2015.05.09.

Szükségtelen készpénz

A skandináv országok komolyan fontolgatják a pénzérmék és bankjegyek kivonását a forgalomból. Ez vajon tényleg jó ötlet?

A készpénz forgalomból történő kivonását támogatók szerint a bankkártyás vagy mobileszközös fizetés olcsóbb megoldást jelent a hagyományos készpénzes vásárlással szemben. A Norvég Jegybank például azt állítja, hogy minden készpénzes tranzakció költsége 7,1 norvég korona (kb. 260 Ft), míg a nem készpénzes ügyleteké csak 4,1 korona (150 Ft). A bankjegyek kivonásának ötletét elsősorban Norvégiában és Svédországban fogadták jól, amely országok egyébként is élen járnak a nem készpénzes fizetési megoldások terén. Stockholmban már nem lehet készpénzzel tömegközlekedési eszközökre jegyet vásárolni, és már néhány virágüzlet és újságos rendelkezik fizető-terminállal vagy okostelefonra optimalizált alkalmazással, amellyel van lehetőség elektronikus fizetésre. A Svéd Jegybank azzal számol, hogy 2020-ban kevesebb, mint fele annyi készpénz lesz forgalomban, mint 2012-ben. „Minden egyes nappal közelebb kerülünk a készpénz nélküli társadalomhoz Skandináviában” – mondja Jan Digranes, a Finance Norway pénzügyi igazgatója.

2014-ben Dániában a legújabb őrület a Danske Banku által életre hívott MobilePay (mobilos fizetés) szolgáltatás volt, amelyre megjelenése után egy hónappal már 1,8 millió ember iratkozott fel (Dánia teljes lakossága 5,4 millió fő).

A skandináv országok már így is vezetik a bankkártyás fizetések listáját. Svédországban a 2012-es évben egy átlagember 230 ilyen tranzakciót hajtott végre – a lista második helyezettje Dánia, a harmadik pedig Finnország lett. Összehasonlításképp, egy átlagos brit állampolgár 167-szer fizet kártyával egy évben, míg Németországban ez a szám mindössze 39 – az Európai Központi Bank adatai alapján. 2014-ben Dániában a legújabb őrület a Danske Banku által életre hívott MobilePay (mobilos fizetés) szolgáltatás volt, amelyre megjelenése után egy hónappal már 1,8 millió ember iratkozott fel (Dánia teljes lakossága 5,4 millió fő).

De nem csak a skandináv országokban fejlődnek rohamosan a virtuális fizetési megoldások. Nagy-Britannia történelmében pl. az idei év lesz az első, melynek során a nem készpénzes tranzakciók száma és értéke meghaladja a készpénzes tranzakciókét.  2023-ra pedig az ügyletek mindössze harmada fog majd készpénzben történni a várakozások alapján.

Ugyanakkor a készpénz elhagyására egyre inkább felkészülnek a bűnözők is. Svédországban az elmúlt 10 évben megduplázódott az interneten elkövetett pénzügyi csalások száma (2013-ban több mint 140 ezer ilyen esetről tudnak). Persze velük egy időben banki szakértők sem tétlenkednek, jelenleg pl. egy új rendszer, az ujjlenyomatos fizetést lehetővé tevő Zwipe létrehozásán dolgoznak.

Azonban mostanában egyre többen adnak hangot fenntartásaiknak ezzel a készpénz nélküli társadalommal kapcsolatban. „A készpénz kivonása azt fogja eredményezni, hogy az idősebb emberek nem mindenhol tudnak majd fizetni. És különben is, tényleg nyomot akarunk hagyni minden egyes tranzakció, minden egyes vásárlás után?” – veti fel a kérdést Jarl Dahlfors, a Loomis vállalat vezérigazgatója.

Érdemes megjegyezni, hogy a készpénz nélküli társadalom melletti lobbi igen erős. Nem olyan régen alapította meg a ’The better than Cash Alliance” alapítványt a Bill and Melinda Gates Alapítvány, valamint a Visa, Mastercard és CITI Bank Csoport. Az alapítvány célja, hogy segítse az elektronikus fizetés terjedésé a fejlődő (elsősorban afrikai) országokban. „2030-ig 2 milliárd ember, akiknek most nincs bankszámlájuk, lesz képes arra, hogy a telefonjával fizessen” – írta blog-bejegyzésben Bill Gates januárban.

A milliárdos nagy vitákat szított ezzel a post-tal, melyek a lehetőségeket és veszélyeket latolgatják. A szkeptikusok szerint a mobilos fizetés a bankrendszerek rabszolgájává teszi az embereket, és lehetővé teszi a bankok, illetve az egyes kormányok számára, hogy önkényesen kisebb-nagyobb összegeket foglaljanak le az egyes számlákon – pl. nem létező díjak vagy adók levonásával. 

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank