„A teljes Indiso know-how-t kétszer 300 oldalas működési kézikönyv formájában adjuk át a franchise partnereknek, amely tartalmazza az ISO minősítéseket, marketing/PR tippeket, orvosi/bérleti mintaszerződéseket, valamint minden információt és utasítást a cégalapításra, üzletvezetésre, gépek, berendezések használatára, stb. vonatkozóan” - Kőműves Kata, ügyvezető.
Kedd
2013.08.06.
A franchise rendszer keretében bárhol kialakítható Indiso klinika, megvásárolható a berendezés és a kapcsolódó know-how.
 

Az Indiso Kft. egy családi vállalkozásként alakult 2007-ben, de történetének szálai jóval régebbre nyúlnak vissza. A későbbi cégalapító pár férfi tagja még gyermekként járt Ukrajnába só terápiás kezelésekre asztmája ellen, ahol találkozott későbbi feleségével is. A kezelések hatékonysága láttán a fiú, mérnök szakmát végzett édesapja elhatározta, hogy - egy kárpátaljai orvos kutatócsoport segítségével - kidolgoz egy olyan készüléket az otthonukba, aminek köszönhetően a terápia könnyen és bárhol hozzáférhetővé válik, kiküszöbölhetőek a hosszú utazások. A fiú meggyógyult és ugyan többet nem volt szükség az ukrajnai utakra, az ott megismert szerelmével megalapították a családi vállalkozást, ami a gyógyító berendezés azóta felújított és fejlesztett változatára épült. Az első Indiso klinikát a Szabadsághegyi Tüdőklinikában alakították ki, a sikeres teszt időszakot követően pedig elkezdődhetett a koncepció terjeszkedése egy franchise hálózat formájában. A bővülő családi vállalkozásban 2012 márciusában tőkeemeléssel részesedést szerzett a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Az elmúlt másfél év a folyamatos fejlesztésekről szólt, aminek – és a jelenleg teszt időszak végén járó, modernebb felszereléseknek – köszönhetően a terjeszkedés már külföldön is lehetséges. Kőműves Katával, az Indiso Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hogy zajlik pontosan egy Indiso Speleo Száraz Só terápia az Indiso klinikákban és elsősorban kik jelentik a hálózat célcsoportját?
A Száraz Só terápia számos légúti betegséget (asztma, allergia, krupp, bronchitis, COPD, fül-orr-gégészeti) előzhet meg és kezelhet magas hatásfokkal, erősítheti az immunrendszert és a szervezet önregeneráló képességét. Így ma, Magyarországon 3 millió ember problémájára jelenthet megoldást a só terápiás kúra.
Az Indiso Speleo száraz só terápia orvosi kontroll és szakasszisztencia mellett zajlik, a kezeléseket minden esetben megelőzi egy orvosi konzultáció és állapotfelmérés. A betegség krónikusságától, illetve a kezelés céljától függően egy teljes só terápiás kúra 10 vagy 20 kezelési alkalomból áll. A 10 vagy 20 alkalomra miden esetben azért van szükség, hogy bejuttassuk azt a mennyiségű száraz só terápiás hatóanyagot, amelynek gyógyító hatása van, valamint, hogy tartós eredményt tudjunk biztosítani. A kezelések külön gyermek- vagy felnőtt kezelőben folynak, előbbiek esetén maximum 45 perces, utóbbiaknál maximum 60 perces alkalmakkal. A 100 százalékban természetes, mellékhatásoktól mentes kezelési módszert az Indiso klinikák olyan orvosi műszerek segítségével biztosítják, amik – helyszíntől függetlenül – egy sóbánya valódi mikroklímáját reprodukálják.

Hogyan áll össze egy Indiso klinika? Milyen feltételei vannak egy saját klinika kialakításának?
Indiso klinikát egy kb. 40-50 négyzetméteres területen kell kialakítani, egy olyan helyszínen, ahol könnyen megoldható a parkolás. Az ideális klinika esetén van egy előtér, egy gyermek- és egy felnőtt kezelő, valamint – az állapotfelmérések, vizsgálatok, orvosi konzultációk helyszínéül – egy orvosi szoba. Ha az orvosi szoba kialakítása körülményes vagy csak felesleges lenne (a hálózat partnerei közt nagy számban vannak kórházak, rendelők, illetve magán klinikák is – a szerk.), megoldható az is, hogy az orvossal úgy kössenek szerződést, hogy ő a saját rendelőjében fogadja az ügyfeleket, míg a terápia a fizikoterápiás szakasszisztens irányítása mellett, a klinikán zajlik. A klinikák kialakítása során további elvárás az ÁNTSZ engedély beszerzése, erre nem jogszabály alapján köteles a franchise partner, hanem inkább a mi igényünk.
A klinika megfelelő kialakítása mellett fontos, hogy a franchise partner elhivatott legyen és megtalálja a megfelelő munkatársakat, egy orvos és egy szakasszisztens személyében. Minden Indiso szalon valahol egy magánklinika, ezért a hatékony szolgáltatások mellett nagyon fontos, hogy érezzék az ügyfelek, hogy odafigyelnek rájuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a klinikák, ahol szimpatikus, kommunikatívabb tulajdonosok és asszisztensek dolgoznak, azok jobban mennek. Ez hihetetlenül sokat számít.

Az orvosi berendezések és az erős márkanév mellett milyen támogatásban részesülnek a partnerek? Támogatják őket már az üzletindítás elején, esetleg már a klinika kialakításánál is?
Ha erre igény van, a nyitás előtt a franchise központ munkatársa kimegy a helyszínre és segít a klinika kialakításában, berendezésében, az engedélyek beszerzésében. Az új franchise partnerek számára minden esetben egy egynapos képzést tartunk az indulás előtt és folyamatosan támogatjuk őket az üzletvezetésben. Negyedévente automatikusan elvégezzük a gépek, berendezések szervizelését, meghibásodás esetén pedig maximum 48 órán belül kicseréljük a gépet.
Partnereink számára saját e-mail címet és weboldalt biztosítunk, valamint központi marketing és PR tevékenységet is folytatunk, amiből a hálózat összes partnere profitálhat. Emellett támogatjuk és biztatjuk franchise partnereinket helyi marketing tevékenységre is, ugyanis minden településen más működik, más hatékony.
A teljes Indiso know-how-t kétszer 300 oldalas működési kézikönyv formájában adjuk át a franchise partnereknek, amely tartalmazza az ISO minősítéseket, marketing/PR tippeket, orvosi/bérleti mintaszerződéseket, valamint minden információt és utasítást a cégalapításra, üzletvezetésre, gépek, berendezések használatára, stb. vonatkozóan.

Az ország több pontján is találkozhatunk már Indiso klinikával. Hogy halad a franchise hálózat kiépítése, illetve mik a tervek a jövőre nézve?
Jelenleg 15 klinikával rendelkezünk, amiből 14-et franchise partnerek működtetnek, és hamarosan megnyílik a legújabb Indiso klinika Tatabányán, egy orvosi rendelőben. Minden franchise partner egy 50-70 ezres lakosú régióért vagy Budapest esetében három kerület együtteséért felel, ahol kizárólagossági joggal is rendelkezik. Hazánkban jelenleg a Dunántúlon és a keleti országrészben vannak nagyobb lukak, így elsősorban ezekre a régiókra összpontosítunk, de alapvetően Magyarország egész területéről keresünk partnereket. Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként úgy gondoljuk eljött az idő a nemzetközi expanzióhoz is, ehhez meg is kezdődtek az előkészületek.