Magyarországon tavaly szeptemberben jelent meg a CCC cipőbolthálózat és a következő másfél évben minden nagyvárosban szeretnének megjelenni.
Kedd
2013.02.26.
Négy országban franchise partnerek nyitnak üzleteket, másik négyben pedig saját boltokkal jelenik meg a hálózat. Magyarországon 2015-re országos lefedettség.
 

Óriási üzlethálózattal rendelkezik a New Gate Group, amelyhez – a CCC, Boti és Quazi márkák nevei alatt – már több mint 700 bolt tartozik. Ugyan a vállalat Magyarországon nem franchise partnerek bevonásával terjeszkedik és hazájában, Lengyelországban is visszavásárolja a franchise partnerek üzleteit – a külföldi piacok meghódításához alapvetően ezt a terjeszkedési modellt használja.

Az új piacokon a CCC a nagyvállalatokban látja elsősorban az új partnereket, méghozzá olyanokban, akik ismerik a piacot és kellő tapasztalattal rendelkeznek az ágazatban. Ők azok, akik megnyitják az utat a hálózat kiépítése előtt, elindítják az első boltokat, kiépítik az értékesítési hálózatot és a márka ismertségét. Egyszóval megteremtik az alapot egy országos CCC hálózat kiépítéséhez.

Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában, ahol a CCC csak saját üzemeltetésű boltokat nyit, a cél, a piacvezető pozíció elérése 2015-ig. Hasonló stratégiát várhatunk Ausztriában is, ahol már a felelős menedzsmentet is kinevezték a szintén kizárólag saját üzemeltetésű cipőbolthálózat kiépítéséhez. Ausztria mellett pedig Szlovéniában, Horvátországban és Törökországban is még az idén megnyílhatnak az első próbaegységek.

Jól működő üzleti modell

Amikor több, mint egy évtizede a tulajdonos-ügyvezető, Dariusz Miłek elkezdte a piac meghódítását, a franchise rendkívül fontos szerepet játszott a CCC lengyelországi terjeszkedésében, volt olyan pillanat, hogy a lengyelországi partnerek száma meghaladta a hetvenet. Mára azonban összesen 8 üzlet maradt, ami egyetlen franchise partner alá tartozik, és Dariusz Milek bevallotta, nem igazán tudta, hogy hogyan fejezzék be az együttműködést az utolsó partnerükkel. Mindaddig, amíg jönnek az eredmények és azokkal a profit, késleltetik a radikális megoldásokat. Az egyik lehetséges változat, hogy a hálózati menedzsment felajánlja, hogy a partner továbbra is vezetheti az üzleteket, de nem, mint tulajdonos, hanem már csak, mint ügynök. Ez a megoldás egy másik ex-partnerrel már bevált.

Dariusz Miłek elmondta, hogy tulajdonosként jobban tudja vezetni az üzleteket, mint a franchise partnerek többsége. Az utóbbi években bezárta a veszteséges üzleteket, jobb helyszíneket keresett és befejezte a franchise együttműködést azokkal a partnerekkel, akiknek a teljesítményük nem érték el a várakozásokat. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a CCC teljesen lemondott volna a franchise-ról, hiszen a hálózatbővítés ezen módja tette a vállalatot Lengyelország legnagyobb cipőgyártójává. Most ezt a küldetést bízta a tulajdonos a külföldi partnerekre.

Míg Dariusz Miłek az európai expanziót tervezi, a cége folyamatosan növekszik, 2012-ben a bevételek húsz százalékkal nőttek. Azonban ez nincs egyenes arányosságban a nyereség változásával, ugyanis a cég 3,8 százalékkal kevesebb profitot produkált az előző évhez képest.

- Vegyes érzelmeink lehetnek az eredmények kapcsán. Egyrészről egy dinamikus növekedés volt megfigyelhető az árbevételek és az áruházi forgalom tekintetében, másrészről azonban a bruttó árrés 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a vártnál – mondja Dariusz Miłek. – Ugyanakkor igazán elégedettek vagyunk új üzleteink eredményeivel Magyarországon, Szlovákiában, és Romániában is. Reményeink szerint 2015-re a profit megduplázódhat, addig is megtartjuk a jövedelmező paramétereket.”

Hazánkban tavaly szeptemberben nyílt meg az első CCC cipőbolt és Hódi Sándor, a CCC magyarországi fejlesztéséért felelős CCC Hungary Shoes Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy a következő közel másfél évben szeretnének megjelenni minden magyarországi nagyvárosban. Franchise partnerek bevonását nem tervezi a lengyel központ, ugyanis a jelenlegi piaci viszonyok között az NG2 anyavállalat rendelkezik a szükséges erőforrásokkal saját tulajdonú üzletek nyitásához és üzemeltetéséhez.