A magyar gazdaság helyzete

A kitörési pontokhoz érve hármat említett a professzor: termelési láncok létrehozását a mezőgazdaságban, a megújuló energiát, valamint a technikai-technológiai réseket kihasználó kutatás-fejlesztést.
Szerda
2013.05.29.
A Magyar Franchise Szövetség legutóbbi közgyűlésén dr. Mellár Tamás közgazdász elemezte hazánk gazdasági teljesítményét.
 

Május 27-én megrendezésre került a Magyar Franchise Szövetség közgyűlése, ahol ezúttal dr. Mellár Tamás egyetemi tanár és szakértő volt a meghívott előadó és „A magyar gazdaság helyzete, lehetséges kiutak a válságból” címmel tartott előadást. A közgazdász elmondta - a magyar gazdasági válság nem a világválság következménye, mivel a visszaesés Magyarországon már 2006-ban elkezdődött, a gazdaság 2002-2008 között nem fenntartható pályára állt, s hiába volt évi 4 százalékos a GDP-növekedés, ebből a gazdaság belső forrásból csak 1-2 százalékot produkált, a többi külső forrásból valósult meg.

Ugyancsak tévesnek nevezte a professzor azt, hogy az unió és az eurózóna válsága okozta a magyar gazdaság válságát, mert egyrészt Magyarország nem tagja az eurózónának, másrészt az ország évek óta az uniós átlag alatt teljesít. A mai kormány unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikáját neokonzervatívnak minősítette Mellár Tamás. Ezt mutatja szerinte például, hogy az egykulcsos jövedelemadóval növelte a jövedelmi egyenlőtlenségeket, miközben az adócsökkentés nem hozta magával a kereslet bővülését.

- „A magyar válság strukturális jellegű, ez pedig nem kezelhető sem monetáris, sem fiskális politikával” - mondta. Kifejtette, a kormányzati kiadás növelése és az olcsó hitel nem lesz hatásos. A gazdaság egyik szegmensében versenyképes, zömében nemzetközi cégek, míg a másikban hazai tulajdonban lévő és zömmel versenyképtelen cégek tevékenykednek. Az előbbieket különadóval bünteti a kormány, az utóbbiak hiába kapnak olcsó hitelt, csak a versenyképességüket konzerválják, anélkül, hogy érdemben növelnék a munkahelyek számát. Azt kellene elérni, hogy a magyar tulajdonú cégek hozzáadott értéket adjanak azokhoz az exporttermékekhez, amelyeket a multi cégek állítanak elő - mondta a kutató. A magyar gazdaság 30-40 éve vergődik ebben a csapdában, de máig nem sikerült kitörni belőle - hangsúlyozta.

Mellár Tamás kifejtette: a rendszerváltáskor 62-65 százalékos GDP-arányos adóssága volt az országnak, jelenleg az adósság 80 százalékos, de közben - a privatizációval - az ország felélte az állami vagyon 80-85 százalékát. A mostani kormány sem tudott csökkenteni érdemben a hiányon, miközben felélte a 3 ezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részét. - "Magyarország a permanens vagyonfelélés stádiumában leledzik" - vélte Mellár Tamás.

A professzor kitért arra is, hogy miközben 1969 és 1989 között a gazdaság éves átlagban 3 százalékkal növekedett, addig azóta 1 százalék az átlag. Ma már a többi visegrádi ország is megelőzte Magyarországot, amely továbbra is az EU átlag 60 százalékán áll.

Hiányzik a nagy elosztó rendszerek - nyugdíj, felsőoktatás, egészségügy - reformja is. Felesleges 40 helyen képezni közgazdászt, miközben a fűnyíróelven működő megszorítás a legjobb intézményekből küldi nyugdíjba a kvalifikált oktatókat. Nem a szellemi tőke hiányzik a reformok kidolgozásához, hanem a társadalmi körülmények olyanok, hogy megakadályozzák azt - hangsúlyozta az előadó.

Lehetséges kiutak

A kitörési pontokhoz érve hármat említett a professzor. A mezőgazdaságban termelési láncokat kell létrehozni, amelyek az alapanyagból készterméket hoznak létre. Az alapanyag termelésbe sok kis gazdaság kapcsolódhat be, munkát adva a vidéki népességnek. Jelenleg a nagybirtokokon kukoricát és búzát termel modern technológiával néhány ember, és ez az alapanyag hagyja el exportként az országot.

A másik két kitörési pont lehet a helyi zöld erőművekben előállított megújuló energia, illetve a technikai-technológiai réseket kihasználó kutatás-fejlesztés.

Végül a vélhetően hamarosan megszűnő túlzott deficit eljárásról szólva kiemelte: a 3 százalék alatti hiányt úgy érte el a gazdaságpolitika, hogy felszámolta a következő évek növekedési lehetőségét. Egyúttal nagy lesz a csábítás a gazdaság élénkítésére, amihez forrásként ott van az MNB devizatartaléka, illetve az államháztartás finanszírozásához is hozzájárulhat a jegybank azzal, hogy a másodlagos piacon állampapírokat vásárol. Ez a gazdaságélénkítés átmenetileg 1-2 százalékos növekedést hozhat, azonban nem gyógyítja a strukturális bajt, sőt a versenyképtelen cégek segítése növeli az importot, ami az infláció növekedésével és a forint gyengülésével járhat - mondta és hozzátette - a kormánynak előnyös az infláció, mivel csökkenti az adósságot.

Kérdésre válaszolva az előadó így jellemezte a jövő évi választások után várható helyzetet: ha a jelenlegi kormány marad, a külföldi tőke elkezdi elhagyni az országot, ha új kormány jön, az béna kacsa lesz.

Forrás: MTI, MFSZ


népszerű a fórumban

Az értékváltás szükségessége

Idén is megrendezésre kerül a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója! A "Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014" konferencia fókuszában a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.10.26.
Új támogatás innovatív kkv-knak

Az Európai Bizottság szerdán megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait!! A pályázati kiírások megtekinthetőek ide kattintva. A Nemzeti...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.12.
Fiatal vállalkozók támogatása

Újabb régiókban érhetőek el a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázat kitöltőprogramjai! 2014. július 1-én a...

1 hozzászólás
utolsó 2014.07.01.
Még gyerekcipőben

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2014. január 15-én megrendezésre kerül a HUMÁN-ERŐ-TÉR 2!! Jelentkezési határidő nagyvállalatok és kkv-k számára:...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.14.
A hónap végéig nevezhet honlapjával

Kihirdették "Az Év Honlapja" pályázat nyerteseit!! A pályázatra idén 333 nevezés érkezett - a tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a...

1 hozzászólás
utolsó 2013.12.08.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Kedves Mihály!   Általában a franchise vagy belépési díjat az átadott know-how (kézikönyv, képzés, stb.) és védjegyhasználati jog (plusz beletartozhatnak a...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.24.
Hogyan szakíthat a franchise átadóval?

Tisztelt Cim! A Fornetti-vel van frenchise szerződésünk amelyet most fel kell mondanunk, mert megszüntetjük az üzletet.A szerződés megkötésekor fizettünk 300000...

2 hozzászólás
utolsó 2013.11.23.
Eladó a MosóMedve Wash&Dry

4 MosóMedve Wash&Dry mosoda található Budapesten:   III. ker., Pethe Ferenc tér 1. III. ker., Ágoston utca 3. XIII. ker., Kárpát utca 22. XI. ker., Lágymányosi utca...

4 hozzászólás
utolsó 2013.11.10.