2017.06.30.

Robotok a gasztronómiában

A vendéglátásban az egyik legnagyobb költségfaktort a munkaerő jelenti. A robotikának köszönhetően a jövőben drasztikus csökkenés várható e téren.

Az amerikai Momentum Machines 2009-ben alapult San Francisco-ban. A gyorséttermi ételekért rajongó mérnökökből álló csapat megalkotta azt a gépet, amely teljesen automatizáltan képes hamburgereket készíteni. A robot friss alapanyagokból, a vásárlók igényeinek megfelelően többféle hamburgert képes elkészíteni. Megpirítja a zsömlét, grillezi a húsokat, felvágja a zöldségeket, paradicsomot, uborkát, hagymát. Fűszerez és ízesít, hozzáadja a szószokat és végül összeállítja a burgert. A geek.com portál információi szerint ez az összetett gépezet mindössze 30 000 dollár körüli invesztíciót igényel. Bár a dolgozói bérek a vendéglátás, felszolgálás területén nem kiemelkedően magasak, a gasztro robot befektetés hamar megtérülhet. Az Xconomy technológiai blog állítása szerint egy átlagos gyorsétterem éves szinten 90 000 dollárnak megfelelő összeget tud majd megtakarítani a robotizációnak köszönhetően. A Momentum Machines törekvéseiben a befektetők is bíznak, hiszen a vállalat a közelmúltban 18 millió dolláros tőkére tett szert.

Momentum Machines Fotó David Kover

Az amerikai vállalat robotja óránként 400 hamburger előállítására képes. Az emberi tényező kizárásával a humán munkaerő mulasztásából és képzetlenségéből fakadó hibák is kizárhatók.

A gépesítés nem számít újdonságnak a vendéglátóiparban: ismert franchise hálózatok, mint például a McDonald’s, a Burger King vagy a Vapiano is folyamatosan az ellőállítási, rendelési, fizetési és felszolgálási rendszerek optimalizációján dolgozik. A rendeléseket egyre több esetben kártyás rendszereken, terminálokon és applikációkon keresztül is le lehet adni, aminek köszönhetően a rendelési procedúra könnyeddé és szinte észrevétlenné válik. Ezen fejlesztések természetesen nem minden esetben nyerik el a fogyasztók tetszését, hiszen a személyes kontaktus hiánya elidegenítheti a vásárlókat. Miközben a legújabb fejlesztésű robotok képesek lesznek gyorséttermi ételeket készíteni, legyen szó hamburgerekről, pizzákról, tésztákról, illetve a többi alapvető gyorséttermi ételről, úgy tűnik, a személyes kapcsolat elengedhetetlen marad a vendéglátásban.

A Momentum Machines ennek ellenére tovább halad az általa kijelölt úton és hamarosan megnyitja bemutató éttermét, a világ első olyan vendéglátó egységét, ahol az ételeket kizárólag robotok készítik majd. A leendő munkavállalóknak a klasszikus vendéglátói ismeretek mellett érteniük kell majd a szoftverek világához, illetve a piackutatás és a termékfejlesztés területeken kell rendelkezniük megfelelő tudással. A robotok segítségének köszönhetően a cég állítása szerint mindenki számára megfizethető, mégis magas minőségű burgereket kínálnak majd.

Robotok a gasztronómiában

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank