Nemzetközi zászlóshajó üzlet és globális expanzió

Egy fényes jövő előtt álló új üzlettípussal és egy erőteljes expanzióval a Benetton abban bízik, hogy újra felveheti a versenyt a rivális Zara és Gap márkákkal és visszaszerezheti pozícióját, mint globális divatvezető.
Szerda
2014.10.29.
A divatóriás Benetton legutóbbi üzletnyitása Moszkvában egy ambiciózus expanziós terv első jele.
 

Gazdasági szankciók, a rubel értékcsökkenése és politikai nyugtalanságok – ezek mind jó indoknak tűnhetnek egy oroszországi expanzió elnapolásához, azonban az olasz divatóriást nem lehet félreállítani. A Benetton nemrég avatta fel új zászlóshajó üzletét, egy olyan arculatot, amit szerte a világon terveznek bevezetni. A vállalat nemrég kinevezett főnöke ugyanis új vezetést hozott a vállalathoz és célja elsősorban a saját üzletek számának gyarapítása, egy erős jelenlét kiépítése a feltörekvő piacokon, valamint új üzletformátum kialakítása és bevezetése. A moszkvai üzlet a stratégia mindhárom elemét tartalmazza.

A Benetton hozzáállása Oroszországhoz – és valójában minden nemzetközi operációhoz – radikálisan megváltozott. Az idei év elejéig kizárólag franchise partnerekre támaszkodott ruhái értékesítésekor szerte az országban (A Benetton 1992 óta van jelen és jelenleg 108 üzlettel rendelkezik Oroszországban). Azonban most saját üzleteket nyitnak, eddig szám szerint nyolcat. Ez a pálfordulás azért következett be, mert a Benetton akadályként tekintett a franchise átvevőkre való ráutaltságára – és részben ennek tulajdonította, hogy az elmúlt években a hálózat messze lemaradt a riválisok (pl. a H&M vagy az Intidex csoporthoz tartozó Zara) mögött. A vállalatvezetés ezt úgy értelmezte, hogy a vásárlók és köztük lévő távolság miatt nehéz lépést tartani a fejlődő és folyamatosan alakuló divattrendekkel. A Benetton most az összes főbb piacán elkötelezett a közvetlenül menedzselt üzletek megnyitása mellett.

Azáltal, hogy közvetlenül menedzseled az üzletet, jobban megértheted a vásárlót. Az üzlet egy laboratórium, ahol tesztelhet, tanulhat és fejlődhet az ember. A vásárlóval történő ”teszteltetés” gyorsan megvan, csak el kell menni az üzletbe és megkapod a választ” – mondja Marco Airoldi, a Benetton nemrég kinevezett főnöke.

A moszkvai üzlet az első nemzetközi helyszínek egyike, ahol bevezetésre került az új, tavasszal Milánóban tesztelt üzletformátum. „Teljes mértékben olasz, ami a stílust, a dizájnt és az eleganciát illeti”, de a mozgatható elemei rugalmassá és adaptálhatóvá teszik, mondja Marco Airoldi.

Minden üzlet ideális esetben ezzel a kialakítással fog rendelkezni. Bármikor, amikor egy új üzlet nyílik, ez lesz a koncepció. Olaszországban, külföldön és remélhetőleg a franchise partnereinknél is.” Amint optimalizálták az üzlet átalakítás költségeit, a franchise központ elkezdi meggyőzni franchise partnereit, hogy adaptálják ezt a formátumot.

Egy fényes jövő előtt álló új üzlettípussal és egy erőteljes expanzióval a Benetton abban bízik, hogy újra felveheti a versenyt a rivális Zara és Gap márkákkal és visszaszerezheti pozícióját, mint globális divatvezető. Jelenleg a Benetton Csoport az egyik legismertebb divatvállalat és több mint 6000 üzlettel rendelkeznek szerte a világon.

Forrás: retailweek