A franchise hatása a kultúrára

McDonald's
Csütörtök
2021.08.19.
A 70-es években törtek be az első gyorséttermi márkák a japán piacra, ennek pedig nem csak piaci, hanem számos kulturális hatása is volt.
 

Az első McDonald's éttermet egy forgalmas csomóponton alig 39 óra alatt húzták fel 1971 nyarán, ezt akkor hatalmas sikerként állította be a média. Habár az étterem előtt állandó tömeg volt, a legtöbben nem vásárolni mentek csak megcsodálni a nyugati kultúra új bástyáját a szigetországban – sokan azt sem tudták hogyan adjanak le egy rendelést vagy éppen hogyan kellene a kész hamburgert elfogyasztani.

Az első japán egység nyitását ellentétek övezték, a központ és az átvevő ugyanis nem értett egyet a lokációban. Ray Kroc, a hálózat alapítója és a központ is egy külvárosi lokációhoz ragaszkodott ekkor ugyanis még az autós forgalom adta a McDonald's éttermek jelentős forgalmát. Fujita, a japán éttermetulajdonos végül a belváros kellős közepén nyitotta meg az éttermét. Szerinte a külföldi koncepciók, csak a belvárosokban, az ország középpontjából kiindulva tudják növelni népszerűségüket.

Az ellentéteket végül trükközéssel oldották meg a japánok. A külvárosi egység nyitására nem kaptak engedélyt, de erről nem értesítették az országba érkező McDonald's vezetőket - helyette gyorsan megkezdték a belvárosi egység kialakítását. Ray Kroc nem volt igazán oda az ötletért, de az egység végül megnyílt és az étteremlánc a belvárosokban kezdett el terjeszkedni.

A külföldi brand népszerűsítése nem egészen étteremként történt, Fujita maga a divat szakmában szerzett tapasztalatot és alkalmazottainak is azt szajkózta, hogy ők "nem hamburgereket, hanem divatot árulnak". Az első étterem is egy elsősorban ruhaboltokkal zsúfolt bevásárlónegyedben nyitotta meg a kapuit.

A különös indulás bevált a McDonald's-nak, legalábbis a konkurencia szemszögéből. A KFC egy évvel korábban próbálkozott meg a nyitással, ők az eredeti stratégiát követve a külvárosban kezdtek. Az étterem azonban teljes kudarc volt, hiába nyitottak kifejezetten egy olyan prefektúrában, ahol a csirkés ételeket kedvelte a helyi közönség.

Később a KFC is irányt váltott és a városokban kezdett el terjeszkedni, ami meghozta kívánt sikert a márkának. Az étteremlánc megjelenése a farmokra is kihatott, hiszen a baromfitenyésztés átalakulását részben az amerikai brand térhódításának tulajdonítják. A KFC teljes ellátó hálót alakított maga köré az országban, miközben a fogyasztói oldalról sikerült megkedveltetnie a csirkés fogásokat a helyi lakosokkal.

A külföldi márkák megjelenése nem csak tőkét igényelt, de kultúrális transzformációt is. Időbe telt míg sikerült megszerettetni a helyiekkel a nyugati életmódot. Néha apróbb félreértésekre is rá kellett játszani egy-egy hálózatnak erre a siker érdekében - például, amikor a KFC helyi átvevője elhitette a médiával, hogy az amerikaiak karácsonykor rántott csirkét esznek, ez pedig azóta szerves részévé vált a belvárosban élők ünnepi időtöltésének.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.