s Gourmet Sandwiches. Szintén története legjobb eredményével hatodik lett a Magyarországon újra mester franchise partnert kereső Dairy Queen, valamint nyolcadik helyezésével a Wingstop Restaurants sem volt még ilyen elöl az Entrepreneur rangsorában. Így tehát a 10 legjobb franchise hálózat felét adja idén a gyorsétterem ágazat.

Érdekesség, hogy a fennállásának 110. Évfordulóját idén ünneplő UPS szállítmányozási és logisztikai vállalat végzett a negyedik helyen (ehhez hasonló eredményre legutóbb pont tíz éve volt képes a márka, amikor is ötödik lett), de meglepetés a Sport Clips Haircuts férfi fodrászszalon franchise kilencedik helye is. Figyelemre méltó emellett az Ace Hardware és a Re/Max erősödése: előbbi hét helyet előre lépve végzett a hetedik, míg utóbbi 11 helyezést menetelve a tízedik helyen.

A teljes ötszázas listán sok olyan amerikai hálózat kapott helyet, mely Magyarországon is aktívan van jelen vagy keres jelenleg is franchise és mester franchise partnereket. Ilyen a világ legnagyobb étteremlánca (az egységek száma alapján), a Subway (35.), a Sky Zone trambulinpark (53.), a Denny’s (57.) éjjel-nappali étteremlánc, a Hilton Hotels (74.), a Hooters (202.) sportbár- és étteremlánc, a prémium szendvicseiről híres Arby’s (205.), a szórakoztatást és tudományos oktatást egy innovatív koncepcióban egyesítő Nutty Scientists (370.), a Villa Italian Kitchen (419.), valamint két Yum! márka, az egyik legnagyobb visszaesését megélő Pizza Hut, amely a tavalyi 9. hely után idén a 497. pozíciót szerezte meg, illetve a KFC amerikai divíziója végzett a 498. helyen.

A teljes 2017-es Franchise 500 rangsor megtekinthető az Entrepreneur honlapján.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank