A CBA közös érdekvédelmi szervezetbe kerülhet azokkal a multinacionális vállalatokkal, akikkel eddig szinte háborúban állt.
Péntek
2012.08.03.
A magyar tulajdonú élelmiszerlánc visszatérne az Országos Kereskedelmi Szövetségbe.
 

A CBA visszamenne az Országos Kereskedelmi Szövetségbe (OKSZ) – tudta meg a hvg.hu. Az élelmiszerlánc ezzel a lépéssel azokkal a multinacionális riválisaival kerülne közös érdekvédelmi szervezetbe, akikkel eddig folyamatos összetűzésben voltak, többek közt a magyar üzletlánc eredményes kormányzati lobbi tevékenysége miatt. Fodor Gábor, az élelmiszerlánc kommunikációs igazgatója megerősítette a hírt a hvg.hu-nak, és elmondta, hogy a CBA vezetése azért döntött így, mert az OKSZ kereste meg őket azzal a kéréssel, hogy ismételten tagjai legyenek a szervezetnek.

Vállalati körökben sokakat meglepett a CBA döntése. Egy névtelenül nyilatkozó nagyvállalati vezető a következőket nyilatkozta a döntés kapcsán: „A CBA-nak önállóan is jóval nagyobb érdekérvényesítő képessége van, mint az OKSZ-nek. Ebben a kormányzati ciklusban számos olyan kormányzati intézkedés volt, amely mögött a CBA lobbiját sejtette a piac, mert összességében mindegyik multinak kedvezőtlen volt, a magyar élelmiszerláncnak viszont nem.” - példaként a plázastopot, az ágazati különadót, az Erzsébet-utalványt lehet megemlíteni.

A CBA természetesen tagadja, hogy a vállalat kimondottan Fidesz szimpatizáns lenne, és ennek köszönhetné a kedvező kormányzati döntéseket. Baldauf László a cég vezetője korábban a Népszabadságnak adott interjújában kifejtette: a CBA-nak huszonöt tulajdonosa és körülbelül ezerötszáz franchise-tagja van, „akik közül nyilván nem is mindenki Fidesz-szimpatizáns”, a kormány pedig szerinte nem őket, hanem a magyar kereskedelmi vállalkozásokat segíti.

(a.c.)


Papp Csaba
újságíró