Jelen pillanatban a vállalat elhivatott egy olyan modell mellett, amelyben franchise partnerek vagy más menedzsment cégek tulajdonolják a hoteleket. A részvények 10 évvel ezelőtti megtorpanása óta az IHG közel összes hotelét értékesítette, ezáltal több mint 6 milliárd dollár bevételt termelve, melynek nagy részét a részvényeseknek visszajuttatta.
Szerda
2014.09.10.
A hotel óriás Intercontinental kereszteződéshez érkezett. Ez teljesen normális bármely hotellánc életében, egy befektetőnek viszont mégsem olyan jó.
 

A londoni és New York-i tőzsdén is jegyzett Intercontinental Hotels Group (IHG) 4700 hotellel rendelkezik, melyek összesen 690 ezer szobát kínálnak a világ 100 országában. A csoport portfóliója kilenc erős márkát tartalmaz, beleértve a Holiday Inn, Crown Plaza, Intercontinental Hotels és HuaLuxe hotel márkákat. Ekkora méretek menedzseléséhez egy tiszta stratégiára van szükség, és az Intercontinentalnak van is egy: a saját, vállalati tulajdonú hotelek értékesítése és franchise fejlesztés.

Azonban ez a refranchising stratégia sok kritikát váltott ki egy amerikai fedezeti alap, a Marcato Capital részéről, ami arra próbálja rábírni a menedzsmentet, hogy keressenek fúziós lehetőségeket más amerikai hotelcsoportokkal. A menedzsment visszautasította ezt, de a vita és az érvelések még hatással lehetnek arra, hogy merre is halad tovább az IHG.

A vállalat most azonosította a kulcspiacokat: Németország és Nagy-Britannia Európában, Amerikában Kanada és az Egyesült Államok, valamint Oroszország, Kína, Indonézia és India. Az amerikai piacon, 3200 hotellel (és egy erős menetrenddel további hotelek építésére) a vállalat piacvezető a középkategóriában. A csoport kétszáz hotellel és 68 ezer szobával rendelkezik Kínában, legtöbbjük Crown Plaza és Holiday Inn márkák alatt működnek és a terv, hogy ezeket a számokat megduplázzák – elsősorban a növekvő középosztállyal rendelkező városokat megcélozva. Indiában a cég mindössze 18 hotellel rendelkezik, de folyamatosan javítja ezt a portfóliót. Mostanáig a csoport optimista volt az oroszországi potenciállal kapcsolatban is, de az ukrajnai problémák még felzaklathatják a várakozásokat.

A csoportszintű bevételek tavaly 1,9 milliárd dollárra rúgtak, 680 millió dolláros üzemi eredménnyel. Az Amerikai kontinens a legjelentősebb piac, a bevételek csaknem fele származik innen. Európa a második 400 millió dolláros bevétellel és 100 milliós eredménnyel. Az IHG piaci értéke 9 milliárd dollár, és az elmúlt 10 évben összesen több mint 10 milliárd dollárt jutatott vissza részvényeseinek. Ez alatt az idő alatt a vállalat kb. két milliárd dollárt be is fektetett egy részvény-visszavásárlási programba, amibe további 110 milliót terveznek invesztálni. Talán ez húzódhat a Wyndham Hotels korábbi ajánlatának elutasítása vagy a Marcato Capital javaslatára adott reakció mögött.

Akárhogy is legyen, a vállalat részvényei közel 30 százalékkal nőttek az elmúlt 12 hónap során. Azonban a problémákkal az orosz és kínai piacokon, a sok máshol (pl. Tájföldön vagy Egyiptomban) tapasztalt politikai nyugtalanságokkal és egy felpaprikázott részvényesi körrel, most talán nem a legideálisabb az idő a befektetésre.

Forrás: Irish Independent