2017.02.27.

Sikeres év vár a franchise ágazatra

A franchise hálózatok tavaly gyorsabb ütemben növekedtek, mint a globális gazdaság egésze, és ez a tendencia 2017-ben is folytatódhat.

A Nemzetközi Franchise Szövetség (International Franchise Association – IFA) megbízásából az IHS Economics vállalat minden évben elkészíti az amerikai franchise piacra vonatkozó tanulmányát, amelyben többek közt az egyes franchise szektorok növekedési lehetőségeit és potenciálját is górcső alá veszi. A franchise ágazat legerősebb szegmense hagyományosan a gasztronómia, és a tanulmány szerzői az idei évben is az éttermi franchise-októl várják a legnagyobb növekedést. A lakossági fogyasztás élénkülésével és a magasabb foglalkoztatási aránynak köszönhetően a gyorséttermi és hagyományos éttermi franchise szektorok vezetésével az amerikai franchise ágazat forgalma 5,3 százalékkal nőhet 2017-ben több mint 710 milliárd dollárra.

Az IHS Markit Economics AFI tanulmány előrejelzése alapján a franchise ágazat, csak az Egyesült Államokban, akár negyedmillió új munkahelyet is teremthet 2017-ben.

A tanulmány szerzői kiemelték, a franchise ágazat 2017-ben is gyorsabb növekedés elé néz, mint a globális gazdaság egésze, és hatodik egymást követő évben haladhatja meg a teljes amerikai növekedési-ütemet. A tanulmány a franchise rendszerben működő üzletek számának 1,6 százalékos növekedésére számít, az ágazat 2017-ben közel 8 millió embert foglalkoztathat, ami 3,3 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az elemzők várakozásai szerint a franchise szektor 426 milliárd dollárral járulhat hozzá az amerikai GDP-hez az idei évben, ami 21 milliárd dollárral (5,2 százalékkal) haladja meg a 2016-os eredményt.

Az IHS Economics elemzése 10 különböző gazdasági szektorba osztotta be a franchise hálózatokat. A növekedési lehetőségek szegmensenként változnak, de mindegyik szegmens növekedés elé néz az idei évben. A legalacsonyabb ütemű, 0,9 százalékos bővülésre a kereskedelmi és lakossági szolgáltatásoknál számítanak, míg a teljeskörű szolgáltatást nyújtó (full-service) éttermek érhetik el a legnagyobb ütemű növekedést 2017-ben, teljes árbevételük 6,8 százalékkal nőhet, 67,5 milliárd dollárra.

A gyorséttermek 238 milliárd dollárt kereshetnek idén

A hagyományos éttermek ágazatát követi a növekedési kilátások alapján a gyorséttermi szegmens, ahol a franchise hálózatok közel annyi embert foglalkoztatnak, mint a többi szegmensben együttesen. A gyorséttermi franchise szektorban dolgozók száma várhatóan így is 4,4 százalékkal, nagyjából 3,6 millió alkalmazottra nőhet az idén. Forgalmukat is 6,7 százalékkal növelhetik a gyorséttermek 2017-ben, amivel akár 237,6 milliárd dolláros árbevételt is realizálhatnak. A franchise helyszínek száma alapján szintén magasan vezet a gyorséttermi szektor, köszönhetően az olyan franchise óriásoknak, mint a McDonald’s, a Subway vagy a KFC – a tanulmány összességében 1,9 százalékkal több gyorsétteremre számít az évvégéig.

Sikeres év vár a franchise ágazatra

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank