2017.01.06.

3 dolog, amit vállalkozóként érdemes megtenni az Újév első hetében

Ne csak vesse bele magát a munkába, vállalkozása újra kalibrálásával állítsa növekedési pályára üzletét.

Most, hogy véget értek az ünnepek, és javában zajlik az Újév, itt az ideje, hogy visszatérjen dolgozószobájába, műhelyébe, a ”laborba”, hogy olyan innovatív ötletekkel rukkoljon elő, amikkel növekedési pályára állíthatja vállalkozását. Függetlenül cége méretétől, vagy attól, hogy melyik szegmensben, ágazatban tevékenykedik, az alábbi három egyszerű dolgot érdemes megtennie, ha a következő 365 napban hatékonyságának és piaci részesedésének növelése a cél.

Az ünnepek, a téli szünet és kikapcsolódások után teljesen érthető, ha kell egy-két nap, hogy a vállalkozók visszarázódjanak a mindennapokba; de a megfelelő felkészülésnek megvan a maga előnye.

1. Száznapos terv
Az 1930-mas években Franklin Roosevelt amerikai elnök a beiktatása után állt elő a száznapos terv gondolatával, mint munkássága hatékonyságának mérőeszközével, ami azóta a frissen megválasztott elnökök tradíciójává vált. A program általában olyan rövidtávú célokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az elnök hosszútávú víziójának megvalósításához. A vállalkozóknak szintén érdemes elkészíteniük saját száznapos tervüket, mint vállalkozásuk hatékonyság- és rentabilitásnövelésének tervrajzát. Egy ilyen program többtucat konkrét feladatot fogalmaz meg, valamint megköveteli a vállalkozástulajdonost, hogy átgondolja azokat a lépéseket és erőforrásokat, amelyekre a megvalósításhoz szükség van. Míg megvan a hosszútávú víziók kidolgozásának a helye és ideje is, addig a száznapos terv inkább az elérhetőbb célok megvalósításához, valamint egy lendületes, energikus évkezdéshez segíti hozzá a vállalkozókat. Amikor pedig a program április közepén a végéhez ér, akkor a vállalkozók tudni fogják, hogy ünnepelhetnek-e, vagy inkább törekvéseik újra gondolásába kellene több energiát fektetniük.

2. Lomtalanítás
A vállalkozás munkaterületének átfogó kitakarítása, rendberakása fáradságos, mégis szükséges feladat akkor is, ha csak az iroda feng-shui-ját szeretné jobbá tenné, de akkor is, ha könnyebben, egyszerűbben szeretné tárolni és megtalálni a dolgait. Érdemes erre akár egy szombati napot kitűzni (amikor a kollégák, alkalmazottak többségének van egy szabad délelőttje), szerezni egy nagyobb méretű kukát vagy konténert, és megszabadulni minden szükségtelen dokumentumtól, prezentációtól, dossziétól, kidobni minden régi felszerelést, brosúrát, termékmintát - minden felesleges, használatlan tárgyat. Ha a munkaterület már rendezett, akkor érdemes bevezetni egy felhő alapú biztonsági rendszert, amivel kényelmesebbé tehető a vállalat elektronikus adataihoz való hozzáférés és azok helyreállítása. A lomtalanítással a kollégái is hatékonyabban tudják végezni a dolgukat, de a rendezett és hatékony iroda ad egy szakmaibb, profibb megjelenést is.

3. Törjön magasra
Az Újév első hete tökéletes idő a termékei, szolgáltatásai árának átgondolásához, újra értelmezéséhez. Sok kis- és középvállalkozó próbál úgy versenyképesebb lenni, hogy lejjebb viszi az árait; és gyakran ez hiba. Ahelyett, hogy egyből árat csökkentene, először érdemes tanulmányozni a piacot, és megfogalmazni egy tervet, ami számba veszi vállalkozása korábbi ár változtatásait és a szezonális hatásokat, valamint meghatározza az ár- vagy munkadíjemeléshez legalkalmasabb időpontot, illetve ahogyan az áremelést racionalizálni tudja – vagyis, amitől az ajánlata értékesebb lett. Ha talál olyan űrt, lehetőséget, ami lehetővé tenne egy kisebb, de nyereséges emelést, akkor ragadja meg az alkalmat.

Az ünnepek, a téli szünet és kikapcsolódások után teljesen érthető, ha kell egy-két nap, hogy a vállalkozók visszarázódjanak a mindennapokba; de a megfelelő felkészülésnek megvan a maga előnye. Azok, akik – akár egyfajta éves munkahelyi rituálé, szertartás formájában – alkalmazzák a fenti három lépést, január elején “újra indítják” vállalkozásukat, segítenek csapatuk energizálásában, inspirálásában, és új innovációs, növekedési lehetőségeknek engednek teret a cégen belül.

3 dolog, amit vállalkozóként érdemes megtenni az Újév első hetében

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank