A magyar piacra is belép a "gyorsolvasó iskola"

Új iskola Magyarországon
Új iskola Magyarországon / Március elején írta alá a hazánkra vonatkozó mester franchise szerződést a Gyorsolvasás és bölcs tanulás iskolája.
Szerda
2021.04.07.
A gyorsolvasás és bölcs tanulás iskolája szerződést kötött magyar franchise partnerével, a hálózat első iskolája szeptemberben kezdi meg működését.
 

"A pandémia megmutatta, hogy a gyerekek és a szülők nehezen tudnak megbirkózni a távoktatás körülményeivel. Bebizonyosodott az is, hogy A Gyorsolvasás és bölcs tanulás iskoláiban tanuló diákok, a gyorsolvasási, tanulási és memória technikákkal felfegyverkezve, jobban fel voltak készülve, így könnyen vették ezeket az új kihívásokat is - ellenben a diákok többségével. Ez az egyik oka annak, hogy a koncepció hálózata a válság ellenére is tovább terjeszkedik és új piacokra tud belépni" - mondta Miroslav Samardzic, a franchise koncepció egyik alapítója és tulajdonosa.

Az iskolahálózat március elején írta alá a hazánkra vonatkozó mester franchise szerződést. A magyar partner Kiss Tímea tapasztalt vállalkozóként jelenleg egy budapesti oktatási központ tulajdonosa, emellett átvevőként már franchise tapasztalattal is rendelkezik egy másik hálózat tagjaként.

"Véleményünk szerint megtaláltuk az ideális franchise-partnert. Egy olyan átvevőt kerestünk, akinek van tapasztalata az oktatási szektorban, ugyanakkor franchise-ban is jártas" - mondta Samadzic, a hálózat tulajdonosa.

Jó kezdet a kihívások ellenére

Tekintettel arra, hogy a pandémia közepén kezdtük meg az együttműködést, várható volt, hogy számos korlátozással kell szembenéznünk. A helyzet viszont arra kényszerítette partnerünket, hogy alkalmazkodjon és megoldásokat találjon a felmerülő kihívásokra.

„Mivel élőben nincs lehetőségünk találkozni a magyar partnerrel, így kizárólag az online térben tudtunk kommunikálni. A csapatunk egyik tagja, Mirjana Poljaković beszél magyarul, így már az elejétől kezdve meg tudtuk érteni egymást. Fontos, hogy meg legyen az összhang rendszergazda és az átvevő között” - mutatott rá Samadzic.

Hozzátette, hogy részben már a tárgyalások elején március 8-ra "időzítették" a szerződés aláírásának időpontját, amely így pont a nőnapra esett.A korlátozások miatt a szerződést a felek a saját irodájukban írták alá, majd postán küldték egymásnak tovább” - mondta Samardzic.

A következő kihívás a tanfolyamok tananyagának lefordítása lesz. Az iskolának számos anyaga van. Ezek pontos fordítása elengedhetetlen, hogy megfelelően át lehessen velük adni a kívánt tudást. Kreatív megoldásokat kell tanálnunk” – tette hozzá Samardzic. 

„Egy már hat országban működő franchise-rendszer számára ez nem új helyzet” - folytatta. „Eddig sikeresen vettük az akadályokat a szlovén, macedón és a régió más nyelvei esetében. Természetesen a nyelvek közti különbség miatt a magyar nyelv nagyobb kihívást jelent.”

Az első A gyorsolvasás és bölcs tanulás iskolája Budapesten nyílik majd meg és nagy valószínűséggel a mester partner meglévő oktatási központján belül fog működni. Hivatalosan az iskola szeptember elején, az új tanév kezdetével nyitja meg kapuit a diákok előtt. – Az addig hátralévő időt a marketingtevékenységgel, a képzésekkel és a munkatársak betanításával kell majd tölteni” - mondja Samardzic.

Tekintettel az említett nyelvi kihívásokra és az utazási nehézségekre, joggal merült fel a kérdés, hogy Magyarországon kerül-e sor a partner és a személyzet betanítására. A rendszergazda ezért ismét kénytelen volt változtatni a megszokott gyakorlaton. – Egyes, speciális kompetenciák miatt az oktatóknak szóló képzésünk egy részét élőben kell megszervezni. Kénytelenek vagyunk különféle, új megoldásokat találni. Az utazási problémák már egy éve nehezítik az oktatók képzését Horvátországban, Montenegróban és Macedóniában... Magyarországon is az ezekben az országokban már bevált megközelítést alkalmazzuk” - mondja Samardzic.

„Tovább kihívást jelent majd a nyelv, így két megoldással kell élnünk. A képzés egyes részeit Caslav Mancic, a mester oktatónk tolmácsolásán keresztül szervezzük meg. Az oktatás többi részét pedig a már említett kollégánk, Mirjana Poljakovic vezeti. Így tehát az oktatóknak biztosan lesz rá lehetőségük, hogy anyanyelvükön, magyarul teljesítsék a képzéseinket” - magyarázza Samardzic.

Gyorsolvasó iskola – egy új lehetőség

Az a tapasztalat, amelyet Kiss Tímea szerzett eddigi munkájában az oktatás területén, minden bizonnyal nagy előnyt jelent majd, amikor szeptemberben megnyitja saját iskolját.
„Úgy gondoljuk, hogy az oktatás mindenki számára rendkívül fontos - hangsúlyozza Kiss Tímea. – „Ezért voltunk érdekeltek abban, hogy magániskolánkban más tanórán kívüli oktatási programokat is kínáljunk” - mondja.

Az új partner pontosan a meglévő kínálat bővítése és új programokkal való kiegészítése céljából választotta A Gyorsolvasás és bölcs tanulás iskoláját. Gyorsan rájöttek, hogy ez remek lehetőség arra, hogy átfogóbb tananyagot kínáljanak hallgatóiknak és a tanfolyam résztvevőinek. – Lehetőségünk volt részt venni egy másik gyorsolvasó tanfolyamon. Szerintünk nem volt rossz, de nem volt elég hatásos, mert nagyon rövid volt” - gondol vissza egy korábbi tapasztalatára Kiss Tímea. – „Ezért szerencsésnek éreztük magunkat, amikor egy átfogóbb és tartalmasabb gyorsolvasó oktatást találtunk, amely mindenki számára alkalmas, kortól függetlenül” - tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is vonzotta őket a szerbiai koncepció felé.

Az első egység megnyitása mellett Kiss Tímeának arra is lehetősége lesz, mint mester partner, hogy tovább fejlessze a magyarországi hálózatot. Ez azt jelenti, hogy új partnerek számára maga is továbbadhatja a franchise jogot, így más vállalkozók is nyithatnak később hasonló iskolát hazánkban. – Remélem, hogy mi is indítunk még több oktatási központot, illetve hogy a megfelelő marketing mellett további partnereket tudunk bevonni a hálózatba” - erősítette meg Kiss Tímea.

Kétségtelen, hogy az iskolai programok nagyszámú diákot vonzanak be, így jövedelmezően tudnak működni. –A jelenlegi oktatási rendszerben elvárás, hogy a tanulók fel tudják dolgozni a nagy mennyiségű tananyagot. Egyre nagyobb nyomás helyezkedik a fiatalokra, akiknek már nem elég, hogy csupán az iskolában több órán részt vegyenek, de otthon is tanulniuk kell - tanári segítség nélkül - ha lépést akarnak tartani. A szülők is egyre elfoglaltabbak és gyakran ők sincsenek felkészítve ilyen mennyiségű tananyag áttekintésére” - tette hozzá Tímea az oktatási szektor helyzetét illetően.

„Amennyiben csökkenthetnénk a tanulásra fordított időt - A gyorsolvasás és bölcs tanulás iskolájának technikáit alkalmazva -, akkor sok diák, tanár és család életében érhetnénk el pozitív változást. Ezért is nagyon elégedettek voltunk a franchise lehetőséggel. Ha a gyerekek alkalmazni tudják ezt a módszertant, azzal jól megalapozhatják a jövőjüket - ezt a tudást senki nem veheti el tőlük.” - mondta Kiss Tímea.


Franchise tanácsadó