2016.08.15.

Mi mindenre jó a Big Mac

37,5 százalékkal volt alulértékelt a forint júliusban a Big Mac index szerint. Az interaktív valuta-összehasonlító eszköz az ikonikus szendvicsre épít.

A Big Mac index az Economist könnyed útmutatója azt illetően, hogy az egyes országok valutái a ”megfelelő” árfolyamszinten vannak-e. A mutató a vásárlóerőparitás elméletre épül, miszerint hosszútávon az egyes valutaárfolyamok olyan egyensúlyi szinthez, állapothoz közelítenek, ahol ugyanazon termék- és szolgáltatáskosár ára bármely két ország esetén közel azonos. Jelen esetben a kosarat egy Big Mac szendvicsre cseréltek és annak árát hasonlították össze az egyes országokban. Például a McDonald’s ikonikus szendvicse Amerikában átlagosan 5,04 dollárba került 2016 júliusában, míg Magyarország esetében 900 forintos Big Mac árral számoltak, ami – az akkori 285,64 dollár/forint árfolyamon átválva – 3,15 dollárnak felelt meg. A ”nyers” Big Mac index szerint így abban az időpontban a magyar forint 37,5 százalékkal volt alulértékelt a dollárral szemben.

The Economist magazin Fotó The Economist

Az Economist 1986 óta készíti el és adja ki féléves rendszerességgel a Big Mac indexet.

A nyers Big Mac index alapján a vizsgált 48 ország (és az euró-zóna) valutája közül az ukrán hrivnya volt júliusban a leginkább alulértékelt a dollárral szemben, ugyanis Ukrajnában kellett a legkevesebbet fizetni egy Big Mac szendvicsért, egészen pontosan 1,57 dollárnak megfelelő hrivnyát. Ez pedig 68,8 százalékos alulértékeltséget jelent. Az amerikai Big Mac árnál egyébként mindössze három magasabbat találni a közel félszázas mezőnyben, tehát mindössze három valuta volt felülértékelt a dollárhoz képest: a svéd korona 3,7 százalékkal, a norvég 9,3 százalékkal, a svájci frank pedig 30,8 százalékkal (Svájcban 6,59 dollárt kérnek egy Big Mac szendvicsért).

Az Economist a nyers index mellett elkészíti a kibővített Big Mac indexet is, amely már figyelembe veszi azt a kritikát, hogy a szegényebb országokban alacsonyabb hamburger átlagárat feltételezhetünk, hiszen például a munkaerő költség is alacsonyabb. Éppen ezért az index készítői úgy gondolták, hogy az egy főre jutó GDP számbavételével egy pontosabb útmutatót kapunk a valuták jelenlegi értékére vonatkozóan.

A kibővített index ennek megfelelően már egy jóval árnyaltabb képet ad, így például a dollár/forint árfolyamszint már csak alig – egészen pontosan három százalékkal – marad el az optimális szinttől. A súlyozott Big Mac index alapján már 13 valuta (köztük az euró) volt felülértékelt a dollárhoz képest, a legnagyobb mértékben (+54,2%) a brazil reál, a pakisztáni rúpia (+27,6%) és a thai baht (+14,2%). A leginkább alulértékelt pedig a hongkongi dollár (-44,8%) lett.

--

A Big Mac indexet nem azért hozták létre, hogy egy pontos műszer, hanem csak, hogy egy érdekes és befogadható eszköz legyen a valutaárfolyamok vizsgálatához. Mégis, az évek alatt a mutató nemzetközi sztenderddé vált, mely számos közgazdasági tankönyvben felbukkan és legalább 20 akadémiai tanulmány témáját adja.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank