2013.03.07.

Új piacon a McDonald’s

A gyorsétterem óriás megnyitja első éttermét Szibériában, miközben Oroszország többi részén is lendületesen bővíti hálózatát.

Két milliárd értékesített menü és több mint 300 étteremnyitás után a McDonald’s megnyitja első éttermét Oroszországban, az Urál hegységtől keletre is. A városvezetés január végén adta ki a hivatalos engedélyt az első öt szibériai étterem megnyitására a novoszibirszki régióban, így megvalósulni látszanak a McDonald’s keleti terjeszkedésére vonatkozó tervei. A hálózat oroszországi tevékenységéért felelős Khamzat Khasbulatov elmondta, eddig egy étteremmel sem rendelkezett a gyorsétterem lánc Szibériában, leginkább az infrastrukturális hiányokból fakadó logisztikai és szállítási nehézségek miatt.

McDonald's étterem

A világ vezető gyorséttermi hálózata 119 országban több mint 69 millió vásárlót szolgál ki naponta. A globálisan több mint 34 ezer McDonald’s étterem 80 százalékát helyi vállalkozók – franchise partnerek – üzemeltetik.

Az oroszországi vezérigazgató elmondta azt is, hogy a szibériai terjeszkedés mellett Oroszországban további 150 új éttermet terveznek nyitni a következő három évben. „Az Urálon túl érdekeltek vagyunk Kelet- és Nyugat-Szibériában is, de fontoljuk franchise partnerek intenzívebb bevonását az ország nyugati, Európához tartozó felén is” – nyilatkozta Khasbulatov egy konferencián és hozzátette, hogy elsősorban azokon a területeken nyílnak franchise egységek, amelyek gazdaságilag kevésbé vonzóak saját éttermek üzemeltetéséhez.

A McDonald’s 1990-ben a moszkvai Puskin téren megnyitott egységével az első gyorsétterem franchise hálózatként lépett be az oroszországi piacra. Ma az országban a hálózathoz 85 városban összesen több mint 300 étterem tartozik, amelyek közel egy millió vendéget szolgálnak ki naponta.

Más gyorsétterem óriások, mint a Subway, a Burger King vagy a KFC-t tulajdonló YUM! Brands Inc. is aktívan fejlesztik hálózatukat Oroszországban, utóbbi például nem rég jelentette be, hogy idén hetven új éttermet tervez nyitni az országban és más ex-szovjet államokban.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank