2014.03.15.

Új támogatás innovatív kkv-knak

A KKV Eszköz keretében, évente 25 millió eurós új uniós forrás nyílik innovatív kis- és középvállalkozásoknak.

A forrásszerzés terén hagyományosan nehéz helyzetben lévő innovatív kis- és középvállalkozások életében a most kezdődő uniós fejlesztési ciklusban szerephez juthat egy viszonylag könnyen „pályázható”, egyszerűsített szerkezetű, egységes szabályrendszerű új eszköz. A kontinens globális versenyképességének növelését célozza meg a Horizont 2020 (röviden: H2020), az Európai Unió kutatás-fejlesztési keretprogramja, amely fokozott figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének támogatására. Az úgynevezett KKV Eszköz (SME Instrument) keretében 2014 során összesen 25 millió eurós összegre pályázhatnak a vállalkozások.

Fotó PROFIT system

Már pályázhatnak innovatív ötletük koncepciójának és megvalósíthatóságának vizsgálatára, 6 hónapos időszakra 50 ezer eurós (kb. 15 millió forint) összegre a kutatás-fejlesztési folyamat korai fázisában lévő kis- és középvállalkozások.

A program komoly előnye, hogy drasztikusan leegyszerűsödik a költség-elszámolási rendszer, kevesebb lesz a papírmunka, és megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések és auditok” – tájékoztat Pető Gábor, a MultiContact Consulting Kft. ügyvezetője.
Az uniós támogatás-felhasználási szakértő szerint azonban a sikerhez nemzetközi versenyben történő megmérettetés és a megszokottól eltérő szemlélet kell: a kutatás-fejlesztési háttér vagy innovációs tapasztalat nemcsak a cégeknél, de a pályázatírók oldalán is komoly előny lehet.

Ahol a különböző országokból beérkező pályázatok egymással versengenek, az innovatív üzleti ötletek minősége, kidolgozottsága és piacképessége mellett a siker komoly fokmérője lehet a jó pályázatírás” – hangsúlyozta Pető Gábor. „Amire a cégeknek és a pályázatíróknak egyaránt figyelniük kell: a H2020 tartalmilag és formailag is más megközelítést igényel, mint a nálunk leginkább elterjedt, strukturális alapokból történő finanszírozás. Itt mindenképpen nagy piaci potenciállal rendelkező, európai szinten innovatív kutatás-fejlesztési üzleti megoldást kell felvetni, és a megvalósítás tervét előzetes piacvizsgálati adatokkal alátámasztva, egy 10 oldalas koncepcióban bemutatni.”

A program többek között a következő kiemelt, Európa egésze számára kihívást jelentő területeken vár innovatív technológiai és üzleti megoldásokat: infokommunikáció, biotechnológia, nanotechnológia, élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, biztonságos, tiszta és hatékony energia; intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés; éghajlatváltozás, öko-innováció, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok, valamint a biztonságos társadalmak.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank