”Super size It”: a McDonald’s Kína-stratégiája

1990 és 2010 között a McDonald’s éttermek száma évente átlagosan 17 százalékkal nőtt Kínában – jóval kisebb mértékben, mint mást ázsiai piacon, például Japánban. Ugyanakkor 2013-ra Kína a vállalat harmadik legnagyobb piacává vált a világon.
Péntek
21.03.2014
Franchise átvevőkre támaszkodva három év alatt duplájára, négyezerre növelné éttermei számát Kínában a gyorsétterem óriás.
 

1955-ös megalapítása óta a franchise átvevőkre támaszkodik a McDonald’s, a partnerek hatalmas szerepet játszottak és játszanak a gyorsétterem óriás globális sikereiben. Világszerte 120 országban a franchise átvevők működtetik a 30 ezer McDonald’s étterem 80 százalékát, és ők generálják a vállalat profitjának több mint 70 százalékát.
Azonban ezt a modellt nem sikerült átmenteni a kínai piacra. Amikor a McDonald’s 1990-ben először megjelent Kínában, a saját tulajdonú éttermek üzemeltetése mellett döntött, mondván a magas működési költségek miatt a franchise partnereknek nem lenne akkora nyeresége, valamint Kína nem jelentette a legvonzóbb jogi környezetet a franchise számára.

Annak ellenére, hogy 2010-ben a vállalat megkezdte az új franchise partnerek felkutatását Kína különböző régióiban, a franchise éttermek mindössze 5 százalékát teszik ki az összes McDonald’s egységnek és javarészt a kisebb városokban találhatók.

Most viszont a McDonald’s változtatni tervez ezen.  Reményei szerint franchise partnerek bevonásával a következő három évben megduplázza kínai éttermei számát – több mint négyezerre növelvén azt. „Az elkövetkezendő években a franchise üzletág fejlesztése fontos tényezővé fog válni az erős és fenntartható növekedés elérése érdekében a McDonald’s számára Kínában” – nyilatkozta a franchise ikon.

Érdekes összehasonlítani a McDonald’s stratégiáját a nagy rivális Kentucky Fried Chicken (KFC) hálózatéval. „Ebben az aspektusban a KFC jóval nyitottabb a McDonald’shoz képest” – idézi Kang Lianhua hotel és vendéglátás elemzőt a Worldcrunch nemzetközi hírportál. „A franchise megállapodások óriási szerepet játszanak a KFC területi lefedettségének bővítetésében, egyes régiókban még csökkentette is a belépési díjat a franchise átvevők számának növelése érdekében. A franchise partnerbővítés a KFC fontos taktikája a versenyképességük erősítésében.”

Ugyan összességében a McDonald’s jóval több étteremmel van jelen a nemzetközi piacokon, mint a KFC, mégis közel 5000 egységével utóbbinak jóval több üzlete van Kínában. Sőt, több mint 2000 egységével még a Dicos nevű, nyugati típusú ételeket kínáló gyorsétterem hálózat  is kiterjedtebb az országban, mint az amerikai óriás.


népszerű a fórumban

Új dizájn, új üzlet

Ideje felfedezni a Subway® franchise hálózatában rejlő üzleti lehetőséget! Konferenciát szervez a Subway Budapesten, hogy megosszák tapasztalataikat mindazokkal,...

1 hozzászólás
utolsó 06.03.2018
Az étteremlánc, amely még Barack Obamát is rajongói közt tudhatja

Azoknak, akik érdekeltek a Five Guys által kínált franchise lehetőségekben, érdemes ellátogatniuk a hálózat honlapjára: www.fiveguys.com/franchising.

1 hozzászólás
utolsó 04.10.2016
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 22.08.2016
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 02.08.2014
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 07.11.2013
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 24.10.2013
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 15.07.2013
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 15.07.2013