2013.08.23.

Népszerűtlen díjak

Mozgolódnak a McDonald’s amerikai franchise partnerei a növekvő fizetési kötelezettségek ellen.

A növekvő kötelező havi díjak miatt elégedetlenek a McDonald’s franchise partnerei az Egyesült Államokban. A több mint 14 ezer amerikai étterem 90 százalékát működtető franchise partnerek sokallják a bérleti díjakat, valamint a fejlesztések és képzések miatt megemelkedett royaltyt. „Egy McDonald’s étterem egyszerűen már nem olyan profitáló, mint amilyen szokott lenni” – mondta el egy franchise tulajdonos. A franchise partnerek már több partnertalálkozót is szerveztek, hogy megvitassák, hogyan tudnák kikényszeríteni a költségek csökkentését a franchise központnál.

McDonald's étterem

A McDonald’s vezetőségének az USA-ban már így is elég nagy fejfájást jelentenek a csökkenő értékesítési adatok, most pedig egy esetleges franchise partneri ”lázadással” is meg kell küzdeniük.

Jelenleg - a nem rég eszközölt emelések következtében - az értékesítések 12 százalékát kell befizetni a franchise központnak, a franchise partnerek pedig azt szeretnék elérni, ha a rendszergazda ezt visszavinné a „történelmi” 8,5 százalékra. A McDonald’s a Bloomberg amerikai hírportálnak elmondta, hogy „a McDonald’s étteremtulajdonosokkal és beszállítókkal való közös munka folytonossága érdekében biztosítani kell a minőséget és élményt vásárlóink számára, ez pedig képzésekbe és technológiai fejlesztésekbe való befektetésekkel jár.”

A McDonald’s globálisan, 119 országban több mint 69 millió vásárlót szolgál ki naponta. A világszerte több mint 34 ezer McDonald’s étterem közel 80 százalékát helyi vállalkozók – franchise partnerek – üzemeltetik. Amerikában ez az arány 90%.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank