Robotok a gasztronómiában
Az amerikai Momentum Machines 2009-ben alapult San Francisco-ban. A gyorséttermi ételekért rajongó mérnökökből álló csapat megalkotta azt a gépet, amely teljesen automatizáltan képes hamburgereket készíteni. A robot friss alapanyagokból, a vásárlók igényeinek megfelelően többféle hamburgert képes elkészíteni. Megpirítja a zsömlét, grillezi a húsokat, felvágja a zöldségeket, paradicsomot, uborkát, hagymát. Fűszerez és ízesít, hozzáadja a szószokat és végül összeállítja a burgert. A geek.com portál információi szerint ez az összetett gépezet mindössze 30 000 dollár körüli invesztíciót igényel. Bár a dolgozói bérek a vendéglátás, felszolgálás területén nem kiemelkedően magasak, a gasztro robot befektetés hamar megtérülhet. Az Xconomy technológiai blog állítása szerint egy átlagos gyorsétterem éves szinten 90 000 dollárnak megfelelő összeget tud majd megtakarítani a robotizációnak köszönhetően. A Momentum Machines törekvéseiben a befektetők is bíznak, hiszen a vállalat a közelmúltban 18 millió dolláros tőkére tett szert.
A gépesítés nem számít újdonságnak a vendéglátóiparban: ismert franchise hálózatok, mint például a McDonald’s, a Burger King vagy a Vapiano is folyamatosan az ellőállítási, rendelési, fizetési és felszolgálási rendszerek optimalizációján dolgozik. A rendeléseket egyre több esetben kártyás rendszereken, terminálokon és applikációkon keresztül is le lehet adni, aminek köszönhetően a rendelési procedúra könnyeddé és szinte észrevétlenné válik. Ezen fejlesztések természetesen nem minden esetben nyerik el a fogyasztók tetszését, hiszen a személyes kontaktus hiánya elidegenítheti a vásárlókat. Miközben a legújabb fejlesztésű robotok képesek lesznek gyorséttermi ételeket készíteni, legyen szó hamburgerekről, pizzákról, tésztákról, illetve a többi alapvető gyorséttermi ételről, úgy tűnik, a személyes kapcsolat elengedhetetlen marad a vendéglátásban.
A Momentum Machines ennek ellenére tovább halad az általa kijelölt úton és hamarosan megnyitja bemutató éttermét, a világ első olyan vendéglátó egységét, ahol az ételeket kizárólag robotok készítik majd. A leendő munkavállalóknak a klasszikus vendéglátói ismeretek mellett érteniük kell majd a szoftverek világához, illetve a piackutatás és a termékfejlesztés területeken kell rendelkezniük megfelelő tudással. A robotok segítségének köszönhetően a cég állítása szerint mindenki számára megfizethető, mégis magas minőségű burgereket kínálnak majd.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
A több, mint 50 éves múltja ellenére a világ legnagyobb kávézóláncának kevesebb, mint 10 éve van drivethru modellje, de a dobás nagyon bevált a franchise számára.
Honnan tudjuk mennyire komoly egy árvíz vagy tornádó? Elég kérni egy gofrit és kiderül.
Mikor és mennyi pizzát esznek a pentagonban, és mi következik ebből?
Mi áll az olyan cégek sikere mögött, mint a Foodora vagy éppen a Wolt?
Magyarországon is gyakran házasítják össze a különböző ízvilágokat a kisebb sarki éttermek, a Poe Poe is hasonló vonalon, de merőben eltérő ízkombinációkon keresztül kínál ígéretes üzleti lehetőséget.
legolvasottabb
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Hogyan esnek csapdába a franchise hálózatok a megújulást kergetve.
Az utóbbi 5 év trendjei alapján mutatjuk be hogyan alakultak a franchise piacon a befektetési költségek.
Húsz éves szünet után ismét megvetette a lábát a Wendy's az Egyesült Királyságban, és vele Európában.
népszerű a fórumban
Az egymilliárd fontos határ
Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...
Az igazi sportbár hangulat
THE TILTED KILT... :)
Egészség és élvezet együttese
Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano
Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!
Négy az egyben
Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Kedves Zizu! További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise
Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.